tisdag 5 oktober 2021

Adventsljusstaken

Det har gått många trender i adventsljusstakar det senaste årtiondet, där de avlöst varandra säsong efter säsong. Allt från avlång bricka med blockljus och nummerskyltar, till fyrkantig glaslåda med ljus i varsitt hörn. Har särskilt inte riktigt förstått trenden med nummerskyltar på ljusen. Ingen av alla dessa trender har dock tilltalat mig något vidare, behovet att ständigt förnya mig finns inte. För mig ligger ju julmagin i att ta fram samma gamla adventsljusstake som alltid, och så kommer det förbli även i år och många jular framöver. Men det här är ju givetvis en smaksak där vi alla tycker olika, och det är ju helt okej. Som ni kan se på bilden ovan hemma hos mig, så ska min adventsljusstake helst vara klassiskt röd och avlång, fylld med mossa (och med flugsvampar och lingon i mossan), och klassiska vita smala ljus så att man kan bilda en fin ljustrappa.

Givetvis kommer ju detta stilideal som jag har någonstans ifrån, och det är ju från föräldrahemmet. Bilden ovan visar adventsljusstaken som föräldrarna brukar ha varje år, och exakt så har den sett ut alla jular sedan jag var barn, och ännu längre tillbaka. Jag tror min mormar hade en likadan till och med. Den lilla tomtenissen som alltid sitter vid det fjärde ljuset är så söt tycker jag, och den har funnits med sedan min mamma var barn. Jag skulle vilja hitta något liknande litet pynt att ha i min adventsljusstake. Mamma brukar välja vit mossa varje år, medan jag brukar köra på grön mossa istället, men båda är lika fina tycker jag.

Hur brukar ni göra? Är ni ofta på jakt efter nya spännande trender, eller är ni mer traditionsbundna?

5 kommentarer:

 1. Jag gillar ju också traditionerna till julen, det är de gamla sakerna som har en historia som är de käraste julsakerna även hos mig. Jag köpte min adventsljusstake i mitten av 90-talet och den hänger med ännu. Jag brukar dock ha två och den andra som jag har nu har jag ärvt efter min mormor och morfar. Min morfar tillverkade den på 50-talet och i barndomshemmet fanns en likadan. En röd träljusstake. Den jag köpte själv på 90-talet är faktiskt i svart smide men har fått symbolisera en fas som jag var inne i då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag väldigt nyfiken på hur DIN handgjorda träljusstake ser ut... Undrar om den påminner på något sätt med den som min pappa gjorde för länge sedan...? Kanske får blogga om den speciellt så kanske du kan visa den din morfar gjorde:)

   Radera
  2. Underbart att det är fler som fortfarande kör på samma gamla ljusstake! Den som din morfar gjorde låter ju så mysig! <3

   Radera
 2. DEFINITIVT traditionsbunden som du nog vet, haha! Jag har testat några andra adventsljusstakar (som jag nog skulle ha använt också om jag bodde större) men jag återkommer alltid till den röda ljusstaken i trä som min pappa har gjort en gång i tiden. Och nu när han är sjuk så är den ännu viktigare för mig <3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aw men det förstår jag att den betyder så extra mycket nu. <3 Den låter jättefin!

   Radera