lördag 5 september 2020

Förberedelseglimtar

Jag tänker varje jul att jag ska ta mer bilder på julförberedelserna, men oftast glömmer jag bort att dokumentera när jag väl är mitt inne i julstöket. Dock blev det i alla fall ett par glimtar från dagarna före dopparedagen förra året, men målet är att jag ska bli bättre på att ta julstöksbilder de kommande jularna.


En tom gran inväntandes julgransljus och julgranspynt. Vi har kört med kungsgran varje jul i femton år nu, och nu finns det ingen återvändo för mig. Jag växte upp med vanlig klassisk rödgran, som nog de allra flesta i Sverige, men minns att jag alltid suktade efter de ståtliga och vackra kungsgranarna på Växus varje år redan som barn, fast då fanns det inte på kartan. Vad som gjorde att vi tog steget och bytte till kungsgran istället var att just den julen för femton år sedan så var alla rödgranarna så fula och taniga att det inte fanns någon anledning att betala flera hundra för något så uselt när det fanns bättre och finare alternativ. Här på bilden ser vi också julgransmattan som jag nämnde i inlägget förra veckan.


Årets högtidstund för mig är att få klä granen. Det känns alltid så speciellt och lite andaktsfullt. Som den perfektionist jag är tar det dock hela dagen och kvällen för mig att bli färdig med granen. Jag brukar börja med alla helröda kulor vi har så att de blir jämt utspridda, men sedan brukar resten av ordningen inte spela så stor roll. Nyckelorden är dock hela tiden balans och symmetri, så gott det går i alla fall. Min pyntstrategi är att jag brukar ta det julgranspyntet jag vill hänga upp och sedan gå runt granen några vändor för att se var det skulle kunna passa, eller var jag tycker att det saknas något. Sedan när jag hängt upp pyntet, går jag några steg bort för bättre överblick över hela granen så att jag kan avgöra om det verkligen var rätt pynt på rätt plats. Ibland är det inte det, och då börjar hela processen om igen. Visst, det är ju jag själv som gör det så oerhört tidskrävande, men jag vill ju bara att det ska bli så fint och bra som möjligt.


Diskade serveringsskålar som bara står och väntar på att få bli fyllda med julgodis, som kunde ses i förra inlägget. Detta brukar vara en av mina förberedelsesysslor varje jul, och så även förra julen. Jag fullkomligt älskar alla dessa skålar på fot som min mamma har. Det blir som mycket mer än bara en skål. Att flera av dem är härligt julröda gör ju saken bara ännu bättre. Själv äger jag två klara skålar på fot (med lock dessutom) som också är väldigt söta, men hoppas kunna utöka även min samling i framtiden.

Hoppas ni får en fin lördag allihop!

10 kommentarer:

 1. Jag älskar också skålar på fot och har likadana som de små röda längst fram som jag har på mitt gottebord till julen. Det är något speciellt också med att man tar fram dem varje år <3
  Vi tar också tid på att klä julgranen, dock har vi två huliganer till katter så det blir mer oordning för varje dag när man hänger upp de kulor som de har dragit ner... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du också har sådana skålar! Så fina. <3 Haha jo jag kan förstå att det inte alltid är lätt att hålla det perfekt när man har katter.

   Radera
 2. Här är det likadant det tar flera timmar innan jag bestämmer mig för att jag är nöjd. Men är så skönt att kunna sätta sig ner i soffan och titta på den fina granen som man är väldigt nöjd med. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men visst är det så! När man väl är färdig så är det ju värt all mödan.

   Radera
 3. Så mysigt, önskar att jag också var bättre på att ta bilder från våra julförberedelser och vårt julfirande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Ja, vi får kanske bli bättre på det allihop.

   Radera
 4. Oh ja, flera bilder på julförberedelser tack:D! Jag gör allt som du säger när jag klär granen, men mitt fokus är först och främst att julgransljusen är symmetriskt placerade...från ALLA håll:DD Men balansen måste vara perfekt:D Det skulle vara SÅÅÅ frustrerande om någon annan klädde granen så det är väl fördelen med att bo själv antar jag...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha kul att man inte är ensam om sin pyntstrategi. Och jag är precis som du angående julgransljusen också, jag bara glömde att nämna det, haha! Och jag håller verkligen med att det skulle vara frustrerande att låta andra pynta granen, vilket är anledningen att det även är jag som själv klär föräldrarnas gran också. XD

   Radera