söndag 10 oktober 2021

Syltkakor

Vi brukar traditionsenligt baka fyra sorters kakor på egen deg kring jul i min familj, och alltid samma fyra sorter, med recept som sträcker sig generationer tillbaka i tiden. Dessa fyra sorter är pepparkakor, syltkakor, rågkakor och chokladkakor. Varje kaksort har dessutom sin speciella kakburk som alltid används till just den kakan varje jul. Min absoluta favorit av dessa sorter, förutom pepparkakan, är syltkakan. Smöriga, vaniljiga och alldeles gudomligt goda. Receptet kommer från min mormors sida, och är minst hundra år gammalt eller ännu äldre. Kakorna är egentligen gjorda för att spritsas med en sådan där gammal Kak-Lisa eller Sawa, och det gjorde vi också ända fram till att vår gamla Sawa gick sönder för en sisådär femton år sedan. Sedan dess rullar jag och plattar till dem för hand, och gör en liten grop i mitten för marmeladen. Recept följer nedan!

För att få till den där riktigt goda vaniljsmaken brukar vi använda Tørsleffs Vanila (det där grönvitrandiga vaniljsockret med turbangubben), dock går det ju bra med annat vaniljsocker. Till marmeladen, för det ska faktiskt vara marmelad och inte sylt på kakorna trots namnet, så rekommenderar jag Den Gamle Fabriks jordgubbsmarmelad. Andra tillverkare går säkert minst lika bra, och kanske andra bärsmaker också, men för att få till våra klassiska syltkakor som de ska smaka, så bör det vara jordgubbsmarmelad. Det går givetvis alldeles utmärkt att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, för er som inte vill baka animaliskt. Något annat man också ska tänka på är att det här receptet är från tiden före bakplåtspapper och bakplåtsdukar, så därför ska plåtarna smöras! Det är väldigt viktigt för att få till rätt smak. Värt att nämna är också att dessa kakor bara smakar bättre ju mer tiden går. Goda första dagen, oemotståndliga några dagar efter i kakburken.

Receptet är gjort för enkel sats, men jag brukar köra det dubbla. Tänk på att vara försiktig med mjölet bara, så att inte degen blir torr. Häll i de sista deciliterna lite i taget och se om det ens behövs allt. Degen är perfekt när den fortfarande känns mjuk, formbar och nästan lite kladdig, utan att du faktiskt blir kladdig av den.

Syltkakor
250 gram smör
1 dl florsocker
¼ dl (25 ml) vaniljsocker
ca 5-6 dl vetemjöl
Jordgubbsmarmelad

Rör smöret, flor- och vaniljsockret smidigt. Arbeta in mjölet.
(Tips är att starta med degkrokar på elvispen, för att sedan avsluta för hand).
Låt degen vila svalt ett tag. Formspruta kakorna direkt på smord plåt.
(Alternativt rulla och tryck ut för hand, och gör en grop i mitten).
Garnera med en klick jordgubbsmarmelad.
Grädda kakorna på svag ugnsvärme i mitten av ugnen, 150º i 15-20 minuter.
(De ska ha början på lite färg längs kanten mot plåten runt om, men ingen färg ovanpå).
Tag genast de färdiggräddade kakorna från plåten och låt svalna på annan yta.
Förvara dem sedan i kakburk (rekommenderar plåtburk).

Mycket nöje! Vore roligt att höra om någon försöker sig på dem och hur det gick.

2 kommentarer:

  1. Så mysigt med kaktraditioner och särskilda burkar, jag är själv barnsligt förtjust i småkakor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det så! <3 Älskar också småkakor.

      Radera