söndag 30 augusti 2020

Julafton i Bilder

Här kommer äntligen den utlovade bildbomben från julafton hos mina föräldrar förra året, så att vi riktigt kan komma i stämning nu när bloggsäsongen åter är igång. Det mesta är sig likt från tidigare år, förutom att mina föräldrar hade tapetserat om i musikrummet. Jag älskade den gamla tapeten, men den var så sliten och dessutom saknades den helt på två av väggarna, så det fanns ingen annan utväg.


Det tar ganska lång tid att tända alla ljus, men jag älskar att göra det. Det underlättar att använda långa tändstickor, så att man kan tända flera ljus per tändsticka. De uppbrända slänger jag in i öppna spisen.


Jag älskar också att ställa dit alla små porslinstomtar på öppna spisen. De flesta har vi haft sedan jag var barn, och vi har alltid haft dem samlade på det här viset. De är så söta allihop.Julgodiset på gottbordet i förgrunden får stå framme hela jul- och nyårshelgen, och det är helt omöjligt att gå förbi och inte ta sig en liten munsbit. Ännu mer tur för mig som måste passera på väg till mitt rum.


Som jag har nämnt tidigare år, så brukar vi köpa vårt julgodis. Det händer ibland att det blir något egengjort, men oftast finns inte tid över till det. Vi gör så mycket eget i form av julbak och julmat ändå.


Älskar alla de ståtliga kandelabrarna på flygeln. Det blir så maffigt och läckert när de står tända tillsammans.


Den mysiga lilla fönsterhörnan brevid fåtöljen i musikrummet. Tindrande juleljus i varje vrå!


Grangirlangen är nog min absolut bästa julinvestering. Så mycket glädje och lycka den skänkt mig sedan jag köpte den för arton år sedan. Man blir ju helt salig varje gång man ser den och passerar genom den.


Julgranen i all sin prakt. Som jag kanske nämnt tidigare så har vi inget speciellt färgtema, eller provar olika stilar varje år, utan vi kör på som vi alltid brukar göra. En stor del av julgranspyntet består av gamla fina kulor från mitten av 1900-talet, vilket ger en alldeles särskilt härlig charm till granen tycker jag.


Närbild på lite julgranspynt. De härliga fåglarna är från mitten av 1900-talet, den genomskinliga kulan är från runt millennieskiftet, och den fina romben och flugsvampen i bakgrunden har bara några år på nacken.


Det vackra gamla spelbordet i enkel, men effektfull julskrud. Juldukar gör sådan stor skillnad!Uppdukat för julbord i skenet från alla juleljusen. Självklart med bästa Disney Jul-servisen från Fyrklövern. När jag var barn åt vi alltid julbordet som jullunch, men sedan slutet av 90-talet äter vi istället julbordet som julmiddag, vilket jag föredrar. Det blir så mycket mysigare på kvällen när man kan njuta av alla tända ljus.


Våra söta retrotomtar som pillemariskt spanar in och vaktar julgranen. Först hade vi bara en, sedan två och nu en hel trio. Jag blir så full i skratt när jag ser dem. De är ju bara för härliga.


Lugnet före stormen. När jag tar köksbilden varje år står alltid familjen och trampar otåligt utanför bild i väntan på att få ta mat, så det gäller att vara snabb. Det är ju inte så roligt att ta bild på länsade fat.


Vi avslutar alltid julaftonskvällen med julklappsöppning och julfika. Vi tar god tid på oss, där varje paket öppnas ett i taget och julklappsversen läses upp innan. Precis som med julgranspynten så brukar vi inte köra på något särskilt färgtema eller enhetlig stil på inslagningen, utan vi tycker om att blanda friskt bland alla julklappspapper. Vi brukar också för det mesta lacka alla paket, istället för att använda tejp.

Det var min julafton. Jag hoppas dessa bilder kan bidra med lite julkänsla nu när hösten äntligen nalkas.

14 kommentarer:

 1. Alltid lika trevligt och stämningsfullt att få ta del av din jul! Så mysigt. Men sådana där retrotomtar tycker jag ser aningen obehagliga ut xD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Johanna! Haha jo en del retrotomtar kan se riktigt läskiga ut, så jag kan förstå känslan.

   Radera
 2. Mysiga och stämningsfulla bilder.

  SvaraRadera
 3. Så fina bilder på eran jul :)

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt fina och stämningsfulla julfoton precis som det brukar. Dina föräldrars hus är ett riktigt julhus och du är en fantastisk fotograf. Jag ser alltid fram emot ditt julaftonsinlägg <3

  (Det verkar fungera att kommentera från denna datorn men inte den andra)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket för dina fina ord, Marie! Så glad jag blir. <3 Konstigt att en dator krånglar, men inte den andra.

   Radera
 5. Det är som vanligt en julbloggshögtid att få ta del av dina vackra julaftonsbilder!!! Och jag håller med om så mycket; här är det också fullständigt kaos på julklappspapper och massor av juldukar etc. Och bilden jag fick i mitt huvud av hela din familj bakom dig när du tar julmatskortet fick mig att skratta högt:DD
  Så trevligt att vara igång med julbloggssäsongen igen <3!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så hedrad jag blir av din fina kommentar! Tusen tack kära Annie! <3 Härligt att du också är igång nu!

   Radera
 6. Vilka fantastiska bilder, julstämning på allra högsta nivå <3

  SvaraRadera