lördag 12 september 2020

Nostalgipynt

Vi har nog alla åtminstone något julpynt som framkallar så mycket härlig nostalgi, och som kanske alltid funnits med nästan så länge man kan minnas, och som bara därför måste få vara framme varje jul annars skulle det inte ens kännas som jul. För mig finns det flera sådana, men tänkte dela med mig av två exempel.


Detta söta lilla nissebord gjorde jag på dagis när jag var 6 år gammal, exakt precis 30 år sedan den här hösten, och sedan dess har det haft hedersplatsen på vårt julbord varje år. Fantastiskt att den hållt i alla dessa år, och till och med överlevt en flytt. Den stora karotten mitt på bordet och de små nisseskålarna fyller vi varje jul med grötriskorn så att det ska likna risgrynsgröt. Jag minns fortfarande när vi skulle julpyssla dessa, hur stolt jag var att jag klarade av att göra allting helt själv enbart genom att titta på hur fröknarna hade gjort och den enda som inte behövde hjälp. Det var riktigt pilligt att knyta ihop tomteluvorna och sedan klippa upp dem minns jag. Jag minns inte om jag avsiktligen placerade huvudena så att de tittade åt lite olika håll, eller om det bara blev så hej vilt på grund av att jag var 6 år och precision var svårt, men jag tycker det är så festligt oavsett. Så mycket man kan göra med äggkartonger, flirtkulor och lite filt.


Dessa självhäftande God Jul-dekaler har vi haft på kylskåpet varje jul så länge jag kan minnas och det skulle kännas så förfärligt tomt och ojuligt utan dem. Jag tycker så fruktansvärt mycket om dem. Underbart att de är hela och fortfarande kan få fäste egentligen efter alla dessa år. Vi har en uppsättning liknande God Jul-dekaler som vi några år under uppväxten även brukade sätta på fönstrena, men de hade inte alls lika bra fäste utan åkte ner ibland, så det var länge sedan vi använde dem. De olika julmagneterna är inte lika gamla, så de har inte riktigt samma nostalgifaktor än kanske, men det skulle kännas minst lika tomt utan dem också.

Har ni något julpynt som är sådär fyllt av nostalgi?

8 kommentarer:

 1. MEN GUD VAD GULLIGT nissebordet var!!! Jag vill också ha ett sådant! Jag är superimpad att du gjorde det när du var sex år!!! Det skulle vara knöligt att göra det nu tänker jag...hehe.
  Jo, jag har såklart lite sånt också:D Mammas tomte som hon sytt...och julgodisskålen som har följt med sedan barndomen <3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aw tack så hemskt mycket! Hehe jo det är väl för gulligt ändå. Härligt med julpynt som hängt med sedan barndomen. <3

   Radera
 2. Så fint! Nissebordet blev jag sugen på att pyssla med mina barn! <3
  Jag har några tomtar av tjockare träpinnar som jag gjorde på dagis när jag var typ 3-4 år som brukar få tjänstgöra som Josef och Maria i krubban, de är väl de som jag främst skulle sakna om de inte kom fram. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Kul att man kan inspirera lite, hehe. Haha vad gulligt det låter med dina Josef och Maria-substitut. Det är något visst med dagispyntet ändå.

   Radera
 3. Fantastiskt att ditt fina julpyssel finns kvar från då du var sex år, supergulligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett under att det fortfarande är helt efter alla dessa år. Tusen tack! <3

   Radera
 4. Vilket fint nissebord du har gjort så kul att spara saker man gjort sedan ma var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! <3 Ja visst är det kul. Jag kan typ inte slänga någonting, så jag har det mesta kvar från barndomen.

   Radera