lördag 19 september 2020

Ytterligare En Jullista

När fantasin tryter och man inte riktigt vet vad man ska blogga om, så kan man ju alltid fylla i en jullista! Säsongens första för min del, som är en kombination av jullistorna jag hittade här och här.


Vilka är de första fem orden du kommer att tänka på när du hör ordet ”jul”?
Julgran, ljus, snö, tomtar, lack

Tänker du göra något annorlunda i jul till skillnad från förra året?
Förhoppningsvis inte. Än vet vi väl inte hur pandemin kommer påverka julfirandet på ett eller annat vis, men jag hoppas att så mycket som möjligt kommer vara som det alltid har varit.

Fortsätt meningen ”ingen jul utan…."?
Julpynt. Det måste se ut som jul för att kännas som jul för mig. Då inkluderar jag allt från ljusstakar, julgranar, tomtar, julprydnader, juldukar, osv i begreppet julpynt. Allt som plockas fram enbart för julen.

Viktigaste saken på julbordet?
Jönssons frestelse (vår version Jansson utan ansjovis) har seglat upp som favoriträtten nummer ett på julbordet för mig. Men kalvsyltan och gravlaxen ligger nog på en delad andra plats.

Skulle du kunna tänka dig att fira jul utomlands?
Inte frivilligt. Har aldrig firat jul någon annanstans än hos föräldrarna, så det skulle inte kännas som en riktig jul helt enkelt. Veckorna innan jul skulle jag mycket väl kunna spendera utomlands, men inte själva julhelgen.

Om du firar jul utomlands, vilken destination skulle du välja?
Men okej, om jag blev tvungen under dödshot att fira utomlands, så skulle jag nog välja någon mysig liten lantlig engelsk by, eller en gullig liten amerikansk småstad i New England. Typ en Thomas Kinkade-målning.

Vilket är ditt bästa julmusiktips?
Blackmore's Nights julalbum "Winter Carols" alla gånger. Härligare julmusik får man leta efter.

Vad ger dig mer julstämning; svenska eller amerikanska jullåtar?
Jag skulle nog snarare säga en kombination av klassiska svenska jullåtar och traditionella engelska carols.

Den bästa julfilmen?
Det finns ju många härliga julfilmer, men om jag bara fick välja en så måste det ju bli Ensam Hemma. Och jag fuskar lite och inkluderar tvåan i det här svaret också eftersom jag älskar båda två. Finns knappt något mysigare än deras stora hus i den första, eller ett julpyntat New York i den andra. Och musiken sen!

Föredrar du lussekatter eller pepparkakor?
Oj! Båda är ju så goda. Pepparkakor vinner nog, men det är med hårsmån. I båda fallen måste det dock vara hembakta på egen deg. Köpepepparkakor eller kakor gjorda på köpedeg kan dock vara goda med kristyr på.

Brukar ni öppna julklappar på morgonen eller kvällen?
Julklapparna öppnar vi sist på kvällen varje år, och kan därför ta god tid på oss utan några fler måsten.

Brukar du köpa en julkalender av något slag till dig själv?
Oftast inte tyvärr då ekonomin inte brukar tillåta, men ibland har det blivit en billig chokladkalender i alla fall.

När är det okej att börja julpynta tycker du?
Jag har väl inte någon exakt tidsgräns där det fortfarande är för tidigt, men en vecka innan första advent tycker jag det är fullt acceptabelt att pynta på av hjärtans lust i alla fall.

När får julen åka ut igen?
Man gör ju som man vill här, men jag dömer alla i smyg som pyntar av redan till nyår eller trettonhelgen. Det finns inte på kartan att jula av innan Tjugondag Knut för min del, och tycker det är sorgligt att den traditionen verkar försvinna bland den yngre generationen som mest får sina influenser utifrån.

Fyll i själva vetja!

8 kommentarer:

 1. Vad trevligt med en jullista :) vad många sådan vi skrev i julbloggarna förut <3 roligt att läsa dina svar. Jag ska också ta och svara på den lite senare :) Jag log åt ditt sista svar "jag dömer alla i smyg....." tur att vi också har kvar våra julgranar till tjugondedag Knut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltid kul med jullistor! Visst fyllde vi fler sådana förr om åren. Haha, ja jag kan inte hjälpa att jag dömer lite i smyg.

   Radera
 2. Åh, vad roligt med en lista! Jag ska nog fylla i den här själv också så småningom :) Jag dömer också (i smyg) folk som slänger ut julen för tidigt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också vill svara! Haha bra att jag inte är ensam. :D

   Radera
 3. Jag har också svårt att förstå den här brådskan att slänga ut julen den 26:e december eller före nyår... Det är ju mellandagarna när man kan koppla av lite extra och njuta av sitt julfina hem (även om man kanske också känner sig lite sorgsen för att julen tar slut...) För min del brukar jag börja slänga ut julen efter Tour de Ski är avklarat. Få se hur det blir efter nyår den här gången...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men exakt, håller precis med, det är ju i mellandagarna som julmyset på riktigt kan inledas utan stress och måsten.

   Radera
 4. Mysig läsning. Satte även på din julmusikrekommendation. Första julmusiken i år tror jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aw tack! Kul att man kunde bidra med lite musiktipps. :D

   Radera