lördag 5 oktober 2013

Jullistedags

Oj vilket gensvar på föregående inlägg! Tackar. Ett ämne som berör, eller snarare upprör. Nu tänkte jag att det var dags att äntligen fylla i en av jullistorna som cirkulerat ett litet tag, nämligen den från Mitt vinterland.


Vad är det bästa med julen?
Julbelysningen, julpyntet och julmusiken. En jul utan något av dessa skulle inte kännas som jul.

Hur skulle din drömjul se ut?
En massa snö. Helst ska det snöa också, utöver snön som redan ligger. Ett tindrande hus pyntat till max med tända ljus överallt. God julmat. Nära och kära. Ingen stress utan tid till att njuta och ta det lugnt.

Vilka tre saker önskar du att få mest av allt i julklapp i år?
Har inte kommit på något specifikt ännu, men som alltid är det böcker, CD-skivor och DVD:er som hägrar.

Vad är roligast, att ge eller få julklappar?
Både och. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte är kul att få julklappar. Vi kallar julafton lite skämtsamt för klappafton i vår familj. Men jag tycker att det är lika roligt att ge julklappar, särskilt att slå in dem med lack och rim!

Vilka är dina 5 favoriter bland alla julkalendrar som visats hittills?
1. Ture Sventon
2. Sunes Jul
3. Mysteriet på Greveholm
4. Trolltider
5. Tjuvarnas Jul/Pelle Svanslös/Kurt Olsson (kan inte bestämma mig)

Vilka är dina favoriter bland alla andra julfilmer?
Oj! Så många! Ensam hemma 1+2, Tomten är far till alla barnen, Ett päron till farsa firar jul, Polarexpressen, Miraklet i New York, Julfritt, Nu är det jul igen och ungefär tusen andra!

Vad lyssnar du helst på vid jul? Någon favoritjullåt?
Carols, traditionella svenska julsånger och gärna jullåtar i folkmusikton. Good King Wenceslas är min favoritcarol och då helst i den här versionen. Bland nyare jullåtar är ju Fairytale of New York och Do They Know It's Christmas? solklara favoriter.

Vad äter du mest av på julbordet?
Julskinka, kalvsylta, gravlax, köttbullar och Jönssons frestelse (nej, jag har inte stavat fel, vi brukar göra en Jönsson utöver den vanliga som inte innehåller ansjovis).

Vad dricker du helst till julmaten?
Julmust alltid!

Vad är ett måste på godisbordet på julafton?
Nonstop, någon form av praliner (varesig hemmagjorda eller köpta) och Juleskum!

När börjar du julpynta samt klä granen?
Hemma hos mig pyntar jag till första advent, men hos föräldrarna (dit jag åker och firar jul varje år) brukar det inte pyntas förräns dagarna innan julafton. När jag växte upp tog vi alltid in granen den 23:e och pyntade den då, men de senaste åren har vi tagit in den runt den 21:a eller 22:a eftersom jag vill kunna ha hela dagen på mig att pynta och det behövs göras så mycket annat den 23:e.

Vilka färger har du mest av till jul?
Rött, guld, grönt och lite vitt.

Ser du på Kalle Anka varje jul?
Alltid! Det är ju tradition.

Ser du på Karl-Bertil Jonsson varje jul?
Vi gjorde aldrig det när jag växte upp, men numera missar jag aldrig Karl-Bertil och det skulle kännas jättekonstigt om det uteblev.

(Bonusfrågor till julbloggare)
Vad är det bästa med att blogga om julen?
Att det känns som om julen kommer så mycket tidigare och håller på mycket längre när man skriver om den så mycket. Min hjärna är redan inställd på att det är jul, det är bara omvärlden som inte riktigt instämmer. ;) Gemenskapen bland oss julbloggare är ju också fantastisk och alla bloggarna tillsammans blir ju som en enda stor kokande julinspirationskittel!

Läser/ följer du alla andra julbloggar som finns också, eller kanske bara några utvalda favoriter?
Jag läser kors och tvärs, höger och vänster. Visserligen har jag favoriter som jag kanske uppmärksammar lite extra, men jag läser i stort sett allt som dyker upp i feeden på julbloggar.se!

Hur tycker du att en bra julblogg ska vara?
Helst ska det vara en fin eller mysig design, så att det är trevligt att enbart vistas på bloggen. Man ska kunna se att det är en julblogg vi första anblicken. Helst något rött i färgtemat (men inget måste givetvis då vi alla föredrar olika färger till julen). Bilder är alltid trevligt, men det måste inte vara bildbomber. Ju fler bilder du tagit själv, desto roligare och personligare! Gärna inlägg om hur julen firas hos just dig och vad du tycker om när det gäller julen. Nostalgiska tillbakablickar är aldrig fel. :)

7 kommentarer:

 1. Vad roligt att du också svarade på listan, så mysigt att läsa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen listan. Mycket bra frågor! :)

   Radera
 2. Jag minns faktiskt inte vad de kostade, det fanns en lite mindre variant också och de kostade 300 kronor i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha ok! Men förståeligt när de var så fina. :)

   Radera
 3. Roligt att läsa dina var och vilket mysigt julbord med alla ljusen på fotot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :D Det gör sig till verkligen med mycket levande ljus och ingen lampa tänd. :)

   Radera
 4. Mm, försök inte olista Home Alone 3, du vet att den äger.

  Free Frosty, förresten. Seriöst - släpp honom fri, bara.

  SvaraRadera