måndag 4 augusti 2014

Jul Året Om

Jämfört med andra länder är Sverige fortfarande ett väldigt julfattigt land. Inte i traditionsväg på något vis, men i utbudsväg. Det finns inga speciella omfattande julpyntsaffärer som säljer pynt året om, varken i handeln eller på nätet, såsom det finns i de engelsktalande länderna. Här måste man vänta på att de större varuhusen börjar ta in lite pynt i mitten av hösten, men deras utbud är ju alltid begränsat eftersom de inte enbart är julvaruhus. Jag önskar att det fanns julaffärer i Sverige, så att man skulle kunna handla julpynt när man ville (utan att slippa dyra fraktkostnader från utlandet), eller bara gå dit och drömma sig bort om man skulle känna sig lite julsugen i dystraste februari.

 
Visst finns det några svenska nätbutiker som har lite julpynt året om (med betoning på lite) och visst kan man ju spana in Traderas julhörna året om för att se om det dyker upp något av värde. Men det är inte samma sak. Utbudet är för fattigt, jämfört med vad det skulle kunna vara om butiken enbart specialiserade sig på julen. Det lilla utbud de har är även allt som oftast det senaste årets jultrender, vilket inte brukar falla mig i smaken. Ett julvaruhus skulle kunna ha plats för alla typer av julstilar, både trendigt och traditionellt, modernt och klassiskt. Åh, om det ändå vore verklighet!

12 kommentarer:

 1. Faktiskt fanns det en åretrunt julaffär i Boden i slutet på 90 talet. Det gick till och med gratis bussar från grannkommunerna dit på helgerna. Det var häftigt att kliva in i "julen" mitt i sommaren. Tyvärr gick butiken inte så bra. Så den lades ner.
  Nu får vi här uppe i landet åka till Finska Rovaniemi om vi vill uppleva jul året om. För där finns tomten på plats året om.

  SvaraRadera
 2. Åh skulle vara underbart med ett julvaruhus och jag skulle bli stammis direkt:)

  SvaraRadera
 3. En butik med bara jul låter fantastiskt!

  SvaraRadera
 4. Åh vad det hade varit perfekt. Jag hade praktiskt taget bott där! :)

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig, det är synd att vi har ett så litet utbud egentligen :(

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gärna vilja gå på ett julvaruhus, det skulle vara väldigt roligt med en sådan butik men jag antar att den säkert inte skulle gå så bra på sommaren för jag antar att även om det är roligt att gå in där skulle man nog inte handla så mycket

  SvaraRadera
 7. Det finns en affär i Gamla Stan som säljer julsaker året runt. När jag var liten hade även PUB i Stockholm en julbutik på undervåningen, men den är tyvärr borta nu. Håller helt med att julutbudet är skralt och lite åretrunt-butiker skulle sitta fint =)

  SvaraRadera
 8. Hej, jag heter Alex och arbetar på ett tv-produktionsbolag, vi jobbar just nu med ett programförslag om julen och söker efter människor som firar julen lite mer extremt än vanligt. Är du eller känner du någon som är galen i julen mejla gärna mig så kan vi prata mer. alex.adamo@eyeworks.se
  Tack

  SvaraRadera
 9. Förstår helt vad du menar. Hittade en julbutik i Edinburgh för några år sen och blev helt till mig. Så synd att vi inte har sånt trevligt här. Men med tanke på att Sverige är såpass julfattigt kanske det inte riktigt finns någon vinst eller marknad för det...

  SvaraRadera
 10. finns en boutique i Arvika https://www.majalisas.se/

  SvaraRadera
 11. sen finns i Stockholm http://www.tygerotidlosating.se/

  SvaraRadera
 12. Under hösten öppnar en julbutik som kommer var öppen året runt. Plats: Hällefors
  Hellefors herrgård.

  SvaraRadera