måndag 24 december 2012

Nu Tändas Tusen Juleljus

"När fjärde ljuset brinner vi hämta julegran
Och alla barnen räknar dan, före dan, dopparedan!"


Midnattstimmen är slagen, fjärde advent har just passerat och därmed är Julafton äntligen här! Kan ni förstå det? Dagen som jag längtar till hela året är kommen. Dock är det fortfarande lite kvar att fixa tyvärr som får göras imorgon bitti. Jag vill ju egentligen ha allting färdigt den 23:e så att jag bara kan njuta sedan, men eftersom jag firar jul hos föräldrarna är det inte jag som kan bestämma när allt ska göras. Men det ordnar sig nog. Det blir nog jul imorgon ändå. Granen är ju i alla fall klädd och det är ändå det viktigaste. Vi brukar alltid ha den maffigaste och vidaste av granar varje år, men den här gången fanns det inte så många att välja på när vi skulle köpa, så årets gran är mycket mindre och smalare än vad vi brukar ha. Men den blev fin ändå!



torsdag 20 december 2012

Juleklappar Lackas In, Dörren Stängs För Näsan Din

Vid inslagningen för en liten stund sedan.

Har äntligen anlänt till mitt föräldrahem där jag ska spendera jul och nyår och är redan igång med att slå in paket. Sedan jag var i tonåren och på allvar började slå in julklappar själv så har jag enbart använt lack vid inslagningen, och ingen tejp överhuvudtaget. Det blir så genuint på något sätt med riktig gammaldags mörkröd lack. Sedan doftar det ju jul i hela huset när man lackar. Underbart!

Vi har också en tradition i min familj att skriva verser på varenda julklapp och de brukar vi skriva på vanligt vitt papper, som också lackas på paketet. På julafton så har vi en uppläsare/utdelare varje år, som är den som sitter vid pakethögen och läser varje vers och sedan ger julklappen till personen som den är ämnad för. Nästa paket läses inte upp förrän föregående har öppnats ordentligt och alla har fått se vad de innehöll. Julklappsutdelningen brukar därför ta tid, men jag tycker om det. Det betyder ju bara att julaftonen varar lite längre.

Hur brukar ni göra?

tisdag 18 december 2012

Låt Det Brinna, Låt Det Brinna

"När tredje ljuset brinner vi juleklappar syr
Och mamma bakar kakor och har ett fasligt styr..."

Jo jag vet, advent var i söndags men jag ligger lite efter med bloggandet. Det har varit fasligt mycket plugg den senaste tiden med seminarium och tentor hit och dit, samt städning och packning. Imorgon ska jag äntligen åka ner till föräldrarna som bor i södra Sverige för att fira jul och nyår där, så jag ser verkligen fram emot julmysandet, pyntandet, paketinslagningen och bakandet som stundar nu i dagarna. Jag har fått tag i alla julklappar jag hade tänkt köpa, så det känns väldigt skönt att ha det avklarat så att man slipper ut och jaga i affärer de närmaste dagarna, vilket är det värsta jag vet.

Jag tittade ganska mycket på Musikhjälpen förra veckan till pluggandet och det var första gången jag såg det ordentligt. Vilket fantastiskt jobb de gjorde, programledarna. Det var tråkigt att det tog slut, det kändes tomt faktiskt när det var över. Jag SMS:ade in en låtönskan i lördagsnatt, blev uppringd och fick faktiskt snacka med Jason/Timbuktu live i radio i ungefär fem minuter. Mycket trevligt.

Vi har fått jättemycket snö här. Vallarna är flera meter höga på en del ställen. Ibland är det svårt att ta sig fram till fots eftersom plogbilarna plogar för bilarna i första hand och inte för fotgängarna, så ibland får man klättra över en vall eller gå omväg runt för att ta sig dit man ska. Men vackert är det ju i alla fall, och ger inte minst julstämning!


torsdag 13 december 2012

Hon Kommer Med Ljus I Sin Krona

Min barndoms Luciafiranden.

