lördag 22 september 2018

Julfrimärken Genom Åren

Årets julfrimärken är en riktig fullträff. Finns det något mer nostalgiskt juligt än Jenny Nyströms underbara motiv? Den rödklädda flickan har alltid varit en stor favorit sedan jag var barn.


Dock är det inte varje år som vi får så fina julfrimärken. Ibland har de varit ganska tråkiga eller rent utav fula i mitt tycke. Men det finns en hel del minnesvärda favoriter också och därför tänkte jag bjuda på en liten tillbakablick på de jag tyckt bäst om genom åren.

Först ut har vi 1990. Det är de tidigaste jag fortfarande faktiskt kommer ihåg, därav den främsta anledningen till att jag tog med dem. Märkligt hur man fortfarande minns något så väl, trots att man inte sett dem på 28 år. Bredvid har vi frimärkena från 1993. Det kan aldrig slå fel med hjärtkorgar och julbockar i klassiska julfärger. Gillar typsnittet på God Jul också.

Älskar de härliga, ståtliga hemslöjdsljusstakarna på frimärkena från 1995. Kisar man lite så ser man längst ner att det står vilken region de representerar (Småland, Värmland, Bergslagen respektive Dalarna). Får lite Fanny & Alexander-känslor och skulle vilja ha dem allihop på riktigt. 2003 bjöd istället på allas vår Mr Sverige: Carl Larsson. Näst Jenny Nyström finns det väl ingen som gör så härliga julmotiv som han. Iduna har ju varit en storfavorit för mig sedan barnsben.

Frimärkena från 2006 gick i klassiska julfärger med motiv av julpynt som verkligen personifierar hela 1900-talsjulen i Sverige med adventsstjärnor, pepparkakor, nejlikeapelsiner, domherrar, julstjärnor och elljusstakar. Väldigt fina! 2007 gick istället rakt in i nostalgisjälen med underbart vintriga motiv från Astrid Lindgrens fantastiska berättelser. Finns det något bättre eller som fyller en med så mycket längtan än Ilon Wiklands illustrationer? Dessa är nog mina absoluta favoriter på grund av rätt in i barndomen. 

Näst de från 2007 är nog frimärkena från 2012 mina absoluta favoriter. De har liksom allt: varma, härliga julfärger i rött och guld (om det nu är någon som har kunnat undgå att rött och guld är mina favoritjulfärger) och underbart mysiga motiv. Älskar framför allt de röda julljusen och de strålande stjärnorna. Slutligen har vi de fina frimärkena från 2013. Vackra vinterscener med väldigt söta motiv. Jag älskar kurbitsdetaljerna och typsnittet som för tankarna till ett gammalt målat allmogeskåp. Helt i min smak!

Vilka julfrimärken har varit era favoriter genom åren? Kanske några jag missat?

6 kommentarer:

 1. De du visar är även mina favoriter, Ilon Wiklands illustrationer är verkligen barndom och helt underbara och årets frimärken gör en verkligen glad <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att de också är dina favoriter! Det är det som verkligen är så fantastiskt med Ilon Wikland (och Astrid Lindgren också så klart), oavsett generation så har vi alla vuxit upp med hennes verk.

   Radera
 2. Årets frimärken var underbara! Och Astrid Lindgrens...!!! Annars brukar jag knappt märka av julfrimärken så kände inte igen några alls...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Jenny Nyström och Astrid Lindgren alltså. <3 Hehe brukar inte alltid märka av julfrimärkena jag heller, men när jag letade upp alla årgångarna inför det här inlägget så märkte jag hur många av dem jag kom ihåg och kände igen, fast man inte tänkt på dem sedan de gällde.

   Radera
 3. Håller med, årets frimärken är en fullträff :) Finns ingen bättre stämning än Jenny Nyströms motiv. Mycket (nästan allt) ska ju förnyas med åren, men det här är motiv som verkligen tar svunna tider in nutiden och framkallar sån nostalgisk stämning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Tänker på alla gamla klassiska adventskalendrar och julkort med Jenny Nyströms underbara motiv, finns inget julmysigare. <3 Häftigt egentligen hur motiv som var menat för en helt annan tid än vår egen kan frambringa lika mycket julstämning och nostalgi för oss, som för tidigare generationer.

   Radera