tisdag 2 december 2014

Att Släcka Eller Inte Släcka


Jag har vuxit upp med att julbelysningen alltid är tänd dygnet runt och jag skulle aldrig kunna tänka mig att ha den släckt under dagen. Jag tycker det ser så tråkigt ut. Det här är ju givetvis ett högst personligt val och man får ju göra precis som man själv vill, men jag är ändå nyfiken på varför de som släcker väljer att göra det. Om det är för brandriskens skull kan jag absolut förstå oron. Man ska inte vara naiv och tro att det inte kan hända, för det kan det ju absolut göra. Om man däremot släcker på grund av kostnaden, så drar julbelysning väldigt lite i förhållande till vanliga lampor eller andra tekniska prylar och min elräkning i december är inte så mycket dyrare än under resten av året.

Om man släcker för att man vill spara på lamporna så tror jag inte det stämmer heller. Min farmor släckte alltid sin julbelysning under dagtid och hon hade ofta problem med lampor som behövde bytas var och vartannat år. Jag har inte behövt byta lampor i min ljusstake alls sedan den köptes för flera år sedan, och hos mina föräldrar är det likadant. Min lilla bordsgran i fönstret har haft samma belysning i tio år. Jag inbillar mig också att låta ljusstaken stå tänd utan att släcka och tända den varje dag förebygger glapp i ljusstaken eller att den ska gå sönder på något vis. Mina föräldrars första ljusstake från slutet av 70-talet fungerar fortfarande finfint efter alla dessa år.

Hur gör ni och hur ofta brukar ni behöva byta lampor eller köpa nya adventsljusstakar/stjärnor?

5 kommentarer:

 1. TÄNT.. nja inte allt, men mycket... i rum vi inte sover är det tänt. i andra rum släckt.

  Och nu med led behöver man ju inte ens bekymra sig över värme trots pappstjärnor.

  Svar ang. granen: Den brukar hålla kanon.. den brukar tom skjuta skott tom. Dock slänger jag ut den innan nyår -- ibland redan första vardagen...
  Och NU står den på plats.. dock ofotad...snart så...

  SvaraRadera
 2. Det enda som släcks här hemma är stjärnorna i sovrummet och de släcker vi innan vi somnar. Fast om jag fick bestämma så skulle jag gärna sova med dem tända. :) I övrigt så lyser alla stjärnor och stakar dygnet runt här hemma. Det är mysigast tycker jag.

  Önskar dig en suverän dag!

  You Rock!!!

  SvaraRadera
 3. Vi släcker alla lampor, även julbelysningen, under de få timmar det är ljust :) Vi gör det av miljömässiga skäl.

  SvaraRadera
 4. Alla våra julbelysningar går på timer.
  så under natten och dom ljusa timmarna är det av.

  SvaraRadera