fredag 22 oktober 2010

Julmusiken För Mig

Jag älskar julmusik. Finns det ett piano tillgängligt kan jag börja spela O Helga Natt redan i juli. Det har alltid varit så och jag kan inte riktigt förklara det. Det har ju inte så mycket med budskapet i sångerna att göra då jag inte är religiös på något vis, utan det är något med melodierna som får mig att bli helt varm inombords. Det är främst traditionella svenska julsånger och engelska carols som ligger mig värmast om hjärtat.

Jag växte upp (nästan enbart) på körmusik som julmusik. Adolf Fredriks Bachkör och KFUM:s Kammarkör dominerade jularna hemma hos mig, så mycket att om jag hör en inspelning av en julsång med en annan svensk kör så låter det helt fel i mina öron. Det ska vara Anders Öhrwalls arrangemang och inga andra. Han får musiken till att bli levande. Som i hans arr av Ding Dong (Merrily On High) med just Adolf Fredriks Bachkör som ni kan lyssna på nedan. Körstämmorna blir som ringklockor:


Men visst, det finns många moderna jullåtar jag tycker om också. Absolute Christmas-skivorna har ju haft en del riktiga godbitar genom åren, men vissa har ju tyvärr blivit alldeles för överspelade i julhandeln (Feliz Navidad, känn dig träffad). Sen älskar jag att Enya, Celtic Woman, Loreena McKennitt och Blackmore's Night har spelat in folkmusiksvarianter och new age-varianter på gamla carols. De gamla julsångerna hamnar ju i sitt rätta element då tycker jag. Nu lämnar jag er med en av mina favoriter bland de mer moderna jullåtarna:

2 kommentarer:

  1. Musik é fult!

    Det ska ju vara Ding Dang Dong-låten från Ensam hemma 2 med det episka saxofonsolot.

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt med dig! Det är något magiskt med julmusik. När man lyssnar på det får man en känsla som inte riktigt går att beskirva. Den sprider sig i hela kroppen och man blir bara lycklig!!

    SvaraRadera