söndag 12 september 2021

Bilder Från Julafton

Så har det äntligen blivit dags att blicka tillbaka på julafton förra året, så att vi kommer i julstämning på riktigt. Det har ju oftast blivit så att när väl julhelgen kommer så är jag så upptagen av allt firande att det inte blir så mycket bloggande då, så de flesta bilderna brukar komma bloggsäsong efter. Men det betyder ju också att vi riktigt kan frossa i julbilder såhär i början av bloggsäsongen utan att det blir upprepning. Här ovan ser vi matrummet i all sin prakt precis innan julbordet skulle intagas. Girlangen i valvet fick en helt ny ljusslinga, efter att den gamla hade slutat fungera. Vilket självklart inte upptäcktes förrän girlangen redan satt uppe.

Det årliga oemotståndliga gottbordet. Som jag nog nämnt tidigare år, så är oftast vårt gottbord nästan enbart (eller helt) bestående av köpt julgodis. Eftersom vi lägger så mycket krut på att göra så mycket eget av allt det andra som hör julen till, så finns det nästan aldrig tid eller ork över till godistillverkning, så då har vi släppt prestigen och eliminerat julstressen på det området. Det finns ju så mycket julgott i affärerna ändå!

Mammas fina röda fat som hon alltid gör till en sådan fantastiskt fin julgrupp varje år. Hon är så pysslig och duktig. Dock hann inte hyacinterna blomma ut till julafton, utan det skedde framåt nyår istället, som vi kunde se på bilden jag delade med mig av för en vecka sedan. Men det gjorde inte så mycket.

Flygeln full av ståtliga kandelabrar som alltid. Och ja, om du undrar så är det alltid som en liten bastu vid flygeln på grund av alla ljus, men det får man ta om man vill ha det julfint, hehe. Vi tänder ju bara så här många ljus på julen när vi äter ute i matrummet, annars är de ju släckta. Men känslan man får när man går från köket med sin jultallrik, genom flygelrummet och bort till matrummet i skenet från alla de tindrande juleljusen och julgranen, är helt obeskrivlig kan jag säga. Julstämning så det står härliga till!

Matbordet dukat inför julbordets inmundigande, som alltid med bästa Disneyservisen från Fyrklövern. Benjamin Syrsa med det röda ljuset är mitt favoritmotiv när det kommer till servisen, och alltid den jag väljer att äta på under julhelgen. De andra motiven som brukar användas av den övriga familjen är Kalle Anka, Musses Julafton, Askungen, Bambi samt Jultomtens verkstad. Älskar den servisen.

Matrummet med flygelrummet i bakgrunden sedd från båda vinklarna. Det tar en bra stund att tända alla ljusen inför julbordsätandet, säkert minst en halvtimme, så det måste alltid planeras i förväg så att det är klart i tid. Särskilt eftersom jag vill fotografera allt innan också. Som ni ser så är det inget färgtema på julgranspyntet, och det har vi aldrig haft heller, utan jag brukar klä den i allt möjligt. Gammalt som nytt, färgglatt eller inte. Det enda genomgående temat är att pynten helst ska glänsa eller glittra.

Den alldeles förtjusande randiga luftballongen med en tomte dinglandes är ju bara för underbar, och ett alldeles nytt julgranspynt förra julen som vi hittade på Blomsterlandet. De brukar ha mycket fint där faktiskt. Den passar ju så bra ihop med den gamla polkagriskäppen från min mammas barndom och det lilla pepparkakshuset som jag köpte i en julbutik i Kansas City för många år sedan.

Något som vuxit sig stadigt det senaste årtiondet är vår skara av större retrotomtar. De är ju bara för söta och så fulla av personlighet. Jag blir alltid så full i skratt när jag ser dem stå där och spana in julgranen i smyg, den ena ännu mer pillemarisk än den andra. Det var aldrig meningen att samlingen skulle växa, utan de har helt enkelt bara varit omöjliga att stå emot var än vi stött på dem i second hand-butikerna.

Och här har vi julbordet i all sin härlighet. Det blev ett lite mindre julbord i julas med något färre rätter (och inte lika mycket av allt heller) eftersom det bara var vi i familjen på grund av pandemin, men det var så gott ändå och alla mina viktigaste favoriter fanns med. Så länge det finns julskinka, frestelse, köttbullar, prinskorv, gravlax, senapssill och kalvsylta så är jag nöjd och belåten. Matkoman infann sig rätt snabbt.

Paketkorgen fylld med julklappar inför den stundande paketöppningen, som alltid sker sist på kvällen hos oss så vi kan ta god tid på oss utan några tider att hålla eller passa. Det är raka motsatsen till hur det var när jag växte upp och vi var tvungna att riva av de flesta av julklapparna mitt på dagen i rask takt innan släkten skulle iväg på annat håll. Jag föredrar vårt nuvarande lugna tempo alla gånger.

Så slutligen en liten stämningsbild på öppna spisen bredvid soffan i vardagsrummet, där vi har julklappsöppningen. Tomtegumman ovanpå spisen har vi haft sedan jag var barn, men den enorma porslinstomten med tillhörande lykta från Fyrklövern fick jag i julklapp för några år sedan. Tror den var på utförsäljning då. En helt otroligt fin julklapp som jag inte hade kunnat drömma om.

Önskar er en fin söndag, så här elva veckor före första advent!

6 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder, vilken justämning. Det ser så mysigt ut alltihop <3

  SvaraRadera
 2. Dina julaftonsfoton är en av höjdpunkterna under hela julbloggssäsongen. De är så fantastiskt mysiga <3 säkerligen en kombination av att dina föräldrar har ett perfekt julhus men även din fotokunskap <3 <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack så hemskt mycket för dina fina ord, Marie! <3

   Radera
 3. Så mysigt som alltid! Klart bästa julhemmet i julvärlden! Och kul att se lite mer av hur rummen hänger ihop etc. Jag förstår VERKLIGEN varför du inte skulle vilja fira jul någon annanstans :D Hur gick det med den där gamla ljusslingan ni hade utomhus som gick sönder...???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tusen tack för din fina kommentar, Annie! <3 Tyvärr fungerade inte den begagnade (identiska) vi hittade heller, så förra julen blev utan ljusslinga på balkongen. Får se hur vi gör i år.

   Radera