söndag 3 november 2019

Julen Tio År Sedan

Eftersom det redan är november, och det äntligen kommer bli dags att börja pynta i slutet av den här månaden, så tänkte jag att det kunde vara lite kul att se hur julen såg ut för exakt ett årtionde sedan, 2009.

Det här är året innan jag började julblogga för första gången, och även året innan jag köpte min älskade systemkamera, så bilderna togs med min gamla vanliga digitalkamera (som sedan slutade att fungera helt några år senare). Mycket är dock sig likt jämfört med nu. Det som mest sticker ut är att här hade vi inte några Fyrklöverntallrikar än, och inte heller några röda ljus i kristallkronan.

Här märker man verkligen skillnaden i kvalité på bilderna, jämfört med hur det sett ut de senaste åren. Allt ser så luddigt ut på något vis. Jag märker också att här hade vi inte krubban brevid skåpet än.

Mycket är sig likt här också, det mest uppenbara är att här skulle vi verkligen behövt vår nya julgransslinga med 35 lampor, istället för den gamla. Det gapar lite tomma hål här och var, och jag misstänker att just denna granen gav mig huvudvärk när ljusen skulle sättas dit, då granen var så stor det året och det var så kort mellanrum mellan varje lampa. Det som mest är sig olikt vid öppna spisen är de två ljusstakarna i förgrunden, som numera brukar stå på annat håll, samt att det inte finns något gottbord nedanför.

Här hade vi farmors serveringsvagn, istället för den lite vackrare i trä som mamma hittade på antikaffären året efter. Vi hade ännu inte tänkt på att sätta ljusstakar på vagnen heller.

Närbild på några av de porslinstomtar som brukar pryda öppna spisen. De har inte direkt sin bestämda plats, utan fördelas ut över spisen så att det ser relativt jämt och symmetriskt ut. De allra flesta har hängt med sedan jag var barn, så det finns väldigt mycket nostalgiska känslor förknippade med dem.

Här är det inte mycket som är annorlunda jämfört med nu för tiden. Det har väl bara tillkommit någon mer kandelaber. Julälgen kan för övrigt dansa och spela "Santa Claus is Coming To Town" om man trycker på hans händer. Det är fortfarande lika roligt, tio år senare.

Det här året hade vi fått överta farmors vackra, ståtliga oscarianska flygelkandelabrar, efter att vi hade fått överta flygeln flera år tidigare. De stod alltid på flygeln hemma hos farmor när jag växte upp, så det var roligt att de äntligen fick höra ihop igen, så att säga. Det runda, röda bordet på den andra bilden, står numera på andra sidan rummet och agerar gottbord varje år, men här hade vi inte tänkt på det än.

Min älskade fiberoptiska julby som jag hade fått i julklapp ett par år tidigare. Och du ser rätt, det är  denna bild som har varit min profilbild på bloggen i alla år. Tycker den har exakt den perfekta mysiga julkänslan.

Köksfönstret är sig mest olikt av allt i det här inlägget. Det enda som är detsamma nu för tiden är den röda fönsterlöparen, samt att det fortfarande brukar vara julstjärnor, men både ljusstaken och själva krukorna är numera i bästa Juldisney-utformning från vår kära hovleverantör Fyrklövern.

I övrigt är det mesta i köket sig likt. Det här året hade vi inte hunnit dekorera pepparkakshuset färdigt på julaftonen, eftersom det står nedanför fönstret i bakgrunden utan nonstop på taket. Det gjordes nog dagen efter. Dock hade vi varit duktiga och ambitiösa nog att lägga upp både senap och äppelmos i vackra juliga krukor på julbordet, vilket tyvärr inte alltid händer nu för tiden. Vi brukade även lägga upp smör i en speciell julkruka när jag växte upp, vilket också tyvärr har uteblivit de senaste åren. Det får bli bättring där!

Den här julen hade vi fortfarande soffhörnan vid ytterväggen och det gamla vanliga sidobordet från min uppväxt, istället för det fina mer antika retrobordet i mörkt trä som nu finns där istället. I det stora röda paketet som var till mig, fanns för övrigt restrerande delar till Musses Julafton från Fyrklövern, som kan ses längst ner i inlägget. Men det visste jag ju inte om när jag tog bilden.

Jag hade något år tidigare fått granen, Musse och den öppna spisen från Musses Julafton-kollektionen och var så nöjd och lycklig över det och tänkte att det räckte ju mer än väl. Kunde aldrig ana att jag skulle få resten av serien! När den här bilden togs innan julklappsöppningen så stod således bara granen på skåpet.

Och här hade jag då äntligen fått hela den fantastiska Musses Julafton-kollektionen, som då sedan julen 2009 fått stå ovanpå spelskåpet varje år. Sedan dess har jag även fått en av tilläggsutgåvorna, den med farbror Joakim, knattarna, Kajsa och farmor Anka, så numera är det ganska fullt ovanpå skåpet om jularna.

Nu börjar man längta på allvar tills det är dags att pynta!

4 kommentarer:

 1. Vackra och stämningsfulla bilder :) och roligt att läsa om hur ni haft och vad som har ändrat på sig <3

  SvaraRadera
 2. Åh kära nån...jag blir alldeles matt av alla julkänslor som strömmar över mig när jag ser dessa bilder!!! Och tänka sig att få Fyrklövergrejor i julklapp; WOW!!! Jag som bara har funderat på hur sjutton jag ska ha råd att prova fyra av deras jultallrikar för 99:-...så sugen på lite mer Fyrklövern julsaker men ekonomin de senaste åren....ja hua… Tack för att du delar med dig...och för att jag blir alldeles julgrön av avundsjuka här i soffan, hahaha <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aw tusen tack, Annie! <3 Fyrklövernfigurerna är nog den finaste present jag någonsin fått i hela mitt liv. Det är en ynnest verkligen att få äga dem, eftersom jag själv inte skulle ha råd att köpa dem.

   Radera