måndag 12 november 2018

Jul i Gamla Stan

Stortorgets julmarknad i Stockholms Gamla Stan är något det mysigaste jag vet. Med sina klassiska röda bodar som säljer allt från traditionellt hantverk och hemslöjd till julkorv och brända mandlar är det ett kärt återbesök varje gång det blir av. Hoppas på att kunna besöka julmarknaden även i år. Jag upptäckte att jag hade lite stämningsbilder som jag fotade för några år sedan, som jag ännu inte hade delat med mig.

Det har hållits julmarknader på Stortorget ända sedan 1523, och dagens upplaga startade 1837, så det är verkligen en julmarknad med anor. Om man låter fantasin flöda för ett ögonblick är det lätt att föreställa sig damer i krinoliner och herrar i höga hattar bland de röda bodarna. Allra mysigast är att besöka marknaden i skymningstimmen, och allra helst om det snöar.

Det doftar alltid så ljuvligt från bodarna som säljer något ätbart. Några av hantverkarna har stått på marknaden i årtionden. När jag var liten köpte vi alltid julgranspynt och pepparkakor med kristyr varje år.

Har du möjlighet är mitt tips att besöka marknaden en vardag, om du vill slippa trängas i den värsta folkmassan. Man vill ju gärna kunna se bodarna och dess utbud istället för en massa huvuden i vägen.

Älskar polkagrisar! Får alltid sekelskifteslängtan och Kajsa Kavat-vibbar av polkagrisar. Jag tycker det är mysigt att besöka julmarknader även om man inte har råd att köpa något. Det är bara trevligt att strosa runt och titta på allt fint som erbjuds. Visst kan en del sakar vara dyra, men nöjer man sig med något litet mindre finns det utbud i de lägre prisklasserna också. Och det man köper är ju alltid av hög kvalité.

Stortorget är en sådan härligt fantasieggande plats för övrigt. Svindlande att tänka sig att här har det varit ett torg sedan staden grundades på 1100-talet och att namnet sträcker sig tillbaka till 1400-talet. Husen som finns där idag är från 1500-1700-talen. Här var skådeplatsen för Stockholms historias kanske mest skräckinjagande och hårresande händelse: Stockholms blodbad. Här har människor samlats, strövat, salufört och köpslagit i århundrade. Perfekta platsen för en julmarknad med andra ord.

För den som vill besöka brukar den hålla på från slutet av november till ett par dagar innan julafton.

8 kommentarer:

 1. Mysigt, jag har bara varit där en gång (bor långt iväg) men det var verkligen så där härligt gammeldags stämning som man vill ha till julen <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, älskar verkligen den gammeldagsa stämningen! Jag bor numera också väldigt långt bort från Stockholm, men eftersom jag gör ett uppehåll i staden när jag beger mig till föräldrarna för att fira jul varje år, brukar jag passa på att besöka julmarknaden när jag ändå är där. :)

   Radera
 2. Vilka härliga bilder, det är verkligen som att kastas tillbaka i tiden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Ja, man kan verkligen känna historiens vingslag. :D

   Radera
 3. Det är min favorit julmarknad också. Jag har ett underbart minne när jag var barn (då bodde min familj i Stockholm) då pappa och jag gick runt där bland de röda bodarna och sådana där stora vita snöflingor föll runt omkring oss; så mysigt! Önskar att jag hade råd att åka dit varje år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vilket härligt mysigt barndomsminne! <3

   Radera
 4. Jag instämmer. Julmarknaden i Gamla stan är verkligen supermysig. Och när man går där bland de röda bodarna så är det lite som att känna historiens vingslag.

  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men eller hur, visst är det så!! Älskar de röda bodarna.

   Radera