fredag 17 september 2021

Mias Julfrågor No. 1

Här besvarar jag första delen av Mias Julfrågor, från Mias Jul-extas på Instagram.

✦ Vad är det bästa med julen?
Allt vackert julpynt alla gånger. Men inte bara julpynt i allmänhet, utan främst allt det underbara julpyntet som man kanske är uppväxt med, eller som man ägt i flera år och som har sin bestämda plats. Det är igenkännandet från alla jular från förr som gör det så extra speciellt och juligt för mig.

✦ Vilken är din favorit-julsång?
Oj, skulle kunna svara på detta i timmar. Älskar julmusik. Men storfavoriterna är nog ändå O Helga Natt, Marias Vaggsång, Gläns Över Sjö Och Strand, Good King Wenceslas och Fairytale of New York.

✦ Ditt bästa julminne?
Jag har så många, men ett kärt julminne är när jag i tidiga tonåren valde att stiga upp i ottan på julaftons morgon när alla sov, smyga mig ner i vardagsrummet och endast i skenet av den tindrande julgranen titta på Beatrix Potter-baletten på video. Så oerhört mysigt. Den visades alltid på TV den 23:e december när jag var liten, och vi brukade alltid se på den då när vi var små medan föräldrarna höll på med allt julbestyr.

✦ Fira jul med vänner eller med släkten?
Familjen/släkten alla gånger. För mig så är alla traditioner man är van vid så viktiga på julen och ingen förstår och kan dem ju bättre än familjen och släkten. Just anknytningen till alla tidigare jular är så betydelsefull.

✦ Om du har barn, tror de på Tomten?
Har inga barn, och jag minns inte direkt själv när jag slutade tro på tomten, men kanske i sexårsåldern.

✦ Jul hemma eller bortbjuden?
Alltid jul hemma. Precis som jag svarade angående familjen och släkten, så är det just igenkännandet och alla traditioner man är van vid som är så viktigt för mig på julen, och det skulle helt enkelt inte kännas som en riktig jul någon annanstans. Detta gäller främst själva julaftonen. Att fira jul hemma hos någon annan i någon av mellandagarna skulle jag inte ha några problem med, såvida man inte behövde resa bort över flera dagar.

✦ Går du i kyrkan under julen?
Nja inte direkt. Det har hänt att jag gått på midnattsmässan, antingen för att spela flöjt eller för att lyssna på julmusiken, men det har mest varit som en kul mysig grej och inget jag känner att jag måste göra.

✦ Vad är den ovanligaste julen du firat?
Jag har tack och lov alltid fått fira en jul hemma med alla mina kära varje år sedan jag föddes, och hoppas att det så alltid kommer att förbli (peppar, peppar). Dock har det väl varit en del annorlunda omständigheter vissa år, som till exempel det året när jag var nio och min mamma bröt foten i december och således inte kunde hjälpa till med alla julförberedelser. Då fick min farmor rycka in på julafton och se till att allt blev klart till släkten skulle komma, och jag minns ångesten jag hade över att hon inte skulle veta hur vi brukade ha det.

✦ Hur ska du fira denna julen?
Förhoppningsvis som vanligt hemma hos föräldrarna med syskonen. Vi får väl se om min moster kan komma den här julen, då det fick utebli förra året med pandemin.

✦ Julen är inte jul utan …?
Skulle nog återigen säga allt julpynt, men kanske nog allra främst julgranen. Ingen jul utan julgran.

✦ Om du skulle fastna i en julfilm, vilken skulle det vara?
Om man får räkna Fanny & Alexander, så skulle det bli mitt svar. Utan biskopen, givetvis. Vilken julprakt!

✦ Skulle du helst vilja ha en vit jul eller varm och solig?
Vit jul alla gånger. Det skulle inte alls kännas som jul om det var sol, värme och grönska utanför fönstret. Förstår inte hur folk på de sydligare breddgraderna eller på det södra halvklotet står ut.

✦ Om du fick fira julen varsomhelst på jorden, var skulle du vara?
Givetvis hemma hos familjen i Sverige. Men om jag måste svara någon annanstans, skulle det bli någon mysig liten engelsk by eller en mysig liten småstad på den amerikanska nordöstkusten.

✦ Firar du juldagen och annandagen på något vis?
Inget direkt firande i sig, men anser de ändå som juldagar. Vi brukar äta mer julbord på annandagen, och ibland mysa med film eller serier, äta mer av allt julgodis och riktigt bara njuta av att alla julförberedelser och måsten är avklarade. Julfriden som infinner sig på juldagen är så oerhört fin och mysig tycker jag.

Rolig lista tycker jag. Följande delar kommer senare. Fyll i och besvara du med!

4 kommentarer: