måndag 30 september 2013

Besvikelsen Var Stor

Jag åkte en sväng till Rusta idag efter universitetet för att se om de kanske, kanske hade fått upp något litet juligt, men ack så tomt där var. Inte ett endaste litet julpapper eller julkort fanns. Enligt personalen jag frågade skulle de inte börja plocka fram julsakerna förräns om en månad! En månad! Det var ju inte direkt vad mitt julhjärta ville höra. Visst, vi julbloggare är ju en tokig skara som tycker det är fullt naturligt att redan nu börja planera inför julen, men man tycker ju att affärerna kunde tänka lite på oss ibland, hehe. Skärpning!



Dock kom jag inte hem tomhänt utan köpte mig fyra stycken gedigna vinglas. Även om jag inte dricker vin så tyckte jag att de kunde vara fina att ha som festglas för allehanda drycker. Kommer köpa fler längre fram, men orkade bara släpa hem en omgång i taget, då jag åker kommunalt.


söndag 29 september 2013

Följ Mig På Bloglovin

Är väl sist på bloggplaneten att skaffa mig ett konto på bloglovin, men har nu gjort det och det krävdes tydligen att man gör ett inlägg med en kopierad kod för att få den claimed, så det gör jag nu. Jag kommer börja följa en hel del av er och följ gärna mig också! :)



Sitter här och är väldigt sugen på en fin tomte hos Cellbes. Den ser så gedigen och mysig ut, så det kanske blir att jag klickar hem den, om ekonomin tillåter. Det är det farliga såhär på hösten när julsaker börjar dyka upp i allehanda butiker, att man blir så exalterad att det finns något överhuvudtaget att man vill köpa det som finns på en gång, fastän man egentligen vet att det kommer komma ännu fler och kanske ännu finare saker när december börjar nalkas.

torsdag 26 september 2013

Dansa Kring Granen, Hopp Tra-La-La-La


Tillbakablickstorsdag. Jul hos mormor och morfar år 1986. Dans runt granen. Jag i gul klänning. Hur vanligt är det med dans kring granen numera? Vi gjorde alltid det när vi var små, men har inte gjort det på väldigt många år. Får dagens barn uppleva denna gamla svenska tradition eller börjar den helt falla bort? Jag undrar också hur många av dagens barn som har sett en klassiskt pyntad gran med flaggor och halmtomtar, och om de bara skulle tycka det vore konstigt med sådant i granen? Inte för att jag själv har flaggor, halmpynt eller smällkarameller i granen längre, men jag har ju å andra sidan inga barn.

Hur många av dagens barn vet vad tomtebloss är och hur det känns att hålla en i handen? Virvateller? Julbonader? Allt sådant som varit standardjulpynt under nästan hela 1900-talet (och i vissa fall ännu längre tillbaka) har i princip försvunnit helt, ersatt av den ena utbytbara trenden efter den andra. Sorgligt men sant!

onsdag 25 september 2013

Dagarna Mörknar Minut För Minut

Det har varit som en smyghöst här uppe i Norrland ända sedan juli ungefär med mulet, småkyligt och dystert väder fast ändå inte så kallt att man behövde mer än en utanpåtröja utomhus, och så har det varit ända fram tills förra veckan. Men så plötsligt kom den riktiga hösten. Den isande kalla och stormiga hösten. Pang-bom på en gång. Plötsligt behövs halsduk, vantar och jacka för att inte frysa ihjäl och även om termometern visar på 5 grader plus känns det som minusgrader i den hårda vinden. Men det är ju också nu som hösten börjar bli så där fantastisk med klarblå himmel och träd som övergår i rött och orange.


Det börjar också bli riktigt mörkt nu, vilket märks ännu mer här uppe. Det kan skilja minuter från en dag till nästa. Såg en sådan fin ljushållare på Konsum som jag fick lite gammaldags-brun-glasbutelj-känsla över och bara var tvungen att köpa, tillsammans med ett vackert glasfat som skiftar i mossgrönt föreställande ett löv. Massproducerat visst, men fint och mysigt ändå. Och framförallt billigt. Det är ju också det som gör hösten så mysig - att nu kan man börja tända ljus på kvällen och riktigt njuta av härligheten. Och vet ni; nu är det bara ungefär två månader kvar till advent och julpyntandet! Bara det är ofattbart, härligt, underbart och spännande. Den mysigaste tiden på hela året är precis runt knuten och jag tänker njuta varenda sekund!

måndag 16 september 2013

Klassiska Läskedryckerna

Något som jag tycker är oerhört tråkigt och som riktigt gör ont i mitt julhjärta är att det inte längre kommer finnas sockerdricka, päronsoda, hallonsoda och fruktsoda på de traditionella 33 cl-glasflaskorna i jul. Det är något jag har växt upp med och som funnits med alla julaftnar så långt tillbaka som jag kan minnas. Det har alltid varit tradition i vår familj att när det är dags för julklappsutdelningen, ha dessa glasflaskor stående på gottbordet tillsammans med julgodiset och inta varsin läskedryck när paketen öppnas. Vi använder till och med särskilda glas (exakt samma glas alla år) just för ändamålet som enbart plockas fram på julen. Just lyckan att ha sin egen lilla flaska och själv få bestämma vilken sort man vill dricka har ju varit tjusningen med det hela. En plastflaska på 1,5 L kommer ju inte alls bli samma sak.



Jag märker att det visst blev ett oplanerat blogguppehåll på en månad, det var verkligen inte meningen men livet kom helt enkelt i mellan. Nu när universitetet har kommit igång igen och vardagsrutinerna har börjat rulla på hoppas jag kunna blogga oftare. För den som undrar läser jag tredje terminen på ämneslärarprogrammet åk 7-9 i engelska, historia och religion vid Umeå universitet. Men det kanske inte var någon som undrade. ;)