fredag 14 december 2018

SVT:s Luciamorgon

Avslutade Luciadagen i går med att njuta av luciatåget på SVT play. Det var riktigt fint och mysigt det här året. Oftast har det tyvärr varit alldeles för många irritationsmoment de senaste åren, och jag har nästan alltid blivit besviken, men inte i år! De enda få sakerna som störde mig lite var applåderna emellan vissa av numren, samt att det var alldeles för många närbilder på publiken titt som tätt. Men annars var det bra!

Det jag gillade allra mest var att de sjöng den finaste versionen av Sankta Lucia, den som börjar med Sankta Lucia, ljusklara hägring. Tycker den texten är så sagolikt vacker och ger en helt annan högtidligare känsla än Natten går tunga fjät. Gillar också att Lucian inte sjöng under intåget och större delen av framträdandet, så som det ska vara i min mening. Det var också en oerhört vacker kyrka som luciatåget hölls i, det bidrog verkligen till helheten. Jag älskar att de hade med folkmusiker, både på sång och instrument, det var riktigt fint och härligt. Bästa numrena för mig var Staffanspotpurriet (särskilt "i ra i ra"-avslutningen), Det är en ros utsprungen och Gläns över sjö och strand.

Hoppas nästa år fortsätter i samma positiva riktning!

6 kommentarer:

 1. Jag delar en del av dina åsikter, men jag skulle velat ha lite mer allmänna julsånger och lite mindre 'lusse'-sånger. Men jag tyckte precis som dig att åskådarna tog lite väl mycket plats; både ljud- och bildmässigt. De bra luciamorgonarna brukar jag spela in och titta på under jul, men jag kommer inte spara årets...så det säger väl vad jag tyckte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag kan hålla med om att det saknades lite mer vanliga julsånger! Vet inte om jag känner något behov att se detta lussetåg igen i framtiden heller, men tyckte det var bättre än de senaste åren i alla fall, hehe.

   Radera
 2. Tänk, jag kände nästan precis som du gjorde! Jag har också varit något besviken på de senaste åren men tyckte att igår var det nästan fullträff. Och Staffanspotpurriet samt Det är en ros utsprungen var båda mina favoritarrangemang och de gjorde det så himla bra. Jag tyckte det var himla snyggt med herrarnas röda halsdukar också! Synd bara att tärnorna inte matchade med band i midjan - så som jag tycker att det ska vara. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att vi tyckte samma! :D Och jag saknade de röda banden på tärnorna ockaå.

   Radera
 3. Jag har inte sett Luciamorgon på väldigt många år men vi satte igång det på Via Play på rasten på jobbet och jag gillade det. Fanns som du skriver en del störningsmoment men överlag var det bra.
  Hoppas att du har haft en fin tredje advent <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var en mysig tredje advent, hoppas du hade det samma. :D

   Radera