måndag 19 september 2022

Bilderna Från Julafton

Här är den äntligen, den utlovade bildbomben från förra årets julfirande. Som alltid så är det mesta sig likt och närpå identiskt som alla tidigare jular. "Varför ens fota då varje jul?" brukar brodern min fråga, och menar att jag lika gärna skulle kunna återanvända tidigare års bilder för det är ingen som skulle märka någon skillnad i alla fall. Men jag märker den lilla skillnaden som alltid finns där ändå, och tycker det är ett roligt tidsdokument att ha kvar. Alltid är det någon ljusstake som har bytt plats eller något nytt julpynt som tillkommit. Hoppas inte ni återkommande läsare invänder er emot att det blir liknande bilder år efter år.

Musikrummet och matrummet i all sin prakt och härlighet. Girlangen i valvet måste nog vara den bästa julinvestering jag någonsin gjort tror jag. Finns inget mysigare och inget som ger mig mer julkänsla än att tända alla ljusen på julaftonskvällen och sedan äta julbord i skenet från all julbelysning och alla juleljusen.

Gottbordet och öppna spisen. Att fylla alla skålarna med julgodis och sätta fram dem på det lilla bordet är något jag alltid ser fram emot varje jul. Likaså är det alltid jag som sätter dit alla små tomtar ovanpå spisen.

Älskar flygeln med alla de praktfulla kandelabrarna tända. Förra julen fick vi till pepparkakshuset i tid också. Några år har exempelvis inte kristyren tillkommit förrän på juldagen på grund av tidsbrist.

Det lilla soffbordet med det stora röda fatet som mamma alltid skapar en fin julgrupp i varje år, och det lilla avlastningsbordet under fönstret. Den runda julkudden i fåtöljen gjorde jag i syslöjden på högstadiet.

Hörnan till vänster om julgranen med serveringsvagnen, det lilla bordet med min fiberoptiska julby, samt våra underbara pillemariska retrotomtar som vaktar julgranen. Jag blir alltid så full i skratt av att se dem.

Ytterligare underbara retrotomtar till höger om julgranen vid det gamla spelbordet. Först hade vi bara en tomte utan en tanke på att det skulle bli fler. Och nu har vi hela fem stycken! De är ju så oemotståndliga.

Matbordet dukat för intagande av julbordet. Vi kör alltid på samma enkla dukning med Disneytallrikarna och Musseljusstaken från Fyrklövern och en julröd duk. Mer än så behövs inte för att skapa julstämning för mig.

Julbordet uppdukat i köket, med alla de rätter vi tycker bäst om och som vi alltid ser till att ha med. För egen del så är jag mer än nöjd om jag får senapssill, kalvsylta, rödbetssallad, gravlax, julskinka, Jönssons frestelse, köttbullar, prinskorv, hembakt Herrängslimpa med böcklingpastej och givetvis julmust såklart.

Ett par bilder från vardagsrummet med paketkorgen som väntar på den stundande julklappsöppningen och spelbordet som väntar på lite julklappsöppningsfika. Under hela uppväxten hade vi julklapparna under granen som nog är tradition för de flesta, men de senaste tjugo åren har vi dem i den gamla tvättkorgen eftersom julgranen står i matrummet och inte i vardagsrummet där vi öppnar julklappar. En hel del fina saker från Fyrklövern på de här bilderna, såsom Disneyljusstakarna på blombordet och Jultomtens verkstad-figurinerna i bokhyllan som tillhör mina bröder, samt mina älskade Musses Julafton-figuriner ovanpå skåpet.

Så avslutningsvis en närbild på lite julgranspynt. De senaste tjugo åren eller så är det jag själv som brukar klä granen hemma hos mina föräldrar och det brukar alltid ta en hel dag och kväll. Jag blandar friskt med både äldre och nyare julgranspynt, och i alla dess färger som ni kan se på bilden. Dock inget kitsch.

Hoppas att ni fått lite extra julkänsla nu! Desssutom finns numera alla tidigare års bildbomber samlade under en ny kategori "Julaftonsbilder", för den som vill gå tillbaka i tiden och titta lite.

6 kommentarer:

 1. Som vanligt helt fantastiska bilder <3

  SvaraRadera
 2. Åh GUUUD så mysiga bilder; jag ryser över hela kroppen!!! Så otroligt fint, och jag tycker inte alls det är samma bilder varje år. Du fokuserar ju på olika saker när du fotar och eftersom ni har så mycket fint så räcker det gott och väl till mååånga inlägg...tack och lov, haha! Skulle vara kul att få receptet på det där julbrödet du nämner... Vad jag önskar att jag hade bara en bråkdel av era fina Fyrklövern grejor; de är ju alldeles underbara!!!

  Jag har läst alla dina inlägg men har haft problem att kommentera från telefonen. Men nu blev det datorn istället. Visst är det underbara tider som väntar <3!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tusen tack kära Annie för dina fina ord! <3 Så glad jag blir. Receptet på brödet kan nog komma i ett inlägg lite längre fram!

   Radera
 3. Alltid lika fina bilder i din julblogg varje år som vi läsare och julgalningar får ta del av. Så mycket julstämning i varje bild du lägger upp. ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Marre, det gläder mig verkligen! <3

   Radera