Luciadagen, då dagisbarn landet runt inte kan låta bli att stoppa elljus i munnen samtidigt som de ska stå stilla alldeles för länge trots myror i brallan och dessutom komma ihåg att sjunga att ute är det mörkt och kallt. Men det är ju så det ska vara. Jag tyckte det var jättemysigt med Luciamorgon när jag var liten och hoppas att traditionen förblir orörd utan kurlingföräldrarnas och PK-medias inflytande.

Jag brukar enligt tradition alltid titta på SVTs Luciafirande den här dagen, och så även i år men jag blev bara arg den här gången. Vad håller de på med?! För det första var det jätteknäpp ordning på sångerna. Goder morgon-visorna kom mitt i programmet, som annars känns naturligt att ha i början, eftersom de är till för att hälsa alla välkomna. Inte var de på samma ställe heller, utan det var flera andra visor emellan. Staffansmedleyt var ju fint men meningen med medleyt var ju att baka ihop alla Staffanslåtar i en och samma och därför blev det knäppt när det ungefär en kvart/tjugo minuter senare dök upp en Staffanslåt till. Och lite senare en till. Och lite senare ytterligare en. Varför sjöngs inte dessa ihop med medleyt? Gästartister var Helen Sjöholm och Benny Andersson och de var programmets höjdpunkt. Det var det enda som var riktigt bra med årets Luciaprogram. Det som var synd däremot var att Koppången inte framfördes av Helen Sjöholm utan av någon ditsläpad brölig blåsensemble som skränade sig igenom vad som annars kunde ha blivit ett väldigt stämningsfullt inslag. Bereden Väg För Herran kändes konstig mitt i programmet, eftersom den mest är förknippad med första advent och borde vara i början om den ska vara med överhuvudtaget.


Att de blandade friskt med adventssånger, Luciavisor, Staffansvisor och jullåtar på det här sättet blev bara konstigt. Jag tycker självklart att alla hör hemma i ett Luciatåg, men inte i den här knäppa ordningen. För det andra var arrangemanget till Bereden Väg var otroligt konstigt, bröligt och passade inte alls till melodin. För det tredje så orkade inte Lucian ens hålla ihop händerna som seden bjuder utan så fort de hade tågat in så lät hon händerna hänga längs sidorna och där förblev dem under hela programmet. Dåligt! Men det som gjorde mig mest förbannad var att de hade tagit dit en rappare som rappade under en av Goder morgon-visorna och Bereden Väg. RAPPADE! Helgerån! Nu får ni fan ge er SVT.

söndag 9 december 2012

Vi Tänder Ett Ljus I Advent

"När andra ljuset brinner är snart Lucia här
Hon bjuder oss på kaffe och bud om Julen bär..."

Nja, i år är Lucia närmare tredje advent än andra, men visst är det snart ändå. Och namnsdag har jag idag och allt. Det firar jag i all enkelhet och stillhet med lite julmust och pepparkakor till Allt för Sverige! När jag var liten och vi barn fick paketkalender, fick alltid jag på den nionde eftersom det var min namnsdag. Vi turades alltså om att få. När det bara var jag och min syster fick vi varanann dag, men sedan när småbrorsorna också skulle få blev det var fjärde dag istället, vilket inte var lika kul kanske, men man uppskattade "sina" dagar desto mer när de var färre!

Nu känner jag att tiden går lite väl fort. Jag har inte hunnit njuta så mycket av December som jag hade hoppats, pluggandet tar alldeles för mycket av min tid. Idag hade jag tänkt att gå på julmarknad men jag vaknade vrålförkyld och hade inte alls någon lust att sätta foten utanför huset. Men det var väl kanske för väl ändå, jag hade nog blivit sugen att köpa mer än vad jag råd med. Det blir ju lätt så.

Jag var som sagt och tittade i affärer igår och inhandlade den första julklappen, och självklart råkade det bara bli ett par saker till mig själv också. Visserligen billiga, men att det ska vara så svårt att låta bli! Jag är mycket nöjd med julklappen jag köpte i alla fall och tror att personen ifråga kommer bli jätteglad. Vill dock inte avslöja vad det är ifall han eller hon råkar läsa bloggen. Det är nämligen en person som INTE skriver önskelistor så ibland är det svårt att veta vad som skulle kunna passa eller vad den tycker om, men jag tror det blir jättebra.

lördag 8 december 2012

Making A List, Checking It Twice

Årets önskelista.

Vi kör faktiskt på gamla hederliga önskelistor till jul i min familj och har gjort det ganska länge nu. Tråkigt kan en del tycka. Girigt tycker andra. Smart, praktiskt och ekonomiskt tycker jag. Då vet du ju alltid att gåvan du ger kommer att uppskattas, men framför allt användas och inte bytas bort i mellandagarna, skickas tillbaka eller slängas. Jag vet inte hur ofta jag fick så många onödiga paket av släkt och vänner när jag var liten, som jag inte hade någon använding för eller som inte alls föll mig i smaken. Givetvis var jag ju tacksam för att jag hade fått julklappar överhuvudtaget eftersom det är ändå tanken som räknas, men de låg ju bara och samlade damm sedan. Vi har inte jättemycket pengar någon av oss i familjen och då känner jag att jag vill ge något som jag vet att folk faktiskt vill ha, eftersom jag inte har råd att köpa både det ena och det andra i hopp om att något kanske faller personen i smaken. Jag brukar fylla min önskelista med ganska mycket. Inte för att jag på någotvis förväntar mig att jag ska få alltihop, inte på långa vägar, utan helt enkelt för att de som tar del av den kan då själva välja och vraka vad de skulle vilja ge.

Jag gjorde klart min önskelista nu ikväll. Det tog ett tag att komma på vad jag skulle vilja ha. Jag älskar hårda paket, så det blev faktiskt enbart musik, film och böcker - allt sådant jag inte har råd att unna mig själv under året när hushållet snor åt sig den lilla inkomst jag har. Apropå julklappar så har jag faktiskt inte köpt några än, men har tänkt att gå på jakt imorgon så får vi se. Jag handlar det mesta över nätet numera, men jag har tänkt att uppsöka några "riktiga" butiker imorgon och trängas med alla andra helgfirande och julklappsshoppande människor. Spännande!

torsdag 6 december 2012

Oh The Weather Outside Is Frightful

Ja vad ska man säga om detta "snökaos". Man tycker de borde förstå att snö kommer liksom varje år i vintertid. Även i södra Sverige och så även i Stockholm. Det är ju liksom inte första gången de får snö där nere och inte heller är det första gången de får så här mycket på så kort tid och ändå verkar de bli förvånade och handlingsförlamade. Vi brukar ju skratta åt alla andra länder som får snö och inte kan hantera det och nu plötsligt kan vi inte heller göra det. Var det inte bara ett par år sedan som vi var tvungna att hjälpa de stackars britterna med snöröjningen på deras flyplatser för vi vet minsann hur det ska göras? Vad är det som har hänt? Har alla snökunniga kommunarbetare i Stockholm tagit pension samtidigt?

Här har vi också fått mycket snö nu och det är riktigt mysigt ute vill jag säga. Inte om man tittar på termometern (hua! säger jag), men när man sitter inne i värmen är det som ett riktigt julkort därute. Tjockt med snö på taken, knarr under kängorna och snötyngda grenar, precis som det ska vara!


