måndag 23 september 2019

Pepparkakor i Fönstret

Ända sedan jag var barn så har vi varje jul fått varsin stor personlig pepparkaka med ens namn på, som sedan fått hänga i köksfönstret tills efter nyår. Oftast har det blivit varsitt stort hjärta, men eftersom man får välja form själv har en del ibland valt stora grisar, hästar, gubbar eller några av våra hemgjorda mallar, som DIF-skölden på bilden ovan, eller den egengjorda Fantomen på Operan-masken som jag hade ett år.


Ett roligt minne jag har från barndomen är det året jag helt enkelt inte kunde vänta med att få smaka lite, så en tidig morgon ställde jag mig helt enkelt på en stol och började mumsa längst ner på hjärtat där det hängde i fönstret. När mamma och pappa sedan kom ner till köket på morgonen så var plötsligt Annas hjärta en tredjedel kortare och jag låtsades som ingenting, haha!

Sedan mitten på 90-talet har jag dekorerat mitt hjärta i samma stil, med Nonstop längs med kanten. Jag hade sett det i någon julbok och tyckte det såg så fint ut att jag ville ha så med, och på den vägen är det. Fönsterpepparkakorna och pepparkakshuset gör vi alltid på köpedeg eftersom de blir mer stabila då, men de vanliga pepparkakorna bakar vi alltid på egen deg. Tycker köpedegen bara är god med kristyr på.

Är det fler som brukar hänga pepparkakor i fönstret?

6 kommentarer:

 1. Vilka fina pepparkakor ni har gjort <3 en väldigt fin dekoration i fönstret :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! <3 Tycker det blir så mysigt.

   Radera
 2. Hahaha, skrattade högt åt din pepparkaksprovsmakning!!! Påminner mig om när jag som liten försökte provsmaka på ett plastäpple som hängde i julgranen...det blev i alla fall tandmärken på den:)
  Jag tycker om att ha pepparkakor i fönstret, men det är inte alltid jag orkar göra det. Nu har jag sett en pepparkakskrans som jag är sugen på att göra och hänga i fönstret...vi får se om jag orkar...! Jag kanske skulle fråga systerdottern om hon vill vara med och pepparkakspyssla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag var ett mycket otåligt litet barn. Roligt minne du har själv med plastäpplet, inte klokt vad man höll på som barn. Spännande med pepparkakskrans, det kan ju bli hur mysigt och fint som helst!

   Radera
 3. Vilken mysig tradition, så fint med dekorerade pepparkakor i fönstren :)

  SvaraRadera