onsdag 20 september 2017

En Liten Tidsmaskin

Tusen tack för alla fina kommentarer om mina bilder från förra årets jul. De värmde oerhört gott vill jag lova. Jag tänkte därför bjuda er på en liten tidsmaskin tillbaka till min barndoms jular, för att se hur julpyntandet, men också julfotandet har utvecklats genom åren.

Den som besökt min blogg under de här åren kan nog lätt tro att mina jular alltid sett ut som de gör nu, att vi alltid har kört på mycket levande ljus, rött och klassiskt med lite pompa och ståt, men det har varit en lång utveckling under årens gång som allt annat. När jag var liten var det väldigt traditionellt, svenskt 1900-tal. Flaggspel, halmpynt, smällkarameller, hjärtkorgar. Och det hängdes lite hur som i granen, det var nog ingen som tänkte på att det skulle vara fint och prydligt. Här ovan ser vi min mormor och våran gran från julen 1989. För övrigt den sista julen vi firade i det radhuset.


Det fortsatte i samma traditionellt svenska stil under större delen av 1990-talet. Varken pyntandet eller fotandet var genomtänkt på någotvis, man fotograferade för att ha som minne, inte för att också ta vackra, stämningsfulla julbilder. Här ovan ser vi mig pynta granen julen 1994, och sedan en färdigpyntad gran från 1996. Där hade vi hittat en annan plats för granen i det huset. Vi hade väldigt mycket träpynt i granen vid det här laget, som vi inhandlade varje år på Stortorgets julmarknad i Gamla Stan i Stockholm. Jag ser en Nils Holgersson bland annat på bilden till vänster.


Men så 1998 började det hända något. Då hade jag givit något önskemål om att snygga till granen lite. Få till lite stil och klass på den så att säga. Bort med allt dagispynt, men också bort med allt som inte kunde glittra och glimma i skenet från julgransbelysningen. Vi gjorde därför ett urval bland allt det pyntet vi redan hade, och hängde bara upp det som vi ansåg passa denna nya stil. Året därefter hade vi för första gången inhandlat lite nya kulor (som vi fortfarande använder) och vi hade även bytt upp oss till tjockt glitter, också ett önskemål från mitt håll. Det kan vara kul att nämna att vi fortfarande använder exakt samma glittergirlanger som vi köpte då, år 1999. Alla gamla flaggspel, garntomtar och halmpynt finns givetsvis sparade, även om de inte använts i granen sedan 1997.


Det tog ända till 2003 innan jag förstod att fotografera utan blixt för att få stämningsfulla julbilder, och på den vägen har det sedan fortsatt. Vi hade skaffat en toppstjärna med lyse ett par år innan, och den tog granen till helt nya höjder. Samma stjärna används fortfarande, kan jag tillägga. År 2005 var första gången vi bytte upp oss till kungsgran, samt att både digitalkamera och stativ hade införskaffats, vilket tog julbilderna till helt andra nivåer. Det var då jag började stämningsfotografera på allvar. Annars har det egentligen varit en fortsättning på den stilen vi anammade 1998-1999 ända fram till idag. Det har bara tillkommit mer kulor under åren. Och mer ljusstakar.


Och där är vi idag. Egentligen inte så mycket som har hänt de senaste tio åren i pyntväg eller stilväg. Den största skillnaden är snarare i julbilderna, där jag numera fotar med systemkamera sedan min lilla vanliga digitalkamera slutade fungera för tre år sedan, och det har förhöjt stämningen i julbilderna ganska rejält. Äntligen kan stämningen som upplevs på plats också avbildas precis som den är. Även om vi genomgick en ganska omfattande stilförändring för snart tjugo år sedan, så har ändå en del pynt hängt med från före den tiden. Och samma julgransmatta och julbock används fortfarande. Och som sagt, inget av det gamla är slängt. Skulle mycket väl kunna tänka mig en liten extra bordsgran med flaggspel, hjärtkorgar och halmstjärnor i framtiden.

13 kommentarer:

 1. Vad härligt med bilder på tidigare julgranar och att följa din lilla "tidsmaskin". Jag kommer själv ihåg när mamma avvecklade "dagispyntet" i granen och ersatte med nyinköpta röda kulor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att det uppskattades, tack så mycket. Vi är nog alla uppäxta med dagispyntjulgranar, haha! :D

   Radera
 2. Det är sådant här som gör att man inte tröttnar på att läsa julbloggar! Tack, jättekul att se och läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aw vad glad jag blir! Tusen tack för din fina kommentar. :D

   Radera
 3. Vilket bra och intressant inlägg!!! Superkul läsning och bilder med igenkänningsfaktor:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket, vad roligt att det träffade så rätt. :D

   Radera
 4. Tack för ett mysigt inlägg med mycket julkänsla. Nu längtar jag ännu mer:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Fia! Och har jag bidragit till mer julkänsla kallar jag det mission accomplished! :D

   Radera
 5. Så himla bra bilder och väldigt roligt inlägg att se hur det ändras år till år!
  Skulle vara super roligt om du kunde göra ett tips inlägg om hur då får stämningen i bilderna du tar kring jul, skulle uppskattas väldigt mycket! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för din fina kommentar! :D Och angående din förfrågan skulle jag absolut kunna ge lite tipps och trix på hur man får till stämningen i bilderna, eller hur jag gör i alla fall. Tack för den idén! Ett sådant inlägg kommer definitivt inom en snar framtid.

   Radera
 6. Vilket kul inlägg, tack för att du delar med dig! :)

  SvaraRadera