söndag 2 december 2012

Adventstid Kom Till Mitt Ensamma Hus

"När första ljuset brinner står julens dörr på glänt
Och alla män'skor glädjas att fira få advent..."

Glad första advent på er! Nu är det inte bara vi julälskare och tjuvstartare som tycker att det snart är jul, utan nu är det faktiskt snart jul. På riktigt! I år igen! Tänk vad tiden har gått fort. Hösten har bara flugit förbi tycker jag. Året är snart slut och vi har alla blivit lite äldre och förhoppningsvis lite klokare också. Tvåtusentretton. Det känns konstigt att säga det. Visst känns det konstigt varenda år, men 2013 är ju det året som mitt pass går ut som jag skaffade 2003 och det är ju lååångt i framtiden. En evighet fram tills dess. Tyckte jag då att det kändes som. Tycker jag fortfarande. Och ändå är det precis om knuten. Vilket ju betyder att det är tretton hela år sedan millennieskiftet, vilket är helt galet. Det var ju nyss! 

Jag säger som Leif i Mysteriet på Greveholm: "Är det redan vinter? Det var ju sommar nyss. Var har hösten tagit vägen? Tänk, snart är det vår!"

Apropå Greveholm så har jag liksom säkert alla ni andra tittat på den nya julkalendern, Mysteriet på Greveholm 2. Jag tycker den är helt OK hittills. Det är väl klart att originalet alltid kommer att vara bättre, men jag vill ge SVT en applåd i alla fall för att de försöker. Det blir en konstig slags nostalgi eftersom det är nytt men ändå bekant. Jag var tolv år när första sändes och befann mig lite i gränslandet då mellan barndomen och ungdomen, då mycket av vad man tyckte om när man var mindre plötsligt blir töntigt och barnsligt fast man innerst inne tycker om det ändå, och där låg Greveholm för mig. Det var töntigt och barnsligt fast jag tyckte om det innerst inne ändå. Och nu i efterhand älskar jag ju förstås serien. Dock är det inte min favoritjulkalender utan det kommer nog alltid att förbli Ture Sventon, följt av Sunes Jul och därefter Greveholm. Kurt Olsson, Trolltider och Fem Myror är andra favoriter, likaså Pelle Svanslös. Den sistnämnda tyckte jag var oerhört töntig och barnslig när den kom, men har uppskattat den på äldre dar och jag tycker att den är så fint gjord och så stämningsfull. Vilka är era favoriter?

2 kommentarer:

  1. Himla fint du pyntar! vi kör på polkagris stänger, kulor, ljus och låtsas snö! kommer upp en bild inom december! :)

    SvaraRadera
  2. haha, älskar greveholm-citatet! Älskade leif! Håller med om uppföljaren :) själv tycker jag familjen kunde varit lite mer rolig.. känns lite tråkigare motför förra gången. Men spökena och det andra väger upp! Känns acceptabelt :)

    SvaraRadera