lördag 30 september 2017

Julgranspynt Så Det Står Härliga Till


Tänkte som uppföljare på min tillbakablick på hur vår julgran ändrat sig genom åren, bjuda på lite närbilder på julgranspyntet som numera brukar pryda vår gran varje år. Även om det finns en genomgående stil på granen, finns ingen enhetlig färgskala eller något tema på själva julgranspyntet. Så länge det glittrar, glimmar, glänser eller tindrar - och helst att det har ett klassiskt utseende - är det välkommet. En del är riktigt gammalt, från 50-talet eller ännu äldre, en del är från runt millennieskiftet och en del är väldigt nyinköpt.


Den rutiga kulan till vänster var en av de som inhandlades 1999, när vi precis hade börjat gå mot den stilen på granen som vi har nu. Den kopparfärgade kulan i förgrunden till höger är väl cirka sextio-sjuttio år gammal skulle jag tro. Vi har en hel del julgranspynt från den tiden, som delvis har gått i arv och som delvis är inhandlat på loppis och second hand. Vi har mer pynt än vad som får plats i granen, men det är bara kul eftersom det då blir lite rotation på det hela.


Vi har en hel del gamla fåglar, som man kan knipa fast på grenarna. De är väldigt bra att ha på grenar där det kanske inte är så lätt att hänga något, men där man ändå vill att det ska finnas något. Och sen är de ju så fina också. Skulle tro att de är från 50- eller 60-talet. Några av dem har funnits med under hela min uppväxt och tidigare än så, andra hittade vi på loppis för ett par år sedan.


Den snötäckta röda kulan här ovan är en annan av våra retrokulor. Gillar den skarpt. De äldre kulorna har en helt annan karaktär på något sätt. Väldigt charmiga. Men givetvis är jag minst lika förtjust i det nyare pyntet vi har också, exempelvis den diamantformade röda glittriga i bakgrunden.


Flugsvampar i granen är något jag älskar och vi har flera stycken olika och ingen är den andra lik. Både gamla och nyare, som den ovan. Och ytterligare en fågel. Kan aldrig ha nog med fåglar! Som avslutning blir det en bild på den gamla polkagriskäpp i papp som hängt med i alla år och som kommer från min mammas barndomshem. Tycker den är så söt.


Inser nu att det ser ut som vi nästan bara har rött och guld i granen, men så är inte fallet. Det råkade bara vara det jag hade mest närbilder på. Dock använder jag rött som en huvudfärg när jag pyntar. Hänger oftast det röda först, så att det blir utspritt jämnt runt granen, och sedan får alla andra färger agera accenter mot det röda.

Åh, nu längtar jag tills jag får pynta granen igen! Att bära ner alla kartonger med julgranspynt och titta vad som finns inuti är faktiskt lite som julafton varje år.

1 kommentar:

  1. Så mycket vackert julpynt! Jag längtar också tills det är dags att plocka fram allt <3

    SvaraRadera