onsdag 5 september 2018

Julaftonsbilder

Då var det så dags igen att inleda årets julbloggande! De senaste dagarna har bjudit på härlig höstkänsla för oss här i norr med kyligare temperaturer, färgskiftningar på löven och en härligt höstig frisk luft och då kommer givetvis julkänslan även krypande, varpå det kändes helt naturligt att börja årets bloggsäsong.

Det har blivit lite av en tradition på min blogg att börja säsongen med fjolårets julaftonsbilder, då det ibland inte brukar bli av att blogga under själva julhelgen (eftersom man är så upptagen med själva julfirandet), så ock denna gång!


Som vanligt var det jag som klädde granen. Det brukar vara ett heldagsgöra, dels för att jag gör det själv, men också för att jag är en sådan perfektionist (vilket också är själva anledningen till att jag gör det själv, haha). Det jobbigaste och svåraste är julgransljusen tycker jag. Oftast finns det inte grenar där man skulle vilja ha ett ljus, eller så räcker inte sladden till mellan varje ljus där det faktiskt finns grenar. Vi kör inte på något speciellt färgtema, det har vi aldrig gjort, dock brukar jag strategist hänga de röda pynten först så att de är väl utspridna över hela granen.


Jag minns så väl när jag bönade och bad mina föräldrar att få köpa ljusgirlangen och hänga upp den i valvet, för en sisådär femton år sedan eller så. Jag visste ju hur fint det skulle bli eftersom jag kunde föreställa mig det i huvudet. Först tyckte de jag var alldeles spritt språngande galen, men nu tror jag inte de heller skulle vilja vara utan den.

Vi hade inte något gottbord när jag växte upp. Visst gjorde vi julgodis (eller köpte ibland), men vi hade de aldrig samlade som en installation, utan det började vi göra för en sådär sju år sedan eller så, givetvis inspirerade av Ernst. Nu har det blivit en självklarhet på julen och något som vi absolut inte vill vara utan, även när vi inte haft tid att göra eget godis utan har införskaffat allting.


Den svarta smidesljusstaken, som vi köpte på Knäppingsborg i Norrköping för flera år sedan, tar vi bara fram på julen. Röda ljus passar så fint ihop med svart smide. Synd att vi glömde att elda i spisen, det hade varit pricken över i:et.


Ganska enkel dukning, men för mig duger det gott. Det får inte plats med så mycket mer på vårt bord ändå. Självklart åkte Disneyjulservisen från Fyrklövern fram. Jag brukar alltid välja Benjamin Syrsatallrikarna. Om ni undrar vad det är som ligger på bordet längst fram till vänster, så är det ett gammalt dagisjulpyssel som jag gjorde när jag var liten, en tomte i filt som man trär och knyter fast på julmustflaskan. Den har hängt med i ungefär 28 år nu. Blir ju inte jul utan den!

På det lilla bordet i hörnan står min fina fiberoptiska julby som jag fick i julklapp för något årtionde sedan. För övrigt samma julby som är min profilbild här på bloggen. En julby var något jag alltid hade velat ha, men inte ens kunde drömma om att få eftersom de alltid kostat en rejäl slant, så den uppskattar och värdesätter jag något oerhört.


Det är något visst med de klassiska röda kulljusstakarna, särskilt kandelabrarna. Allmoge möter högre stånd ungefär. Fullkomligt älskar dem! Temperaturen vid flygeln brukar vara bastuliknande snudd på Mordornivå på julaftonen, men det hör ju till.

Närbild på pepparkakshuset och mammas (smått läskiga) retrotomtar. Som jag nog nämnt på bloggen vid flertalet tillfällen, så har vi använt oss av exakt samma mall till pepparkakshuset i nästan fyrtio år nu (sedan mina föräldrar flyttade ihop). Det enda som tillkommit under åren är snögubben och vindsnurran på taket, annars brukar vi dekorera det på samma vis som vi alltid gjort.

