lördag 13 december 2014

Vanligt Luciatåg Efterlyses!

Bild från SVT
Jag kan inte ens komma ihåg längre senaste gången SVT sände ett helt vanligt, traditionellt Luciatåg utan irritationsmoment. Listan kan göras lika lång varje år. Är det inte folkdräkter och konfirmanddräkter så är det brasiliansk samba eller hiphop som SVT kommer dragandes med. Nu hade ju tåget traditionella Lucialinnen på sig, till skillnad från förra året och det var ju bra, men varför har de vita band kring midjan? Röda band (eller glitter möjligtvis) ska det vara, det såg ytterst märkligt ut. Återigen har de en Lucia som sjunger, vilket jag inte tycker hon ska göra. Det ser varken högtidligt eller andaktsfullt ut.

Intågningen var vacker och stämningsfull, tills orkestern drog igång. Vad höll de på med? Hade var och en hittat på en helt egen stämma eller hade de glömt att stämma intstrumenten? En orkester behöver inte ens vara med på ett Luciatåg. Publiken trodde tydligen att de var på en vanlig konsert och inte ett Luciatåg eftersom de brast ut i applåder efter var och varannan sång, vilket förstörde stämningen totalt. Sedan verkar SVT tro att det inte är någon som skulle vilja titta på ett Luciatåg om det inte finns någon artist med, vilket är rätt bisarrt eftersom man väljer väl att titta på ett Luciatåg för att man vill se just ett Luciatåg? Eller är det bara jag? Artisterna fick dessutom ta alldeles för mycket plats. Istället för ett Luciatåg med artistinslag, blev det en julkonsert med lite Luciainslag. Men okej, låt gå att man vill ha artister med, jag kan köpa det, men vem var då ljushuvudet som tyckte att Luciatåget kunde sitta ner i bakgrunden?! Med släkta ljus?! På ett Luciatåg?!


Men för att säga något positivt så sjöng ju tåget fantastiskt fint och det var fina sånger som framfördes, dock anser jag att en hel del av dem inte hör hemma på ett Luciatåg eftersom de varken är julsånger eller Luciasånger. Ave Maria, känn dig träffad. Vi slapp ju rappare det här året i alla fall (sorgligt att ens behöva uttrycka de orden). De stunder när väl tåget fick sjunga, så var det stämningsfullt och fint. Det är synd bara att de kantades av irritationsmoment ideligen. Men det är väl SVT i ett nötskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar