torsdag 18 november 2021

Edward Bloms Julkritik

Någon som har många synpunkter på hur högtider i allmänhet, men kanske julen i synnerhet, bör firas är gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom. Han är en stor julälskare och julfirare, men har också flertalet gånger beklagat sig över hur folk idag tar ut julen alldeles för mycket i förskott och därmed urholkar julen. Jag tycker Edward Blom är en härlig person, och jag gillar verkligen hur entusiastisk han är angående alla våra högtider och hur livsbejakande han är i allmänhet. Jag är dock tudelad känner jag inför hans kritik. Delvis förstår jag och delar den, när han befarar att folk kommer tröttna på julen fortare när de börjar fira den tidigare och att då traditionen med att fira till Tjugondag Knut kanske försvinner. Jag tycker det är jättetråkigt när fler och fler börjar plocka bort julpyntet redan till trettonhelgen, eller ännu värre till nyår.

Men som julbloggare och julfantast håller jag inte med för egen del, eftersom jag vet att jag personligen inte tröttnar på julen innan Tjugondag Knut, trots att jag bloggar om julen hela hösten, och vanligtvis tar fram allt julpynt till första advent (eller ännu tidigare). Tvärtom känner jag fortfarande sorg och saknad varje gång det är dags att jula av, trots mitt tidiga firande, så till den grad att jag oftast låter julen vara kvar till slutet av januari. Julaftonsmagin försvinner inte för mig bara för att jag har jul runt omkring mig hela december, eftersom alla traditionella moment som vanligen hör julaftonen till, och som man längtar till, fortfarande kommer ske på själva julaftonen och inte förr. Jag brukar inte äta julbord före julafton, exempelvis.

Dessutom får jag ju äta kakan och ha den kvar så att säga, i och med att jag pyntar hemma hos mig till första advent och kan njuta av julen i min lägenhet genom hela december, för att sedan uppleva allt igen när jag åker till mina föräldrar för att fira jul och nyår, och är med och pyntar där också (eftersom de traditionellt väntar med julpyntet till några dagar före julafton). Hade jag upplevt att jag började tröttna på julen direkt efter nyår, så hade jag garanterat slutat med att pynta tidigt eftersom jag håller med Edward om att julaftonen är ju bara början på julen, och jag vill ju känna julmagin åtminstone ända till Tjugondag Knut.

Hur tänker ni andra julfantaster om Edwards kritik?

4 kommentarer:

 1. Själv tycker jag inte särskilt mycket om alla tyckare med olika "regler" om hur och när det är ok med julpynt osv. Jag tycker att det här verkligen är något som är upp till var och en. Julen ska vara glädje och gemensakap inte massa regler och måsten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag håller alldeles med dig här, det är ju klart att alla måste få göra som de själva vill.

   Radera
 2. Maries strålande jul24 november 2021 16:08

  Jag håller med både dig och Anette. Jag älskar att ha julpyntat hela december och det är alltid lika vemodigt att plocka ner till tjugondedag Knut och jag är så trött på alla de som tycker att de har rätt att veta vad som passar andra människor. Var och en måste ju får göra som de vill i sitt eget hem utan att mötas av kritik liksom. Jag blir lyckligare och mår bättre av att få njuta av julen länge och har aldrig känt mig trött på den. Men om jag skulle fixa fram allt dagen innan julafton, då hade jag garanterat varit slutkörd på julafton )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men precis, så känner jag också! Visst har han rätt att få ha dessa åsikter, men vi har ju också lika mycket rätt att få pynta när och hur vi vill. :)

   Radera