Närbild på några av de små tomtar och tomtenissar som brukar pryda den öppna spisen. Verkligen en blandad kompott, de flesta av dem har hängt med sedan jag var liten och ännu längre tillbaka. Den fina Idunafigurinen är faktiskt också från Fyrklövern och har funnits med på julen så länge jag kan minnas. De har alltså varit hovleverantör hos oss i decennier. Idunan var ett sådant pynt man absolut inte fick röra som barn, utan bara beskåda från behörigt avstånd. Tack vare det är den hel fortfarande, trots väldigt sköra delar. Grenljuset stöpte jag när jag gick på fritids i åtta/nioårsåldern.

Julbordet uppdukat i köket som vanligt. Det som brukar finnas hos oss är sill (köpesenap och hemgjord inlagd), sillsallad, rödbetor, smörgåsgurka, gravlax (och gravlaxsås), julkorv, kalvsylta, ägghalvor, julskinka, Jönssons frestelse (Jansson utan ansjovis), köttbullar (hemgjorda och köpe), prinskorv, kokt potatis, äppelmos, ostar (Edamer, Präst, Cheddar, Herrgård), kex (Digestive, Tuc, smörgåsrån, etc), vindruvor, julknäcke, vörtbröd och hembakat mjukt bröd (Herrängslimpa). Givetvis dricks det julmust (och ibland julöl).


Närbild på lite julpynt i granen. Kulan närmast i bild är retro från femtiotalet skulle jag gissa. Vi har en hel del julgranspynt från den tiden, och älskar att hänga upp så många av dem som möjligt. Den glittrande guldiga kotten i bakgrunden köpte jag på julmarknad i Salzburg för tolv år sedan (tillsammans med sju andra glittrande kottar och kulor i olika kulörer).


Så slutligen en bild hemma hos mig från efter nyår. Fick med mig några julgransljus från föräldrarna så att jag äntligen kunde tända den lilla trägranen. Det är synd att ljus ska vara så dyrt.

Härligt att äntligen vara igång!

16 kommentarer:

 1. Vilka alldeles UNDERBARA bilder!!! Det är som att titta i tidningen Drömhem & Trädgårds julnummer; så mycket julstämning!!! Det är så underbart att se när man dekorerar med gamla julsaker som har minnen och affektionsvärde, och massor av rött och jultomtar! Helt i min egen stil:)
  Kul att du är igång igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tusen tusen tack för din otroligt fina kommentar! Så roligt att höra. Och visst är det underbart att pynta med gamla julsaker som väcker så mycket minnen.

   Radera
 2. Gud vilka stämningsfulla bilder, ser helt magiskt ut!

  SvaraRadera
 3. Dina julaftonsfoton är lika vackra som vanligt, så fina <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aw tack så mycket Marie, det värmer verkligen! <3

   Radera
 4. Det är en fröjd att se dina julfoton varje år! Nu är jag fylld av stämning och vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. TACK för att du delar med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack så hemskt mycket för dessa fina ord! :) Nöjet är helt på min sida!

   Radera
 5. Heeeelt fantastiska julbilder verkligen! Vilken drömjul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aw tusen, tusen tack! Så roligt att det uppskattas!

   Radera
 6. Så himla mysigt, vilken julstämning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket! Vad roligt att bilderna förmedlar just den julstämningen jag var ute efter. :)

   Radera
 7. åh med fint och mysigt! Jag ÄLSKAR slingan runt valvet :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :D Det är du inte ensam om, haha.

   Radera
 8. Så fina stämningsfulla julbilder. Hur får ni fast girlangen i valvet? Har ni nån speciell upphängningsgrej för att få fast den? Med vänlig hälsning Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Ulrika! :D Girlangen sitter fastspikad med sådana där vita kabelklamrar på en vitmålad masonitskiva, som vi sedan skruvar dit varje år (och tar bort efter julen). Förr om åren så spikade vi upp girlangen direkt i valvet med kabelklamrarna, men det blev alldeles för mödosamt, dels för den som spikade och dels för den som måste hålla i hela girlangen och det kunde ta en timme minst varje gång (mjölksyran var total). Nu går det som en dans i jämförelse.

   Radera