tisdag 15 september 2020

Pimpa Dina Julbilder


Jag har fått frågan flera gånger genom åren hur jag redigerar mina julbilder och om jag inte skulle kunna visa hur jag brukar göra, så det tänkte jag göra nu. Min ambition är alltid att få till samma mysiga, upplysta stämning som jag upplevde på plats, eftersom det inte alltid fastnar på bild. Ofta blir fotona mycket mörkare och tråkigare i tonen än hur det egentligen såg ut på riktigt, så det försöker jag återskapa i efterhand.


Jag börjar med att öppna originalfotot i mitt bildbehandlingsprogram. Jag använder mig av Adobe Fireworks eftersom det är programmet jag tycker bäst om och det jag har använt i säkert sjutton-arton år nu, men man kan säkert få till samma eller liknande resultat i Photoshop, PaintShop Pro, Gimp eller vad ni nu föredrar.


I det här fallet tyckte jag perspektivet behövde justeras lite, vilket jag gjorde med Skew tool, eftersom det såg ut som både höger- och vänsterkanten lutade utåt, men detta steget är ju inget måste.


Därefter drar jag ner storleken på bilden rejält, dels för att det är lättare att arbeta med en mindre bild som inte belastar programmet för mycket och dels för att stora bilder tar längre tid för läsare att ladda ner på bloggen. Jag brukar oftast köra på 800 pixlar i bredd, men det är ju en smaksak. Därefter lägger jag på ett Auto Levels-filter på bilden, för att sedan också lägga på ett Levels-filter, där jag drar plus på rödfärgen några snäpp, samt drar minus på blåfärgen några snäpp, vilket ger en varmare ton till bilden.


Nästa steg är att kopiera bilden och klistra in den igen, alltså samma redigerade bild i två lager. Dock kan man ta bort båda Levels-filtrena för det översta lagret, som man nu sätter som Screen. Det är nu det börjar hända saker. Genast blir bilden superupplyst, men nästan lite för mycket så det åtgärdar vi i nästa steg.


Nu kopierar jag Screen-lagret och klistrar in bilden överst igen, men sätter detta lager som Average istället.


Nu blir det lite pyssligt. Välj mittersta Screen-lagret och använd dig sedan av Marquee tool för att klippa ur alla ljuskällor på bilden. 
Screen-lagret gör att de lyser lite för starkt. Glöm dock inte att välja en hög Feather Edge för Marquee-verktyget innan du börjar klippa i bilden, annars blir det väldigt fula uppenbara kanter.


I vanliga fall brukar det oftast räcka med ett Screen-lager, men just den här bilden tyckte jag behövde lite till, så jag kopierade Screen-lagret igen och klistrade in det ovanför det första. Jag tog mig även en extra sväng med Marquee-verktyget på det nya Screen-lagret på matbordet, eftersom det fortfarande lyste lite starkt.


Därefter väljer jag alla fyra lager, kopierar och klistrar in dem igen överst och väljer sedan Flatten Selection i menyn. Detta gör att jag kan arbeta vidare med bilden som en enhet, utan att förlora lagren.


Nu väljer jag det tillplattade lagret och drar upp kontrasten lite. Detta ger mycket mer djupa, klara färger.


Slutligen så kopierar jag det tillplattade lagret och klistrar in det igen överst, med kontrastinställningen kvar, lägger till ett Sharpen-filter och sätter lagret som Average. Man kan lägga till ytterligare ett Sharpen-filter om man fortfarande tycker bilden är lite suddig. Sedan är bilden äntligen färdig att sparas. Glöm inte att även spara arbetsfilen utöver bilden i sig, så att du kan gå tillbaka och ändra vid ett senare tillfälle.


Här är den slutgiltiga bilden färdigredigerad. Det kan verka som många steg, eller kanske till och med krångligt och svårt för den ovane, men jag har fått in sådan rutin på bildredigeringen efter alla dessa år att varje bild inte tar mer än bara några minuter. Och man behöver ju inte gå igenom alla dessa steg som jag gör, det är bara min personliga preferens. Ibland kan det räcka att bara dra upp kontrasten lite.

Så nu vet ni hemligheten bakom mina bilder. :)

2 kommentarer:

  1. Vad kul att se hur du redigerar dina underbara foton! :) Ska definitivt ta till mig detta tips.

    SvaraRadera