fredag 13 december 2013

Sankta Lucia, Ljusklara Hägring

Bild från SVT.

Luciamorgon på SVT. Alltid samma historia. Mysigt och stämningsfullt, men med alltför många irritationsmoment som tyvärr stjäl lite för mycket fokus, hur triviala de än må vara. Vi kan lika gärna gå igenom dem på en gång, så har vi det gjort. Det började direkt, med den traditionsenliga intågningssången Sankta Lucia. Min glädje åt att de inte sjöng den tråkigare "Natten går tunga fjät" utan höll sig till den lite äldre och finare texten utbyttes snart i förfäran när de istället för att sjunga den gudomligt vackra textraden "Drömmar med vingesus under oss sia" i refrängen, hade klippt in en textrad från vers nummer två istället och sjöng då alltså "Kom i din vita skrud, huld med din maning" - i varje refräng. En riktig antiklimax. Så redan vid intågningen var jag irriterad.

Då de bar vita kåpor allihopa, istället för lucialinnen som sig bör, kändes det mer som en juligare version av en konfirmation än ett luciatåg. Jag förstår att de är en kyrkokör, men det här är faktiskt ett luciatåg, inte en högmässa. Varför?! Ytterligare ett irritationsmoment var att lucian sjöng. Lucian ska inte sjunga! Hon ska stå tyst, stilla och majestätisk. Nu såg man en lucia som stod och guppade fram och tillbaka eftersom hon sjöng och också då förstås var tvungen att andas mycket kraftigare än om hon inte hade sjungit. Det såg inte klokt ut!

Sen kom Gladys del Pilar och förstörde stämningen. Inte med sin person givetvis, har inget emot Gladys, men med sina skräniga soul/jazz/gospel-tolkningar av de två absolut stämningsfullaste och finaste jullåtarna som finns, nämligen Stilla Natt och O Helga Natt. Det var fruktansvärt! På en vanlig julkonsert hade det väl gått an (även om jag inte tycker om sådana tolkningar) men inte på ett stilla och stämningsfullt luciatåg!

Annars var det fint. Sofia Karlsson var fantastisk (som alltid). Ett perfekt exempel på att man kan framföra låtar på ett luciatåg som inte är välkända och ändå sprida stämning! Det var också väldigt vackra solosånger från medlemmarna i luciatåget och Sofias bakgrundskör. De flesta klassiska lucia-, jul- och adventslåtar fanns på repertoaren, även om Hosianna kändes lite för mycket adventsgudstjänst än luciatåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar