fredag 12 oktober 2018

Bakom Kulisserna

Oftast blir man frestad av att endast visa upp den färdigpyntade julen, när allt är fixat och klart, för man vill ju ha så fina och juliga bilder som möjligt. Ibland fotar jag mitt i allt julstöket, men de bilderna blir oftast liggandes oanvända eftersom de i slutändan inte förmedlar den där julkänslan jag är ute efter. Men nu tänkte jag att det kanske finns någon där ute som trots allt tycker det är kul att se hur det ser ut mitt i allt pyntande innan allt är sådär perfekt och färdigt, så här kommer ett par bilder från några jular sedan. 


Eftersom vi har julgranen i matrummet, så är matbordet en ypperlig avlastningsyta för allt julgranspyntet. Jag brukar sprida ut alla pyntkartonger och förpackningar så att jag lätt kan se vilket julgranspynt vi har och låter dem ligga under hela tiden jag klär granen. Som ni kan se är det verkligen en blandat kompott av förpackningar, allt från godisburkar till gamla originalkartonger. I de större kartongerna och burkarna finns många av de retrokulor vi äger, då de saknar egna förpackningar.

Här bredvid ser vi hur ljusgirlangen ser ut innan den sätts upp i valvet. Den är tudelad, eftersom den består av två separata girlanger, så det som ses på bilden är allså hälften av girlangen. Som ni kan se sitter den också fast på en vitmålad skiva som sedan skruvas upp i valvet varje år. Förr om åren så spikades girlangen upp direkt i valvet, vilket var enormt ansträngande och tidskrävande och bara gjorde hålen större och fulare ju fler år som gick. Numera går det på några minuter med skruvdragare, givet att man är några stycken som hjälper till och håller i girlangen.


Ovanstående bild är endast med som referens ifall någon ny läsare har hittat hit. Vi har behövt byta ut själva ljusslingan i girlangen ett par gånger. Det är lite pyssel, men fullt möjligt eftersom slingan enbart sitter fast ytligt med hjälp av kvistarna i girlangen. Även om girlangen är tudelad, är det en enda lång ljusslinga som används. När den sätts upp börjar vi längst ner, för att kunna trycka upp den mot valvväggen. Först sätts ena halvan upp (med någon som håller i den andra halvan eftersom ljusslingan gör att de sitter ihop), och sedan sätts den andra halvan upp med start nerifrån, för att avsluta där de möts i mitten.

Brukar ni även fota julstöket medans det pågår, eller brukar det mest bli bilder när allt är färdigt?

6 kommentarer:

 1. Jag tycker nog allt att det där såg ganska organiserat ut ändå... Här ser det mycket värre ut innan det är klart med juldekorationerna:) Egentligen tycker jag att det borde vara obligatoriskt med en medföljande julstöksbild varje gång man lägger upp fina julbilder. Då kanske vi alla skulle kunna sänka våra prestationskrav lite; speciellt när man jämför sig själv mot hur fint andra har det...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe det finns gott om stökigt kaos mitt i vårat julstök också. Och jag kan nog hålla med om att man borde inkludera julstökbilder oftare, som kompensation till alla perfekta julbilder. Det sista man vill är ju att andra ska få prestationsångest. :)

   Radera
 2. Nej vad fint med ljusslingan i valvet! Så himla härligt med så mycket tända ljus också, det är verkligen en dröm jag har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, så roligt att det uppskattas! Tända ljus är a och o för mig på julen. Så enkelt men ack så stämninsfullt. Mer tända ljus åt folket! :D

   Radera
 3. Ser bara mysigt ut på dina foton <3 jag har fotograferat stöket något år men minns inte när. Jag brukar också använda matbordet men även golvet för alla kartongerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för det, Marie! <3 Det brukar bli lite på golvet för mig också, beroende på hur många kartonger jag bär ner.

   Radera