torsdag 26 september 2019

En Julig Lista

Så oerhört tråkigt att mötas av den sorgliga nyheten att allas vår Mr. Jul, Arne Weise har gått ur tiden. Tack för alla fina julminnen, Arne! ❤ Så för att tänka på annat och muntra upp mig lite tänkte jag fylla i ytterligare en jullista, denna gång från Marres trevliga blogg Julstämning hos oss. Kika in hos henne, vetja!

Har du någon jul-sak som ligger dig varmt om hjärtat?
Finaste Musses Julafton från Fyrklövern, den underbart nostalgiska tomten vid granen, men egentligen allt som framkallar minnen från barndomen!

Vad är det bästa med julen?
Att allt är så vackert och mysigt överallt. Det tindrar, gnistrar och glimmar och man fylls av så mycket värme och glädje. Det blir också som ett historiskt sammanhang och man kommer närmare alla tidigare generationer när man för samma traditioner vidare, eller pyntar med samma dekorationer.

Vad måste finnas på julbordet?
Skinkan, Jönssons frestelse (Jansson utan ansjovis), kalvsylta, gravlax, köttbullar, prinskorv, julmust.

När börjar du köpa julklappar?
Det varierar, men det brukar oftast bli mot slutet av november eller i början av december.

När börjar du planera inför julen?
Traditionellt brukade alltid startskottet för vår julplanering vara allhelgonahelgen, som jag skrivit om tidigare, men numera sker det mer spontant och lite olika. Eftersom jag oftast brukar dra igång bloggen i början av september, blir det också naturligt att det är då jag på allvar börjar tänka på julen och hur kommande jul ska bli.

Vad dricker du helst fram till och på julen?
Julmust och klassiska läskedrycker på glasflaska (sockerdricka, fruktsoda, päronsoda, etc).

Var firar du jul helst, hemma eller borta?
Alltid hos föräldrarna. Vet inte om jag ska räkna det som hemma eller borta i julsammanhang, eftersom jag aldrig firat på annat sätt. Det skulle kännas mer främmande och "borta" att fira jul här hemma hos mig.

Brukar du ha doftljus eller vanliga?
Vanliga ljus. Doftljus är mysiga, men för julkänslans skull föredrar jag riktiga långa ljus i ljusstakar.

Har du något tips för att få hemmet att dofta jul?
Nejlikeapelsiner och riktig julgran. Några grangris i en vas räcker gott och väl om man inte har möjlighet att ha en riktig julgran.

Delar ni ut julklappar innan Kalle Anka eller efter?
Efter på kvällen. När jag växte upp hade vi fullt hus på julafton med massa gäster, och det blev det alltid så stressigt att öppna julklappar för folk skulle iväg senare, att ibland hade vi inte ens tid att se Kalle. Så nu njuter jag av att vi kan ta god tid på oss.

Brukar ni ha julrim på julklapparna eller inte?
Alltid rim! Det är tradition från pappas sida. Ibland enkla korta nödrim och ibland riktigt finurliga och långa verser, men det är alltid så roligt att höra dem läsas upp.

När börjar du julpynta?
När jag växte upp pyntades det mesta dagen innan julafton. Numera hos föräldrarna fördelar vi det lite mer så att det inte blir så mycket sista dagen, men fortfarande bara dagarna innan julafton. Hos mig däremot kan jag slå på stora trumman direkt med dunder och brak, så här pyntas det redan till första advent (eller helgen innan om jag är alldeles för otålig). Och då menar jag verkligen allt pynt.

När börjar du pynta granen?
Hos mig blir det till första advent, som jag nämnde ovan, men hos föräldrarna blir det ett par dagar innan julafton. Det är jag som pyntar där också.

Vill du ha snö på julen eller spelar det ingen roll?
Vill alltid ha snö! Tycker det inte alls känns som jul när det är barmark, även om det tyvärr blivit några sådana jular de senaste åren. När det inte är snö skulle det lika gärna kunna vara november eller mars.

Låter du prydnader stå framme när du tar fram julsakerna eller plockar du undan dem och gör plats för tomtarna m.m.?
Det beror på! Hos mig får en del stå kvar, men annat får flytta på sig. Allt på fönsterbrädan åker bort med undantag för krukväxterna (som däremot får julkrukor istället), allt på soffbordet åker bort förutom min stora ljusstake (som får röda julljus istället), allt på matbordet åker bort, det mesta på skåpet åker bort, och en hel filmhylla skjuts åt sidan för att få plats med granen. Hos föräldrarna är det ganska mycket som står kvar, men där finns så många fler och större ytor att det ofta finns plats för både och.

Hoppas ni får en trevlig fortsatt dag!

4 kommentarer:

 1. Haha, jag ger också min krukor juliga skrudar:) Är man julnörd så är man!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men precis! Kul att man ìnte är ensam om att göra det. :D

   Radera
 2. Skönt att höra att jag inte är ensam om att plocka fram pyntet till första advent. :)
  Min sambo kliar sig i huvudet och tycker kanske att det är tidigt med tomtar och glitter till första advent. Men jag kan inte hålla mig riktigt, mår som bäst när hemmet får sin julskrud. :)
  Roligt att läsa dina svar på jullistan <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja folk brukar skaka på huvudet åt mig också när det kommer till min julbesatthet, att jag inte är riktigt klok. Men det bjuder jag på, haha.

   Radera