fredag 20 november 2015

Jul Som På Arne Weises TidNu när presentationen av årets julvärd stundar, så är det lätt att man tänker tillbaka på alla de åren som Arne Weise personifierade julen för en. Han var ju Mr. Christmas med stort C, allas vår tomtefar i rutan vareviga jul. Trygghet och tradition i ett. Det har inte varit något fel på de julvärdar som kommit efter, tvärtom har de alla gjort ett enastående jobb. Det jag däremot saknar och efterlyser varje år är traditionsenligt, klassiskt julpynt i julvärdsstudion, såsom det såg ut på Arne Weises tid. Det var väl relativt mysigt hos Henrik Dorsin förra året, även om det var för mycket knallgrönt i granen, och Sarah Dawn Finer hade det också ganska fint och murrigt, men de har varit ett undantag.
Det känns som att med Arne Weises uttåg, följde allt vad tradition heter. Som om det är lika bra att köra på så trendigt och ojuligt det bara går, när julvärdskapet ändå är så flyktigt och tillfälligt numera. Även om det finns de som firar hypermodern, alternativ eller trendkänslig jul, tror jag ändå att majoriteten gärna vill ha det klassiskt och traditionellt, och helst skulle vilja se det reflekteras på TV också. Visst kan man tillföra nya inslag i julpyntet, men meningen med traditioner är ju ändå att kunna känna igen sig och känna att det är samma firande som man är van vid. Jag tror särskilt det är extra viktigt för de som sitter ensamma på julafton och således bara har julvärden som enda sällskap.De senaste åren har det ofta sett ut så här istället. Ojuliga färger såsom orange och lila verkar vara ett genomgående tema. Som sagt, för mig spelar det inte så stor roll vem som blir årets julvärd, de kommer säkert bli jättebra oavsett, utan jag vill ju bara att det ska se juligt och mysigt ut i rutan. Pyntet är ju liksom halva (eller hela) grejen med julen, annars skulle det lika gärna kunna vara en hallåa när som helst på året. Men för att dra till med en liten julvärdsönskan så här avslutningsvis skulle Mark Levengood sitta fint. En mer sympatisk och mysigare människa får man leta förgäves efter.

3 kommentarer:

 1. Wow vilken fin blogg du har! Får julstämning i hela kroppen av att titta in här ju :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket, snälla du! Vad glad jag blir! :D

   Radera
 2. Jag håller med dig fullständigt! Det är så mycket som förändras i världen att det är skönt om vissa jultraditioner kan få vara som de alltid har varit. Likadant är det med SVT:s luciatåg - gillar inte när de har konstiga körer etc. Det ska vara en riktig lucia med ett riktig luciatåg. Jag saknar Arne Weize fortfarande - även om jag gillade Andre Pops som julvärd (är sportgalen:)))

  SvaraRadera