onsdag 2 oktober 2013

Another Brick In The Wall

Det här inlägget är en fortsättning på ett inlägg jag skrev för tre år sedan om jultrender. Där kritiserade jag själva trenderna, vilket jag inte kommer göra så mycket den här gången (eller jo, lite kanske), men nu riktas min kritik snarare till variationen på utbudet av julpynt, eller snarare saknaden av variation på utbudet. För det finns i stort sett ingen variation. Det är den rådande jultrenden eller ingenting i de flesta fall, i alla fall vad gäller inrednings- eller inspirationsreportage i tidningar eller det som finns att köpa via de stora postorderföretagen. Jag blir bara arg numera när Elloskatalogen dimper ner i brevlådan. Där har det inte funnits något de senaste åren som fått mitt julhjärta att klappa eller som fått julstämningen att stå högt i tak. Allt har varit vitt, minimalistiskt, avskalat, stilrent.


Jag förstår ju att det finns de som älskar den här trenden och inte ser något fel med att det i många fall bara finns sådant i katalogerna och i butikerna på internet, men för oss som vill ha det rött, varmt, mysigt, ombonat och lite mer klassiskt eller traditionellt till jul så finns det liksom ingenting nytt för oss (med väldigt få undantag, som exempelvis Cellbes-tomten jag bloggade om för några dagar sedan). Det är som att de tror att de inte skulle få något sålt om de körde lite olika julstilar på samma gång, eller som att de tror att alla tycker om att följa alla dessa jultrender och att det är det vi vill ha. 


Det kan vara svårt att tro med tanke på hur deras julkollektion har sett ut de senaste åren, men både ovanstånde krans på dörren och grangirlang i valvet är från Ellos, köpta 2002 vill jag minnas. Varför kan det inte fortfarande finnas något i den här typen utav stil? Utöver det nya och trendiga. Jag vill inte ha vitt, vitt och vitt. Jag vill ha grönt, rött och guld! Inte blek ljusröd, utan maffig, varm och mörk röd. Julröd! Att det ska vara så svårt.

19 kommentarer:

 1. Håller med dig till fullo. Jag blir också mest sur när jag ser allt detta minimalistiska julpynt. Man kan ju tycka att de kunde ha ett större utbud av traditionellt pynt vid sidan om trendpynten, men icke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man ju tycka det, men tyvärr ska allt vara så trendkänsligt. :(

   Radera
 2. Leta på loppis/ second hand. Eller Tradera och blocket. Mycket bättre för miljön också. Vad gäller "julröd" så har den över tid faktiskt blivit mörkare, på 60-70-talet var den nästan orangeröd. Sen kan jag visst hålla med om att trender är alldeles för starka och variation vore önskvärt.

  /Marlene

  /

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst, det finns ju såklart loppis, second hand och Tradera och där brukar jag leta, men det är ju i affärer och tidningar jag vill ha lite inspiration och julkänsla, som då ofta inte finns.

   Radera
 3. Hej! Jag själv älskar julpynt och har hittat mängder av fina mer traditionella julpynt hos Halens! Har du kollat tillexempel dessa: http://www.halens.se/mobler-inredning-juldekorationer-julbelysning-ljusstakar-15554/ljusstake-sundborn-parad-089551/paging$1,27?oc=036
  http://www.halens.se/mobler-inredning-juldekorationer-julbelysning-ljusstakar-15554/ljusstake-kristina-de-luxe-089538/paging$1,27?oc=036
  Det är några av mina personliga favoriter!
  Sen älskar jag även att pynta i trädgården och i år kommer jag nog pynta med denna härliga julbock: http://www.halens.se/mobler-inredning-juldekorationer-julbelysning-utomhusbelysning-15556/ljusslinga-julbock-089667/paging$1,27?oc=036

  mvh
  Mikaela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst, jag såg att de där fanns sen, men de finns inte när man går in under själva kategorin med julprydnader. Där var det bara trendigt och tråkigt. Men tack i alla fall! :)

   Radera
 4. Jag kan inte riktigt hålla med! Kanske är det så just hos Ellos men jag tycker aldrig är några problem (nåja, i stort sett) att hitta julsaker med olika stilar. Du har ju tusentals webb-butiker, marknader och loppisar att välja mellan, min erfarenhet är inte att alla dessa försäljningsplatser enbart erbjuder en stil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer säkert, det här är bara min personliga uppfattning och erfarenhet av de webb-butiker jag brukar kolla på.

   Radera
 5. Jag håller med dig! Vill också ha rött, varmt och ombonat, vitt och framförallt minimalistiskt och avskalat är inte alls kul eller fint...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men visst! Då är jag inte ensam då! Håller med att det som är trendigt nu varken är kul eller fint. :)

   Radera
 6. Håller helt med! De mer ''klassiska'' färgerna är det som gäller för mig. Dessvärre har vi lite delade åsikter i familjen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt. :( I min familj har alla rättat sig efter min smak, eller de har i alla fall insett att de inte har någon talan vad gäller julpyntandet. Haha.

   Radera
 7. Jag håller med dig! Julrött är en speciellfärg och man kan INTE kompromissa med den! Det ska vara murrigt, mörkt och mysigt!

  SvaraRadera
 8. Håller med! Jag gillar vitt, men jag saknar rött! Och det är en jätteskillnad idag motför för ca 10 år sen, då fanns det ju mycket mer varerat att välja bland. Kanske inte större utbud, men fler stilar. Är själv less på alla dessa tomtar som börjar se likadana ut överallt! Vill se mer olikheter där ute i affärerna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, kan absolut bara hålla med. Precis så är det. Är också less på dessa likadana tomtar, som inte alls ser ut som tomtar egentligen utan är någon modern variant.

   Radera
 9. Åh, det ser så himla underbart ut på de två bilderna längst ner! Längtar så mycket till julen :D

  SvaraRadera
 10. AMEN TO THAT! Håller verkligen med dig.

  SvaraRadera