måndag 29 oktober 2012

Tomten Jag Vill Ha En Riktig Jul

Varför får det aldrig bara vara jul på skivor, konserter och TV-program? Så fort en svensk artist släpper en julskiva, sätter upp en julkonsert eller uppträder på TV i något julsammanhang, så är det aldrig med en renodlad klassisk eller traditionell julrepertoar. Det ska alltid klämmas in låtar som inte direkt är förknippade med julen, eller helt nyskrivet material som man aldrig har hört talas om där de kanske nämner 'vinter' i några textrader. När de väl har med klassiska jullåtar är de nästan alltid i någon mystisk modern tappning som inte känns julig över huvud taget. Ett par låtar som jag inte förknippar med julen men som har dykt upp på i stort sett alla svenska julskivor utgivna de senaste åren är "Pie Jesu" och "Ave Maria". Missförstå mig inte nu, båda är väldigt vackra stycken, men de är inte jullåtar! Jag undrar vem som började trenden med dessa två och varför alla andra hakar på?

Samma sak gäller TV-sända Luciafiranden eller julkonserter. Det är i nio fall av tio aldrig enbart julmusik eller luciamusik på dessa tillställningar. När jag sitter framför TV:n i svinottan på morgonen den 13:e december insvept i filtar och med lussebulle i hand är det ett klassiskt Luciatåg jag vill se, inget annat. Inga konstiga lokala Luciadräkter (som för några år sedan då SVT sände från Dalarna och hela tåget bar folkdräkt) eller alternativa låtval (som för några år sedan då SVT hade någon med brasiliansk anknytning som gästartist). Nej, tack! Varför måste det ens vara gästartister på Luciatågen? Tror de att folk inte vill titta om det inte är lite modern underhållning inslängt också? De artister som turnerar runt med julshower i landet är inte bättre de heller. Där varvar de också klassiska jullåtar med sånger av mer tvivelaktig jultillhörighet. Eller så ska de experimentera och köra någon stackars gammal carol i jazztappning. Jag blir så trött.

Varför får det aldrig bara vara jul?

5 kommentarer:

 1. Jag håller med! Jag vill också ha det där mer klassiska, så irriterande när allt ska vara så "nytt" hel tiden..

  SvaraRadera
 2. Ja Jag håller verkligen med dig. Jag tycker om musik om kärlek och så men dem låtarna behöver inte vara på julskivor som ska handla om snö, jul, granar och jesu födelse. Det är klassiaka jullåtar för mig liksom :)

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig, tycker det är bäst med de klassiska

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med. Ibland är dom så rädda för att vara traditionella eftersom de tror att vi ledsnat på det. Men hur skulle vi kunna det? Det är väl därför det kallas traditionellt? För att det har sett likadant ut väldigt länge.

  SvaraRadera
 5. Så skönt att det inte bara är jag som tycker så! :)

  SvaraRadera