måndag 9 december 2019

Andra Advent & Julmarknad

Andra advent blev en dag fylld av julkänsla med både adventsmysande och julmarknadsbesök. Den traditionella julmarknaden som Västerbottens Museum anordnar varje år på Gammlia i Umeå gick av stapeln den här helgen, så dit begav jag mig för att insupa så mycket jul det bara gick. Det var ganska packat med folk, så en del av stånden var svåra att se vad de sålde, men det var mysigt ändå.

Jag fick stå ett tag och vänta på de få sekunder utan en massa folk i vägen för att ta kort. Kombinerat med knapert dagsljus, som bara blev mörkare och mörkare, så var det ett under att det ens blev några bilder alls. Julmarknaden på Gammlia är inte som andra julmarknader jag har besökt där alla stånd och bodar är samlade på samma ställe, utan här är de utspridda över hela museiområdet. Dock med tanke på folkmassan var det nog att föredra, eftersom det blev fler öppna ytor på det här viset.

Det fanns väldigt mycket fint hantverk och smaskiga godsaker att köpa, dock var nästan allt utanför min budget. En liten, liten tunnbrödsrulle med suovas skulle de ha en hel hundring för, så det var bara att tacka nej tyvärr. Jag saknade dock fler juliga stånd och bodar. Det var mest sådant som brukar finnas på höst- och vintermarknader i allmänhet, och inte så mycket jul i synnerhet, och de få stånd som sålde julpynt föll mig inte så mycket i smaken då det var mest modernistisk design.

Utställarna kom från hela länet och det var ganska stor lokal prägel på utbudet, vilket alltid är roligt. De här stånden med randiga tygtak var väldigt inbjudande och trevliga, dock fanns det en hel del ganska fula stånd också med vita plastliknande tak, som inte alls gav någon stämning. De blev det inga kort på, hehe.

Hela Gammliaområdet är väldigt fint och mysigt i övrigt. Ungefär som Skansen i Stockholm, minus alla djuren. Det var trevligt att traska runt mellan de olika gårdarna, torpen och visthusen och stöta på fler stånd.

Den mysigaste boden stod Västerbottens Museum själva för. Här kunde man köpa allt från gammalt klassiskt svenskt julpynt till mönster för 1800-tals dräkter. Så här ska det se ut! Här gjorde jag mitt enda köp för övrigt, en superfin julbonad med klassiskt retrotryck. Ska bli så roligt att sätta upp den!

Medan jag väntade på att bussen hem skulle gå, så passade jag på att njuta lite av julbelysningen inne i Umeå centrum. Det var en riktigt fin och ståtlig julgran i år. Så fint med ljusslingan som hänger nästan som pärlband i granen, och de lysande röda julgranskulorna. Väldigt effektfullt i all sin enkelhet.

Hoppas ni hade en fin andra adventshelg!

4 kommentarer:

 1. Vilken fint pyntad offentlig gran! Häromkring har vi inga julmarknader tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev väldigt glad av hur fin den var. Här i min lilla håla är den offentliga granen inte riktigt lika imponerande, men duger ändå. Tråkigt att det inte finns några julmarknader i närheten för dig.

   Radera
 2. Åh vad mysigt! Dina bilder är alltid så stämningsfulla. Själv har jag inte varit på någon riktig julmarknad i år. Hoppas verkligen det hinns med innan jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tusen tack för dina fina ord! <3 Hoppas det blir ett besök för dig, julmarknader är ju alltid så mysigt!

   Radera