onsdag 13 september 2017

Bilder Från Fjolårets Jul

Då mitt julbloggande tog slut på julnatten förra året, blev det aldrig av att dela med mig hur julen såg ut i fjol. Därav denna lilla bildbomb, som förhoppningsvis kan sprida lite julkänsla och julstämning till dig som läser. Vi kör ju som sagt på det klassiska och traditionella, med mycket levande ljus och rött. Oftast har vi exakt samma pynt som åren innan varje jul, men ibland tillkommer det nyinköp. Vissa pynt och vissa ljusstakar har sina absoluta bestämda platser, medan andra flyttas runt lite beroende på vad som passar just det året.

Det blir ganska varmt med så många levande ljus tända, men samtidigt blir det ju sådan oerhörd julstämning att sätta sig till bords och äta julmat i skenet från alla juleljusen och veta att inte en enda vanlig lampa behöver tändas. Att gå med sin tallrik full av julmat som hämtats från julbordet i köket, förbi alla fladdrande tända ljusen och mot matrummet är en sådan obeskrivlig känsla av jullycka.
Vi brukar köra på en ganska enkel juldukning. Bordet är ju inte så stort, och sedan finns det ju så mycket fint runt omkring att titta på att det inte behövs. Ifall det är någon som undrar varför det står en vit modernare stol vid bordet, när det uppenbarligen finns äldre, mer passande extrastolar så är det för att den yngsta brodern har en förmåga att väga på stolen till bords. Hellre hela stolar än enhetligt, så att säga.
På flygeln samsas kandelabrarna om utrymmet. Älskar de klassiska röda kulljusstakarna. Den trearmade har funnits med sedan jag var barn, medan den ännu ståtligare femarmade är relativt nyinköpt för några år sedan. Pepparkakshuset har sett exakt likadant ut varje år. Samma mall som mina föräldrar klippte ur från en tidning för mer än trettio år sedan används fortfarande, vilket bara är roligt tycker jag.
Vi brukar dela in julbordet i sektioner i köket, så sillen brukar stå på bänken i bakgrunden, den mer vanliga julmaten brukar stå på själva julbordet, och sedan brukar vi ha bröd, ost och kex på bänken vid spisen (ej i bild). Vi brukade ha många fler rätter på julbordet när jag var liten, men har numera ett mer avskalat utbud där bara det som vi tycker allra mest om, och det som vi absolut inte vill vara utan är med.
Om julgranen är i matrummet, var är då julklapparna undrar ni kanske. Svaret är i vardagsrummet. Men julgranen passar ju så mycket bättre i burspråket i matrummet att det fick bli så. Vi hade dock alltid julgranen i vardagsrummet i de husen jag bodde i under uppväxten, som nog de allra flesta har. Det blir julmysigt i vardagsrummet ändå, trots utan ståtlig julgran. En liten bordsgran brukar stå på sidobordet brevid soffan och det är tända ljus lite var stans. Tyvärr blev det ingen bild på det, får se till att fota lite andra vinklar i år.

Det var allt för denna bildbomb. Önskar er en fin dag allihop!

23 kommentarer:

 1. Gud så fint o juligt ni har det. Älskar den Klassiska julen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen, tusen tack! Visst är det något alldeles extra med klassiskt julpynt!

   Radera
 2. Så stämningsfullt! ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, vad roligt att du tycker det. :D

   Radera
 3. Ni har det alltid så mysigt och stämningsfullt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket, så roligt att det uppskattas. :D

   Radera
 4. Wow wow wow va fint! Precis så juligt som man drömmer om att ha det ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för din fina kommentar! Så oerhört glad jag blir. :D

   Radera
 5. Jag blir lika andlöst förtjust i dina julaftonsfoton varje år du lägger upp dem, sådan otrolig stämning med alla levande ljus och ert hem passar verkligen för julfirande <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen, tusen tack för dina fina ord Marie, du anar inte vad jag uppskattar dem! <3

   Radera
 6. Åh herregud vad mysigt och vackert!!! Om jag inte kan fira jul med min egen familj någon gång, så kommer jag och knackar på din dörr, haha (eller snarare hohoho:))

  Jag brukar också bara ha tända ljus hemma ibland på kvällarna; det blir så mycket mysigare...även om man snubblar över hundarna i halvdunklet, haha:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, känner mig väldigt hedrad som första julfirandesubstitut! :D Tack så hemskt mycket för dessa fina ord. Och visst blir det mysigare med tända ljus, att se ordentligt är överskattat, haha!

   Radera
 7. Superfint! Jag ska "våga" tända mer ljus i advent och i jul, tack för inspirationen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket! Och gör det! Stämningsförhöjare till tusen vill jag lova. Vad roligt att man kan inspirera. :D

   Radera
 8. WOW! Otroligt mysigt, förstår at julstämningen är på topp i det här vackra hemmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Helene! Julstämningen är verkligen på topp varje jul. :D

   Radera
 9. Vilka stämningsfulla och fina bilder. Påminner om hemma och barndomsjular. Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket! Vad roligt att det finns igenkänningsfaktor. :D

   Radera
 10. Tack for dom vackra bilderna. Ni har det underbart vackert.

  SvaraRadera
 11. Tack for att du delar dina vackra julfoton.
  Ni har det sa vackert.
  Jag alskar den vackra slingan ni har i dorr oppningen.
  Har du skapat den sjalv eller ar den inkopt med kulor o allt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket för dina fina kommentarer! :D Girlangen köptes på Ellos (postorder) år 2002. Den kom färdig med lampor, kulor och rosetter och allt. Det är två stycken separata girlanger faktiskt som vi sätter ihop till en enda lång. Eftersom det var så länge sedan den köptes finns den ju inte kvar hos Ellos tyvärr. Vi har en matchande dörrkrans och liten bordsgran i samma serie också. :)

   Radera