torsdag 17 december 2020

Stockholm i Julskrud

Om allt fortfarande går som planerat, och det inte blir några inställda tåg eller bussar, så är det tänkt att jag ska ta nattåget till den kungliga huvudstaden ikväll. Där kommer jag spendera dagen imorgon medans jag väntar på att fadern min skall hämta upp mig och vi fortsätter söderut för det årliga julfirandet. Det brukar bli ett uppehåll i Stockholm för mig varje jul när jag är på väg till mina föräldrar, och jag brukar aldrig ha några problem med att hitta på saker att göra medans jag väntar, men i år blir det knepigare. Jag kommer ju inte kunna besöka alla de ställen jag brukar eftersom så många av dem måste hålla stängt. Däremot är det ju inget som hindrar mig från att strosa runt och bara uppleva Stockholm i dess fulla julskrud utomhus.

Jag tänkte därför bjuda på lite bilder som jag tagit tidigare år när jag mellanlandat i Stockholm över dagen. Redan på centralen möts man av julbelysning så det står härliga till. Bara här skulle man ju kunna spendera timmar. Jag tycker stationsbyggnaden är så vacker redan som den är, men i julskrud blir den ju helt sagolik.

Strömgatan utanför Rosenbad, med Riksdagshuset i bakgrunden. Det är ganska mysigt att anlända tidigt på morgonen, när julbelysningen fortfarande är tänd men man får ha gatorna för sig själv utan folkvimmel.

Riksbron med Riksdagshuset. Passagen igenom, som är öppen för alla, leder bort till Mynttorget, Slottet och Gamla Stan. Alla vägar till Gamla Stan är fina, men jag tror nog denna är den mysigaste. Älskar valvbågar.

Även om jag kommer undvika att gå i butiker och affärer i år, så finns det ju inget som hindrar mig från att titta i alla skyltfönster, och är det något Gamla Stan har så är det ju supermysiga skyltfönster. Jag fullkomligt älskar alla dessa små butiker med nostalgisk gammaldags känsla. Man skulle ju vilja köpa alltihop.

Framför ett sådant här skyltfönster skulle man kunna stå och titta och drömma sig bort hur länge som helst.

Fina och pampiga Stureplan med Sturegallerians vackra fasadbelysning. Taxibilarna står uppradade i väntan på att alla fashionabla och förnäma östermalmsdamer har shoppat och spa:at färdigt. Inbillar jag mig.

Hötorget med det vackra föredetta PUB-huset till höger. Jag undrar om det ens bedrivs marknad på Hötorget i år. Sergelbiografen till vänster var verkligen "the place to be" för mig på 90-talet när jag fortfarande bodde i Stockholm. Var ofta där med kompisar och såg alla nya filmer. Jag undrar hur många biografer som ens kommer finnas kvar runt om i världen när denna pandemi är över. Sorgligt om den eran går i graven.

Nu håller jag tummarna för att allt går som det ska och att mitt nästa inlägg skrivs hos mina föräldrar!

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder, så vackert med all belysning :)
    Håller tummarna för att du kommer iväg som du ska till ditt firande.

    SvaraRadera
  2. Härlig julstämning i fotona <3 jag håller tummarna för att det går som du planerar!

    SvaraRadera