söndag 3 november 2013

Halloweenfilmer

Även om Halloween var i torsdags, tänkte jag ändå tipsa om några Halloweenfilmer som jag tycker om och som kan ses hela hösten egentligen. Självklara val för de flesta är ju skräckfilmer så här års, och även om jag älskar skräckfilmer, så är mina tips andra sorts Halloweenfilmer.

The Crow
Jag fullkomligt älskar The Crow. Den utspelas på det som i Detroit kallas Devil's Night, alltså 30:e oktober, natten innan Halloween, och musikern Eric Draven återuppstår från de döda ett år senare för att hämnas på de som mördade honom och hans flickvän. Filmen är vacker, sorglig, hoppfull, mörk, gotisk och helt enkelt badass. Jag har som tradition att se den varje år just den 30:e oktober. Se originalet innan remakern kommer!

Casper
En riktig mysfilm och antagligen nostalgi för de allra flesta under 30 år. En söt liten historia, med fantastiska Christina Ricci som hela familjen kan se. Även om man tycker den kanske verkar alldeles för barnslig (det är den inte), så se den ändå för den fantastiska musikens skull! Vemodigare och vackrare filmmusik får man leta efter! Bill Pullman är fin som pappan i filmen.

The Craft
En härligt campig 90-tals-häxfilm som trots sin banala story ändå tar magin och häxkonsten på allvar mer än vad andra filmer har gjort. Det är fullt med gotik och ockult symbolik i filmen, som ändå är mer lättsam och underhållande än vad man kanske skulle kunna tro. Fairuza Balk (andra från vänster) är helt galet övertygande som den härligt knäppa, excentriska och lite smått ondskefulla Nancy - bara hon skulle ha kunnat göra rollen.

Hocus Pocus
Klassisk Halloweenfilm som är mer etablerad i USA än vad den har varit hos oss, men den är helt underbar och borde ses av alla! Höjdpunkten är ju självfallet Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy som de tre helt galna häxorna. Häxornas häxor verkligen! Lilla Thora Birch (som inte är så liten längre) är också helt fantastisk. Spännande familjeäventyr som underhåller från första stund.

Sleepy Hollow
Det finns nog bara en som kan göra legenden om den huvudlöse ryttaren rättvisa, och det är Tim Burton. Hans stil och bildspråk är som gjorda för den här typen av historier. Christina Ricci är återigen lysande och Johnny Depp gör ännu en klassisk Burton-roll. Sleepy Hollow är nog Tim Burtons mörkaste och mest gotiska spelfilm hittills, förutom Sweeny Todd och jag älskar varje minut av den.

Practical Magic
En riktig myshöstfilm om två häxsystrar som bor med sina gamla häxfastrar i ett underbart hus i en idyllisk liten småstad, som tror att en förbannelse vilar över familjen. Bara huset i sig är värt filmen, jag lovar! Stockard Channing och Dianne Wiest är helt fantastiska som de gamla fastrarna och Sandra Bullock och Nicole Kidman känns verkligen som systrar. En underskattad film som har lite av det mesta!

Something Wicked This Way Comes
En ganska okänd, mystisk liten Disneyfilm, som förtjänar mer uppmärksamhet. I slutet av oktober kommer ett kringresande tivoli till en liten stad, som är allt annat än vad den utger sig för att vara. Plötsligt börjar folk i stan att försvinna eller bete sig konstigt efter att ha besökt åkattraktionerna och två små pojkar försöker ta reda på hur det hela ligger till. Jonathan Pryce ger en kalla kårar som Mr Dark, tivolidirektören.

2 kommentarer:

  1. Vad kul med tips på Halloween-filmer! En bra tidsfördriv nu innan julen drar igång! :D

    SvaraRadera
  2. Hoppas att du hade en bra Halloween!

    SvaraRadera