onsdag 23 september 2020

Gammaldags Julpynt

Den fina internetbutiken Nostalgiska har hur mycket vackert gammaldags julpynt som helst. Dels rena nostalgisaker som man själv kommer ihåg från ens barndoms jular, eller som man kanske sett hemma hos mor- och farföräldrarna om jularna, men också en hel del julsaker med allmän gammaldags eller viktioriansk touch. En butik som passar mig som handen i handsken med andra ord. Tyvärr ganska mycket utanför min budget, men det kostar ju ingenting att bara titta och drömma sig bort. Här kommer några av mina favoriter.


Vilka alldeles underbara julägg att hänga i julgranen. Så vackra! De här skulle sitta som en smäck i granen.

De här vackra julgranspynten känns väldigt engelska tycker jag. Sådär härligt viktorianska som jag älskar.

Älskade pappersrader och julbonader. Finns knappast något mer svenskt sekelskifte och 1900-tal än så när det kommer till julpynt. Jag har själv lyckan att äga både ett par klassiska pappersrader och en fin julbonad, men vill absolut ha fler av båda två. De ger så oerhört mysig, fin stämning tycker jag.


Finns knappt något mer klassiskt än en låg, röd adventsljusstake med hjärtan på sidorna, perfekt för mossa med istuckna små röda lingon och flugsvampar. Och jag tror aldrig jag kommer tröttna på klassiska kulljusstakar. Mer traditionellt svenskt kan det knappast bli. De fanns ju redan vid förra sekelskiftet.

Änglaspel är nog bland det vackraste som finns när det kommer till julpynt. Så mycket nostalgi som ryms i en liten pinglande, snurrande ljusstake. Sådana där gröna fina granar i olika storlekar hade vi alltid på jularna när jag var barn. Jag tror de vi hade var lite svåra att trä ljusen i, vilket nog var anledningen till att de så småningom blev kvar i skåpet, istället för framme. Men de är ju härliga ändå.

Det finns hur mycket fint julgranspynt som helst i butiken, det här var bara de som föll mig allra mest i smaken. Älskar julgranskulor med glitter på! De blir så oerhört vackra i skenet från julgransljusen.

De här pappers- och bokmärkes hängerna var så otroligt söta och fina tycker jag. Vet inte om jag personligen skulle ha dem i granen kanske, men de skulle vara fina att hänga i fönstrena kanske, eller något liknande.


Så slutligen några jultändsticksaskar. De här var ju alldeles för underbara! Det finns ännu fler sorter i butiken, men de här var allra finast tycker jag. Så söta och vackra motiv, precis sådär gammaldags som jag älskar.

Ta er en titt själva och dröm er bort!

4 kommentarer:

 1. Håller med; precis sånt julpynt jag gillar också! På https://www.bloomsburybarn.se/ finns det också fina saker; något år när jag hade lite mer i plånboken unnade jag mig några flera pappersjulbonader. Jag vill inte fira jul utan mina älskade pappersbonader!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja, den butiken är också superfin! Älskar pappersbonader.

   Radera
 2. Det är så charmigt när det finns julpynt att köpa som är mer stil ifrån förr.
  Tycker om att blanda nytt med gammalt så har också några julbonader och pappersrader. Plus lite annat smått och gott ifrån när man bodde hemma :)
  Loppis hittar man oftast mycket fint också :) <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fint att man fortfarande kan få tag i gammaldags julpynt. Loppisar är ju toppenbra ställen att hitta gammalt fint julpynt på!

   Radera