tisdag 26 november 2019

Julmarknad i Salzburg

Jag har tidigare nämnt ett par gånger att jag bodde ett halvår i Salzburg i mitten av 2000-talet, en vistelse som sträckte sig in i december det året. Salzburg är redan en fantastiskt vacker stad, men att få se den i julskrud var verkligen pricken över i:et. Självklart passade jag även på att flertalet gånger besöka den underbart mysiga Salzburger Christkindlmarkt, en av världens äldsta julmarknader. Om det är något de tysktalande länderna kan så är det julmarknader!

Getreidegasse, en av Salzburgs allra mysigaste gågator, i tindrande julbelysning. Det är även på denna gata som självaste Wolfgang Amadeus Mozart växte upp. Salzburg är verkligen kulturens stad.

Själva julmarknaden bredde ut sig över de två intilliggande torgen Residenzplatz och Domplatz. För Sound of Music-älskare är det Residenzplatz ovan som syns väldigt mycket i sångnumret "I Have Confidence", där fontänen som tornar upp sig bakom marknadsbodarna är den Maria skvätter vatten i.

Jag har aldrig sett så många stånd och bodar på en julmarknad förut, det fullkomligt kryllade av dem på torgen och längs med husväggarna. Det var så fruktansvärt mysigt att bara vandra runt och supa in julkänslan och allt det vackra som fanns att se. Jag tog dock inga bilder inne på Domplatz som är mycket mindre och trängre och där jag visste att det skulle bli svårt att få till bra bilder utan stativ.

Som en tindrande julkrokan över folkmassan lyste den fantastiska och stora julgranen. Den var oerhört svår att fånga på bild utan stativ, av säkert tio olika vinklar och försök var detta det enda relativt skarpa alstret.

Så vad såldes i alla stånden och bodarna? Allt som hör en julmarknad till, med hantverk, julpynt, lebkuchen (tyska pepparkakor), glühwein (tysk glögg) och annat smått och gott. Här ovan säljs exempelvis adventskransar i alla dess färger, samt en hel del övrigt julpynt.

Julmarknaden pågick från slutet av november till slutet av december, så det blev många turer dit innan det var dags för mig att åka hem igen. Det är ju det bästa med julmarknader på torg, att det är helt gratis att julmysa så mycket man bara orkar och hur länge man vill. Har du möjlighet att besöka en julmarknad i Tyskland eller Österrike så ta absolut chansen! För en julälskare är det som rena rama julafton.

Intilliggande gågatan Alter Markt i bästa julskrud. Gardinerna av julbelysning var ju en riktigt kul idé! För oss svenskar är det dock något som verkligen sticker ut på alla de här stadsbilderna när det kommer till julbelysning, eller snarare vad som inte finns där, nämligen den totala avsaknaden av adventsljusstakar och stjärnor i alla fönstren. Att något så enkelt och litet kan göra så mycket för helhetsintrycket.

Köpte jag något på julmarknaden då? Jo men visst gjorde jag det! Åtta fantastiskt fina julgranspynt; fyra glittriga kottar i olika färger och fyra glittriga kulor, även de i olika färger. Här ovan ser vi den röda kotten. De övriga kottarna är i färgerna guld, vitt och blått. Det fanns hur mycket fint som helst i det ståndet vill jag minnas, och pynten var inte helt gratis, men de gick ju inte att motstå.

Har ni besökt någon julmarknad utomlands?

6 kommentarer:

 1. Så mysigt <3
  Stort plus med gratis julmarknader, tyvärr är det ju ganska dyra entréavgifter på flertal julmarknader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men eller hur! <3 Visst är det så, tyvärr finns det ju julmarknader som kostar. Mer gratis åt folket!

   Radera
 2. Åh så underbart! Tack för att du delar med dig :)

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga bilder, har själv aldrig varit på julmarknad i Tyskland men det verkar ju hur mysigt som helst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det här visserligen i Österrike, men det är ju nästan samma sak, haha. Tysktalande var det ju i alla fall. Det var verkligen hur mysigt som helst. Min drömjulmarknad att åka till är den i Dresden, som är Tysklands äldsta julmarknad (och säkert största).

   Radera