tisdag 13 oktober 2020

Julbordet

Vilka rätter som bör ingå på julbordet är nog lite olika för varje familj, men säkert finns det gemensamma nämnare för de flesta såsom julskinka och köttbullar. Det har säkert varit en del ruljans på rätter under årens gång för många, där man helt enkelt slutat med något för att ge plats åt något nytt som sedan blivit tradition.


När jag var liten och vi alltid hade halva släkten hos oss på julafton slog vi alltid på stora trumman och hade fullt med olika rätter, sådant som "bara skulle höra till", men sedan vi började fira julafton med bara närmsta familjen så bantades antalet rätter en del. Sådant som försvann var exempelvis dopp i grytan, vår hemgjorda pölsa, leverpastej och lingonlimpa, samt att revbensspjällen flyttades till juldagen istället. Dock kan jag sakna pölsan och leverpastejen ibland, eftersom det var så länge sedan vi hade dem på julbordet.


Trots att en del rätter försvunnit genom åren, så har vi ju fortfarande kvar de flesta favoriterna, såsom givetvis julskinkan, köttbullarna och prinskorven men också gravlax, kalvsylta, julkorv, ägghalvor, inlagd sill och senapssill, sillsallad, vörtbröd, herrängslimpa, julknäcke samt ost och kex. Ibland köpe-leverpastej, rödbetssallad och gravlaxsås. Janssons frestelse har vi bytt mot det vi kallar Jönssons frestelse efter mitt önskemål, då jag inte tycker om ansjovisen. Ett tag gjordes dock båda sorter parallellt.


Sillen har vi alltid haft på den här brickan med just den stjärnduken så länge jag kan minnas. Vi brukar oftast ha sillbrickan på en av köksbänkarna istället för på köksbordet, tillsammans med sillsalladen. När jag var yngre tyckte jag alla vuxna var så konstiga som först ville ta sig en silltallrik, och förstod inte hur de inte ville hugga in på alla varmrätter på en gång. Det tog mig ganska många år innan jag lärde mig uppskatta sillen och faktiskt tycka om den. Dock är det mest senapssillen jag tycker om och inte så mycket den inlagda.


Ibland är vi superambitiösa och har tid och ork att göra fina uppläggningar på fat och i skålar, och ibland blir det enklast möjliga. När jag var liten lade vi till och med upp smöret i en särskild fin liten smörbytta, men numera blir det mest att vi ställer fram smörpaketet som det är. Likaså brukade vi alltid lägga upp senap i en fin liten senapsskål, men numera blir det oftast flaskan som ställs fram som den är. Det går det med.

Hur brukar ni göra med julbordet? Ständigt i förändring med nya rätter, eller samma gamla klassiker?

4 kommentarer:

  1. Nu blev jag också sugen på att göra ett blogginlägg om vårat julbord:D
    Pölsa har jag aldrig hört någon som har på julbordet... Och jag blev väldigt nyfiken på Herrängslimpa...är det något ni bakar eller är det köpt? Jag har också lärt mig att uppskatta sill mer och mer, men matjesill gillar jag fortfarande inte och jag gillar inte heller Janssons...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pölsa har alltid funnits på julbordet i min pappas släkt, men det kanske bara är vi som haft det, vem vet. Herrängslimpan bakar vi själva, och är också något som varit ett stående inslag till jul så länge jag kan minnas. Supergott bröd.

      Radera
  2. Jag gillar tyvärr inte sill men däremot Jansson :)
    Det var några år sedan jag skrev om vårt julbord det kanske är dags för det igen <3
    Dina foton är så himla mysiga, man vill bara liksom kliva in i bilderna och smaka av maten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tusen tack för det! <3 Alltid mysigt med inlägg om julbordet, erat brukar ju se gudomligt gott ut.

      Radera