torsdag 26 september 2013

Dansa Kring Granen, Hopp Tra-La-La-La


Tillbakablickstorsdag. Jul hos mormor och morfar år 1986. Dans runt granen. Jag i gul klänning. Hur vanligt är det med dans kring granen numera? Vi gjorde alltid det när vi var små, men har inte gjort det på väldigt många år. Får dagens barn uppleva denna gamla svenska tradition eller börjar den helt falla bort? Jag undrar också hur många av dagens barn som har sett en klassiskt pyntad gran med flaggor och halmtomtar, och om de bara skulle tycka det vore konstigt med sådant i granen? Inte för att jag själv har flaggor, halmpynt eller smällkarameller i granen längre, men jag har ju å andra sidan inga barn.

Hur många av dagens barn vet vad tomtebloss är och hur det känns att hålla en i handen? Virvateller? Julbonader? Allt sådant som varit standardjulpynt under nästan hela 1900-talet (och i vissa fall ännu längre tillbaka) har i princip försvunnit helt, ersatt av den ena utbytbara trenden efter den andra. Sorgligt men sant!

4 kommentarer:

 1. Mina barn får alltid tomte bloss i julklapp. Det fick alltid vi också.

  SvaraRadera
 2. Tomtebloss är det bästa.. det hade vi mycket när jag var liten! Nu har det dock blivit mest på nyår, när vi ska servera efterrätter och liknande :)

  SvaraRadera
 3. Fast vad är egentligen det sorgliga med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför jag anser att något går förlorat när det inte längre finns någon som helst anknytning kvar till hur julen har firats i generationer eller vad som hört därtill. Att gamla traditioner försvinner helt bara sådär. Men det är ju bara min åsikt. :)

   Radera