tisdag 20 november 2012

Julfilmsfavoriter

Jag älskar julfilmer. Jag kan se på dem året om, men det är nu när det börjar närma sig som jag vill se dem allihopa en efter en för att få den rätta julkänslan. Även de filmer som inte enbart utspelar sig under julen räknar jag som julfilmer, dock förutsatt att den biten om julen är tillräckligt julig. Jag skulle kunna nämna hur många filmer som helst här, så jag har gjort ett axplock av de absoluta favoriterna. Det är framför allt julighetsfaktorn som är avgörande för mig, inte hur "bra" eller "välspelad" filmen är.

Home Alone
 
Klassikern! Går inte att nämna julfilmer utan att nämna Ensam Hemma. Jag älskar båda två och de är ett måste i juletid. Musiken i den här filmen, som naturligtvis är skriven av mästaren John Williams (Harry Potter, för er som inte är insatta i filmmusikens magiska värld), bidrar lika mycket till julstämningen som allt julpynt gör i filmerna.

Fanny & Alexander
Jo men visst, jag har ju nämnt tidigare i bloggen hur Fanny & Alexander är en inspiration för mig i mitt pyntande, så det var ju rätt självklart att filmen skulle nämnas här också. Fanny & Alexander är ju inte en ren julfilm, det är ju bara den första akten som utspelar sig under julen, men oj vilken akt! Här kan vi snacka jul så det smäller om det! Tycker man att fem timmar är alldeles för långt (eller tre timmar för den nerbantade och underlägsna korta versionen), så går det faktiskt bra att bara se första akten i juletid. Dock är det ju en sådan fantastisk film att jag rekommenderar hela.

The Miracle On 34th Street
Många tycker att den här nyare versionen är sämre än den äldre (jag är inte en av dem), men som julfilm är den helt magisk! Det fullkomligt tindrar om filmen. Tycker ni om mysigt julpynt så rekommenderar jag den här verkligen! Dessutom så är ju lilla Mara Wilson (som nu inte är så liten längre) helt magisk i filmen. Richard Attenborough (Jurassic Park) spelar jultomten och är härligt övertygande.

Tomten Är Far Till Alla Barnen
En svensk klassiker! Jag älskar denna galna film och är så tacksam över alla mina stillsamma och ickekontroversiella jular jag har haft under min uppväxt. Julighetsfaktorn är också på topp här, huset är pyntat till max vilket inte är så vanligt i svensk film. Hade filmen gjorts idag hade det väl säkert varit superstilrent och minimalistiskt.

Christmas Vacation
Jag fullkomligt älskar de gamla Päron till farsa-filmerna och den här (tillsammans med European Vacation) är nog den bästa. Det är lätt att se hur Olsson och Jacobsson blev inspirerade av den här när de skapade Sunes Jul, särskilt avsnitten om pulkapappan och julgranshuggningen. Julighetsfaktorn är på topp verkligen, med all julbelysning och allt julpynt. Chevy Chase är ju underbar som den pinsamme familjefadern - lite pappa Rudolf där.

Little Women
Det här är en riktig mysfilm, för er som inte har sett den. Den finns ju i äldre tappning också, men jag föredrar den här just för att den är så varm och mysig. Det är inte en julfilm rakt igenom, men de delarna som utspelar sig under julen och vintern är så otroligt (ja, jag kan inte sluta säga det) mysiga! Om du, liksom jag, älskar gammal viktoriansk jul så rekommenderar jag den här verkligen. Om inte annat för att få se en tjugoårig Christian Bale!

Christmas With The Kranks
Det är här en sådan film jag kan se hur många gånger som helst och ändå inte tröttna på den. Tim Allen och Jamie Lee Curtis är hejdlöst roliga som paret som först bestämt sig för att skippa julen och åka på solsemester men som i sista sekund får reda på att deras dotter kommer hem och vill fira julen helt enligt tradition med allt vad det innebär och paniken utbryter! Dan Aykroyd gör en rolig biroll som den envise och traditionsförvaltande grannen.

Doctor Who: A Christmas Carol
Det här är visserligen inte en film, utan ett entimmes julspecialavsnitt av världens bästa serie, nämligen Doctor Who. För er som inte är insatta så är det en brittisk sci-fi serie som pågått ända sedan sextiotalet om en utomjordisk tidsresenär (och tidsherre) som kallar sig för The Doctor. Han reser runt i tid och rum i sin blåa poliskiosk (kallad TARDIS), räddar mänskligheten från monster och katastrofer och stöter ibland på historiska persioner som Shakespeare, van Gogh och Agatha Christie. Jag är inget fan av sci-fi egentligen, så även om du inte heller är det så tror jag att du skulle tycka om det här. Det här julavsnittet är så otroligt juligt och vackert. Som titeln antyder så är handlingen inspirerad av Dickens Julsaga och den utspelar sig i en slags viktoriansk steampunkframtid. Svårt att förklara men avsnittet bara måste ses för julighetsfaktorns skull!

The Polar Express
Troligen en av de mest sagolikt vackra tecknade filmer som finns! Jag brukar inte tycka om datanimerade filmer utan håller hårt på de klassiskt tecknade, men Polarexpressen går ju inte bara att motstå! Här är julighetsfaktorn genom taket. Miljöerna är helt fantastiska och musiken av Alan Silvestri (Forrest Gump) är magisk. Den här filmen verkligen sjuder av julstämning!

A Christmas Carol
Den här är lika magisk som Polarexpressen och de har verkligen lyckats fånga upp den där viktorianska Dickensstämningen! Vilka miljöer! Jag tycker att de har fångat de tre andarna mitt i prick, så här ska det se ut! En fullkomligt magisk film med underbar julmusik! Jag hade nog inte kunnat skriva det här utan alla utropstecken!


Det här är min tio-i-topp. Självklart finns det ju så många fler julfilmer jag hade kunnat nämna, men då hade jag fått sitta här hela dagen och skriva. Vilka är era favoriter?

5 kommentarer:

 1. Jag älskar Surviving Christmas, Elf och Arthur Christmas. Men jag är som dig, gillar egentligen alla filmer som har jul i sig! :)

  SvaraRadera
 2. Å det var massa filmer där jag inte sett!! Måste genast leta rätt på dessa! :)

  SvaraRadera
 3. Vilka bra filmtips. Och vilken fin & juligblogg du har. Ger verkligen julkänsla:)

  SvaraRadera
 4. @Lillie - Elf har jag sett, dock inte de andra så de får jag ta och se! Men eller hur, alla filmer med jul i är good enough for me! :)

  @ Lousie - Ja men gör det! Se allihop! :D

  @Sandra - Tack så jättemycket! Det var julkänsla jag var ute efter så då har jag gjort mitt jobb väl. :D

  SvaraRadera