måndag 25 oktober 2010

Lyktor Man Tänder, Upplysta Gränder

När jag var liten var vi på julmarknad i Gamla Stan (i Stockholm) varje år. Det var tradition. Jag älskade att strosa runt bland Stortorgets röda bodar och titta på allt som fanns att köpa. Brända mandlar, julkorv, smideshantverk, polkagrisar. Bosse Larsson som strömmade ur högtalarna. Vi åkte aldrig därifrån utan varsin kristyrprydd pepparkaka och trätomte att hänga i granen.

När jag blev lite äldre besökte jag även Riddersviks Gårds julmarknad varje år. En helt underbar inomhusmarknad i genuin herrgårdsmiljö med äkta traditionellt hantverk såsom stöpta ljus, juldukar, julbonader och annat fint gammaldags pynt. Jag har alltid älskat gamla hus sedan jag var liten så för mig var det en dröm att bara få vistas där inne varje år.

Under 2006 bodde jag i Salzburg, Österrike i ett halvår och hann uppleva staden i december innan jag åkte hem för att fira jul och självklart gick jag på deras julmarknad flera gånger. Där kunde man verkligen snacka om julmarknad! De kan verkligen det där med att slå på stort nere i de tysktalande länderna. Där nöjde de sig inte med att ha julmarknaden på ett torg utan den bredde ut sig över två torg som låg intill varandra; Residenzplatz och Domplatz. Det var röda bodar, granar och julbelysning överallt. Där såldes allt från Lebkuchen (tyska pepparkakor) till glittrande julgranskulor. Från adventskransar till Räuchermänner (små rökelsegubbar i trä).

För mig är stämningen halva julmarknaden. Finns det inga grangirlanger eller lyktor, julbelysning eller julgranar så spelar det ingen roll vad de säljer. Det ska vara mysigt och inbjudande, så att man blir varm i själen. Annars är det inte jul.

2 kommentarer: