måndag 19 november 2018

Ny Jullista

Hittade en mycket trevlig liten jullista hos Lisas Vinterland för ett par veckor sedan, som jag äntligen tänkte fylla i, så besök hennes fina blogg för att lätt kopiera listan för egen ifyllning. Jag valde att förtydliga mina val med ett svar under varje punkt.

Klar julbelysning - flerfärgad julbelysning - både & 
Klassisk klar belysning alla gånger. Oftast ser flerfärgad belysning ganska tacky ut, tyvärr.

Pynta nån vecka innan advent - pynta adventshelgen
Eftersom jag oftast ej kan hålla mig brukar det bli en vecka innan advent ungefär.

Fram med plastgranen: första advent - Lucia eller 1-4 dagar innan julafton
En av anledningarna till att jag har plastgran hos mig är ju att jag kan pynta den redan till första advent. Den andra anledningen är ju att jag firar jul hos föräldrarna och således inte skulle kunna vattna den ordentligt.

Fram med levande granen: första advent - Lucia eller 1-3 dagar innan julafton
När jag växte upp var det alltid den 23:e som gällde, varje år. Numera brukar det bli runt den 21:a/22:a.

Smygstarta julen – hålla ut till advent 
Smygstartar alltid. Fördelen med att bo ensam är att man inte behöver kompromissa eller skämmas.

Gammaldags tomtar - tomtar med luvan över ögonen 
Jag äger ett par tomtar med luvan över ögonen och kan tycka de är söta, men föredrar alltid gammaldags tomtar alla gånger!

Öppna klapparna på: morgon - eftermiddag - kväll 
Min barndoms julaftnar var ganska stressiga, med många gäster som kom över dagen och som sedan skulle vidare till andra julfirare på kvällen, så vi fick ofta paniköppna gästernas julklappar mitt på dagen och det blev aldrig någon mysig stund direkt. Så nu njuter jag av att vi kan dra ut på det och ta paketöppningen i lugn och ro på kvällen istället.

Julen åker ut tjugonde knut - strax efter nyår 
Blir på riktigt deprimerad av att folk börjar jula av redan vid nyår och tycker också samtidigt det är synd att traditionen med Tjugondag knut börjar försvinna lite smått, en helt unik svensk tradition som funnits i flera århundrade!

Plastgran - levande gran
Visst är jag tacksam för min lilla plastgran som gör att jag kan jula för fullt redan till första advent, men inget slår en riktig levande gran!

Hugga egen gran - köpa 
Eftersom jag aldrig varit med om att hugga egen gran, så måste jag svara att köpa. Tycker det är mysigt att gå där och vrida och vända och fundera bland alla granarna.

Kungsgran - rödgran 
Växte upp med rödgran, men har haft kungsgran varje år sedan 2005 och nu skulle jag aldrig kunna tänka mig något annat!

Rött och klassiskt - vitt och lantligt 
Tror ingen blir förvånad när jag säger rött och klassiskt, haha! Finns det inget rött så ser det helt enkelt inte ut som jul för mig. Lantlig stil kan vara jättefin, men då helst med röda inslag.

Fira jul hemma - borta 
Skulle aldrig kunna tänka mig att fira jul borta. I alla fall inte julafton. Och skulle absolut inte kunna tänka mig att åka utomlands på julen, särskilt inte till varmare klimat.

Kokt julskinka - rimmad och ugnsbakad 
Det här kan låta konstigt, men jag är faktiskt osäker hur vår tillagas. Det är pappa som står för julskinkan varje år, så har inte tänkt på vilken metod han använder. Bara att den alltid är griljerad och supergod!

Tomte - inte tomte (både och/varken eller) 
När jag var liten hade vi tomte varje år som delade ut varsin klapp och fick vara med på långdans, så i min barndoms jular skulle jag aldrig ha velat vara utan tomte, men sedan vi blivit vuxna allihop så är det inte längre någon som är tomte på julen och det är inget jag känner att jag måste ha just nu.

Mjuka - hårda paket 
Hårda paket alla gånger! Tycker mest om att få filmer, musik, böcker och spel, eller gärna något till heminredningen.

Utomhus: utegran - ljusslinga - ljusdekoration - inget 
Älskar balkong- eller förstukvistbelysning! Vi brukar inte ha någon utegran, men de är mysiga ändå.

Handlar julklappar i tid - ute i sista minuten 
Har nog så mycket att stressa om i juletid, så föredrar att ha alla klappar införskaffade i god tid.

Börjar oftast längta till nästa jul under vår - sommar - höst - året runt! 
Det varierar ibland, men kan ofta känna jullängtan året om. Dock börjar den på allvar när sommaren övergår i höst, i samband med att jag brukar börja julblogga.

Pyntet: har sin speciella plats - olika plats varje år 
Att var sak har sin plats är för mig halva fröjden med julpynt. Igenkännandet och nostalgin. En del julpynt har fått flytta runt ett par gånger under årens gång, men det mesta har sin bestämda plats.

Hoppas du som läser får en fin fortsatt dag!

6 kommentarer:

 1. Haha, jag skulle svara nästan exakt som dig, förutom att jag klär min ÄKTA gran mycket tidigare (runt Nobel) och att jag gillar mjuka klappar och rödgran för doftens skull! Tack för din fina kommentar på min blogg <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe vad roligt med liktänkande! Rödgran doftar härligt, jag håller verkligen med.

   Radera
 2. Jag håller faktiskt med dig i det mesta, jag har tänkt att svara på listan själv men har inte hunnit. Får se till att ta tag i det. Ang Tjugonde Dag Knut håller jag verkligen med dig fullständigt. Jag känner alltid ett vemod när julen är slut, och håller mig ifrån sociala medier där julen städas undan direkt. Jag älskar att vara ledig länge och gå omkring här hemma och bara njuta av det julpyntade hemmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, det är ju liksom med Julafton som julen egentligen börjar, älskar också att gå omkring hemma och bara njuta av härligheten i ett par veckor!

   Radera