torsdag 12 september 2024

Årets Julutbud Från Rusta

I år bjuder Rusta på mycket klassiska färger i rött, grönt och guld, vilket är väldigt glädjande för oss som föredrar de mer traditionella julfärgerna. Det kommer också finnas pynt som går mer i beige för de som gillar det, och en mer kitschig stil för de som gillar det. På det hela finns det mycket fint att hitta på Rusta i jul, dock vilar det fortfarande trendig aura över allt, och mycket kommer kännas hopplöst omodernt om bara några år.

Finfina lyktor bjuder Rusta på i år. Jag älskar lyktor, och särskilt lyktor i juletid, och skulle mycket väl kunna tänka mig att skaffa någon av de tre från vänster. Man kan aldrig ha nog med tända ljus till jul!

En hel del adventsljusstakar kommer det finnas på Rusta i år, och jag är så glad att trenden med blockljus (och siffror) verkar vara förbi, och att vi återgått till klassiska smala ljus. Jag föredrar ju den traditionella ljusstaken med ljusen på rad (så att det kan bli en trappa när man tänder dem i advent), men de runda är också fina. I resten av Europa är ju de runda mer vanligare. Roligt att grisen har kommit tillbaka. Vi har en sådan, fast gammal och röd. Dock tycker jag det är lite fel grön, det är lite för mycket blått i nyansen.

Den här modellen av elljusstakar har funnits nu i några år på Rusta och jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om dem. Jag gillar formen och de söta motiven, och jag gillar att den inte är stilren och för modernistisk. Men samtidigt är den lite för kitschig kanske? De känns plastiga på något vis.

Ett underbart sött litet porslinsset med sådant fint och mysigt julmotiv. Älskar burken och kannan allra mest tror jag, även om jag lätt skulle vilja ha alla delarna. Jag gillar att det ser handgjort ut, även om det inte är det.

Den stora tomten i mitten längst fram är så himla fin, och skulle verkligen vilja ha den. Tyvärr är vi fortfarande kvar i den dominerande sprattelgubbetrenden och luvan-ner-till-näsantrenden när det kommer till resten av tomtarna. Visst tycker jag nissarna är söta där bara näsan sticker fram. Jag har själv ett par sådana, och det är väl klart att sådana ska få finnas i julutbuden varje år. Men jag undrar när vi kan återgå till mer vanliga klassiska tomtar, och att det är de som får vara standarden och majoriteten istället för undantaget.

En väldigt fin och mysig grangirlang kring dörrkarmen och krans på den vackra dörren. Jag skulle gärna vilja skaffa något till balkongen, och en sådan grangirlang skulle nog passa bra där. Märk dörrmattan!

Jag älskar verkligen julbyar av alla dess slag och skulle vilja ha allihop! Julbyar kan ju tyvärr kosta alldeles för mycket, så det är bra att det finns billigare varianter på Rusta, och i alla typer av storlekar.

Ännu fler julbyar! Den större högst uppe till vänster är ju underbart fin, och jag älskar den stora tomtenissen på bilden till höger, trots mina invändningar mot stilen som trend. Knubbiga stubben brevid är ju bara för söt!

Jag är inte riktigt såld på nötknäppare. Tycker de är lite fula faktiskt, och lite för tyskamerikanska för min smak. Dock tycker jag huset brevid var fint och jag älskar verkligen julgranspynt som inte bara är kulor!

Allt som allt en hel del fint på Rusta i år också! Nu känns det verkligen som att säsongen är i gång!

fredag 6 september 2024

Nytt Julpynt

Eller snarare nygammalt julpynt. När mina föräldrar besökte mig efter min flytt till nya lägenheten i våras, som jag skrev om tidigare i veckan, tog de med en massa saker från mitt föräldrahem och däribland en hel del julpynt. En del av julsakerna är sådant som redan var mitt, men som av en eller annan anledning varit kvar hos föräldrarna, och en del är sådant de hade undrat om jag skulle vilja ha, vilket jag självklart ville. Allt fick inte ens plats på bild, såsom morfars plastgran och en enorm porslinstomte från Fyrklövern.

Som ni ser är det ju en salig blandning som jag nu kommer få ha glädjen att pynta med i jul. En hel del fina juldukar och gamla pappersbonader, som jag får se om jag kommer hitta plats för. Några julkrukor och en massa fina både nya och gamla julgranskulor kom med. Det passar ju bra nu när morfars julgran är så mycket högre än den jag hade innan, så det går ju åt mer julgranspynt för att fylla ut den. Ett par söta tomtar som kan klämmas fast fick jag också. De tog även med min fina Disneyservis från Fyrklövern med tillhörande glas, så att jag kan duka med den här hemma. Jag fick även hit mina två fina elljusstakar i mässing som tidigare stått i mitt rum hos föräldrarna, samt en blå elljusstake i trä. En extra adventsstjärna i mässing följde också med, men den kom inte med på bild. Den runda kudden gjorde jag i syslöjden när jag gick i nian.

Nu längtar man faktiskt till att få pynta med allt det här (och allt julpynt jag redan hade förstås).

tisdag 3 september 2024

Sexton Veckor Till Jul

Temperaturen börjar sjunka, det blir allt mörkare om kvällarna, hösten står för dörren och jag tänkte att det således var dags att åter igen starta bloggen för säsongen. På dagen exakt sexton veckor till julafton till och med. Nu är äntligen de mysigaste månaderna på hela året här, månaderna som alla slutar på "-ber". Nu stundar tiden för tända ljus, filtar, varm choklad och mysiga serier och filmer. Åh vad härligt det ska bli. Jag vet inte om jag riktigt har julkänsla än, men jag har definitivt höstkänsla, och ser fram emot att förkovra mig i den först innan julkänslan sakta men säkert kommer krypande. Här uppe i norr märker man redan att hösten har börjat lite smått. Några löv har börjat skifta färg och det blir allt kyligare om kvällarna.

Det har hänt lite på det personliga planet sedan förra säsongen. Jag flyttade till en annan lägenhet tidigare i vintras, och det har tagit sin lilla tid att få ordning på allt efter flytten. Trodde aldrig kartongerna skulle ta slut där ett tag. Men det har också varit kul att få inreda ett nytt boende, och tänka ut hur man vill ha det. Min kära trotjänande lilla plastgran gick tyvärr sönder i flytten, men när föräldrarna kom på besök i våras tog de med morfars gamla plastgran (som dessutom är större), så julgran kommer det bli i vilket fall som helst! Det enda problem jag har just nu är att jag inte riktigt kommit underfund med var den skulle kunna stå, men jag har ju några månader till på mig i alla fall. Där den hade kunnat stå brevid soffan, som i min gamla lägenhet, är en dörr till ett förrådsutrymme som kan vara bra att komma åt. Där den hade kunnat stå framför ett av fönstrena hamnade min stereobänk. Där den hade kunnat stå vid det andra fönstret står min TV. Men vi får väl se.

Härligt att vara igång igen! Hoppas ni vill hänga med i år igen.