torsdag 8 oktober 2020

Julen Tolv År Sedan

Förra året gjorde jag en liten tillbakablick från julen 2009, så jag tänkte att det kunde kanske vara roligt att åter titta tillbaka på ett annat år innan bloggen fanns, den här gången från julen för tolv år sedan; 2008.


Den här vyn är sig lik från nu, det har bara tillkommit fler möbler genom åren sedan den här bilden togs. Det här var innan jag ägde min älskade systemkamera, men min gamla digitalkamera hade en mysig candlelight-inställning som jag alltid använde för alla julbilderna eftersom det gav bilderna ett sådant varmt sken.


Här var det direkt en stor skillnad från nu. Då för tolv år sedan hade vi ännu inte fått överta den fina soffan från farmor, och således hade vi inte det fina soffbordet till heller. Dessutom står det runda bordet på fel sida av rummet jämfört med nu, och här fanns det ingen tanke på att ha ett gottbord än. Det stora vackra porträttet på min anfader som numera sitter mellan fönstrena hade vi inte fått ärva än heller.


Här på flygeln hade vi inte alls lika många ljusstakar samlade som vi numera har. Dessutom hade vi inte fått överta de överdådigt vackra oscarianska kandelabrarna från farmor än. De två söta nattljusstakarna i mässing med röda ljus i brukar vi numera ha på ett annat bord där min julby i fiberoptik står.


Här är det mesta sig likt, dock så hade vi varken serveringsvagnen eller det lilla antika spelbordet än, som fått agera sidobord till vänster om skåpet det senaste årtiondet. Tydligen hade vi även julkrubban på annan plats för tolv år sedan, eftersom den annars brukar stå på ett litet bord till höger om skåpet.


Julgranen är sig lik. Den enda skillnaden är väl att det tillkommit fler julgranspynt genom åren, och att vi även numera har julgransljus med fler lampor, men annars har vi kört på samma stil på pyntet i över tjugo år. Här ser vi också en bild från köket och det mindre köksfönstret. Den fina ljuskronan i smide gjorde min yngre bror i skolan, men de senaste åren har vi tyvärr ibland missat att tända både den och golvljusstaken.Här ser vi julbordet i hela sin härlighet. Det är väl i stort sätt samma rätter numera som då, det ända som brukar skilja sig genom åren är placeringen, och ibland upplägget, av de olika rätterna. Det är även lite av en rotation på vilka ljusstakar som plockas fram och placeras runt i köket varje jul, så där är inget år exakt likadant. Den största skillnaden i julpyntsväg jämfört med nu, är att för tolv år sedan hade vi ännu inte skaffat adventsljusstaken eller julkrukorna i bästa Disney-Julstil från Fyrklövern till köksfönstret.


På väg upp till mellanvåningen där vi alltid har julklappsöppningen sist på julaftonskvällen.


Här för tolv år sedan hade vi en annan och mindre adventsljusstake i fönstret, samt att även det vi kallar för spelskåpet som numera står bakom bordet saknas. Annars är det sig likt. Det är här på spelbordet som vi brukar ställa fram julfikat till julklappsöppningen. Ända sedan jag var liten har vi haft som tradition att dricka klassiska läskedrycker såsom sockerdricka och fruktsoda på glasflaska i särskilda selterglas (som vi enbart använder en gång per år till just det här tillfället) till julklappsutdelningen.


Så slutligen de delar av Musses Julafton-serien från Fyrklövern som jag då hittills hade fått. Då visste jag inte än att jag något år senare skulle få alla resterande delarna, utan jag var så överlycklig och tacksam för att jag ens hade fått något ur serien över huvud taget. Annars brukar vi ha en lysande tomtegumma här.

Roligt att titta tillbaka lite.

2 kommentarer:

  1. Så mysigt med tillbakablickar, och att få se lite flera delar av dina föräldrars fina hem! Tänkte på din kommentar om Yankee Candle...jag har heller inte råd att köpa så många av deras doftljus men ibland får jag dem i present/julklapp, och så har jag passat på när det är REA eller erbjudande. De doftar verkligen ordentligt så då tycker jag det kan var värt det. Kan tipsa om www.doftljusbutiken.se och www.lyko.se där man kan fynda vissa ljus/dofter med 25 % rabatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kära Annie, och tack för tipset om Yankee Candle!

      Radera