torsdag 13 december 2012

Hon Kommer Med Ljus I Sin Krona

Min barndoms Luciafiranden.

Luciadagen, då dagisbarn landet runt inte kan låta bli att stoppa elljus i munnen samtidigt som de ska stå stilla alldeles för länge trots myror i brallan och dessutom komma ihåg att sjunga att ute är det mörkt och kallt. Men det är ju så det ska vara. Jag tyckte det var jättemysigt med Luciamorgon när jag var liten och hoppas att traditionen förblir orörd utan kurlingföräldrarnas och PK-medias inflytande.

Jag brukar enligt tradition alltid titta på SVTs Luciafirande den här dagen, och så även i år men jag blev bara arg den här gången. Vad håller de på med?! För det första var det jätteknäpp ordning på sångerna. Goder morgon-visorna kom mitt i programmet, som annars känns naturligt att ha i början, eftersom de är till för att hälsa alla välkomna. Inte var de på samma ställe heller, utan det var flera andra visor emellan. Staffansmedleyt var ju fint men meningen med medleyt var ju att baka ihop alla Staffanslåtar i en och samma och därför blev det knäppt när det ungefär en kvart/tjugo minuter senare dök upp en Staffanslåt till. Och lite senare en till. Och lite senare ytterligare en. Varför sjöngs inte dessa ihop med medleyt? Gästartister var Helen Sjöholm och Benny Andersson och de var programmets höjdpunkt. Det var det enda som var riktigt bra med årets Luciaprogram. Det som var synd däremot var att Koppången inte framfördes av Helen Sjöholm utan av någon ditsläpad brölig blåsensemble som skränade sig igenom vad som annars kunde ha blivit ett väldigt stämningsfullt inslag. Bereden Väg För Herran kändes konstig mitt i programmet, eftersom den mest är förknippad med första advent och borde vara i början om den ska vara med överhuvudtaget.


Att de blandade friskt med adventssånger, Luciavisor, Staffansvisor och jullåtar på det här sättet blev bara konstigt. Jag tycker självklart att alla hör hemma i ett Luciatåg, men inte i den här knäppa ordningen. För det andra var arrangemanget till Bereden Väg var otroligt konstigt, bröligt och passade inte alls till melodin. För det tredje så orkade inte Lucian ens hålla ihop händerna som seden bjuder utan så fort de hade tågat in så lät hon händerna hänga längs sidorna och där förblev dem under hela programmet. Dåligt! Men det som gjorde mig mest förbannad var att de hade tagit dit en rappare som rappade under en av Goder morgon-visorna och Bereden Väg. RAPPADE! Helgerån! Nu får ni fan ge er SVT.

1 kommentar:

  1. Usch o fy! Jag har bett mamma spela in för att kunna se det i helgen. Efter att vi varit på Vammarskolan förstås.

    SvaraRadera