Det har visst blivit ett litet uppehåll i bloggandet men jag har varit så upptagen av VFU:andet där jag haft min första praktik på en högstadieskola. Jag har behövt stiga upp i ottan och inte kommit hem förrän till kvällen varenda dag, så jag har inte orkat skriva något. Men nu är vi tillbaka på universitetet igen, så nu borde jag ha mer ork och tid. Nästan andra advent, gott folk! Nu går det lite för fort kan jag tycka.

söndag 2 december 2012

Adventstid Kom Till Mitt Ensamma Hus

"När första ljuset brinner står julens dörr på glänt
Och alla män'skor glädjas att fira få advent..."

Glad första advent på er! Nu är det inte bara vi julälskare och tjuvstartare som tycker att det snart är jul, utan nu är det faktiskt snart jul. På riktigt! I år igen! Tänk vad tiden har gått fort. Hösten har bara flugit förbi tycker jag. Året är snart slut och vi har alla blivit lite äldre och förhoppningsvis lite klokare också. Tvåtusentretton. Det känns konstigt att säga det. Visst känns det konstigt varenda år, men 2013 är ju det året som mitt pass går ut som jag skaffade 2003 och det är ju lååångt i framtiden. En evighet fram tills dess. Tyckte jag då att det kändes som. Tycker jag fortfarande. Och ändå är det precis om knuten. Vilket ju betyder att det är tretton hela år sedan millennieskiftet, vilket är helt galet. Det var ju nyss! 

Jag säger som Leif i Mysteriet på Greveholm: "Är det redan vinter? Det var ju sommar nyss. Var har hösten tagit vägen? Tänk, snart är det vår!"

Apropå Greveholm så har jag liksom säkert alla ni andra tittat på den nya julkalendern, Mysteriet på Greveholm 2. Jag tycker den är helt OK hittills. Det är väl klart att originalet alltid kommer att vara bättre, men jag vill ge SVT en applåd i alla fall för att de försöker. Det blir en konstig slags nostalgi eftersom det är nytt men ändå bekant. Jag var tolv år när första sändes och befann mig lite i gränslandet då mellan barndomen och ungdomen, då mycket av vad man tyckte om när man var mindre plötsligt blir töntigt och barnsligt fast man innerst inne tycker om det ändå, och där låg Greveholm för mig. Det var töntigt och barnsligt fast jag tyckte om det innerst inne ändå. Och nu i efterhand älskar jag ju förstås serien. Dock är det inte min favoritjulkalender utan det kommer nog alltid att förbli Ture Sventon, följt av Sunes Jul och därefter Greveholm. Kurt Olsson, Trolltider och Fem Myror är andra favoriter, likaså Pelle Svanslös. Den sistnämnda tyckte jag var oerhört töntig och barnslig när den kom, men har uppskattat den på äldre dar och jag tycker att den är så fint gjord och så stämningsfull. Vilka är era favoriter?

lördag 1 december 2012

December, Snö & Julbak

Tänk vilken lycka att vakna upp på morgonen den första december och se flingor virvla omkring därute. Som jag har längtat! Den här delen av Västerbotten har inte riktigt fått snö än, mer än ett lövtunt lager av puder som blåste bort så fort det hade lagt sig. Så denna dag var det som om vädergudarna visste att julmånaden var kommen! Kan ju inte bli bättre.

Jag vill be om ursäkt för det uteblivna bloggandet den senaste veckan men jag har helt enkelt haft fullt upp med min universitetsstudier där jag pluggar till högstadielärare i engelska, historia och religion, med tenta i måndags och VFU:n (verksamhetsförlagd utbildning) som började i onsdags. Men nu är jag tillbaka på banan igen. I mitt förra blogginlägg nämnde jag något om lussebullsbak, och visst blev det av. Jag håller på att tina en lussebulle nu som ska avnjutas till första avsnittet av julkalendern. De blev jättestora och fina.



Tänk, det är nu det börjar! Första luckan i chokladkalendern är öppnad och datumljuset har invigits. Det är ju den här månaden jag längtar till hela året om och nu är den äntligen här! Kan knappt förstå det. Jag känner mig som ett barn på nytt. Välkommen underbara December!