fredag 9 november 2018

Under Julgranen

Vi har alltid haft julbock under julgranen, och exakt samma julbock i alla år. För mig är det ett måste. Men något som är mig minst lika kärt är en viss typ av gamla retrotomtar som min mamma växte upp med att ha under granen. Jag var alldeles stormförtjust över tomten under granen hos min mormor och morfar när jag var liten. Tyvärr försvann den i samband med att min mormor gick bort på det tidiga 90-talet och jag har alltid sörjt att den inte finns kvar. Lyckan blev därför stor när min mamma hittade en liknande på second hand för några år sedan, och ända sedan dess har den fått vakta vår julgran varje år.

Helt klart mitt favoritpynt som barn. Det var inte länge han fick sitta kvar under granen när jag var på besök.

Har ni något speciellt traditionsenligt eller nostalgiskt under granen, något trendigt eller inget alls?

12 kommentarer:

 1. Vi har två tomtar som min farmor har gjort, hon har gjort en till alla barnbarn vartefter vi fötts så det är lite kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vad kul! Härligt att ha något så personligt kvar som säkert kommer få hänga med i generationer framöver!

   Radera
 2. Vi har inget särskilt under granen faktiskt, förutom julklappar förstås :)
  Det är så mysigt med traditioner och julpynt där var sak har sin plats. Flera av våra jultomtar är placerade på exakt samma ställe varje år, så ska det vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är det så, det är ju det som är så härligt med julen att mycket blir exakt likadant som alla andra år. Det mesta av vårt julpynt har också sin bestämda plats.

   Radera
 3. Vi har en tomte som hängt med i snart 40 år. Den står inte under granen men ofta i anslutning till och känns som ett riktigt original :) Så mysigt med julbock, ger känsla av gammaldags jul, jag tror jag ska spana efter en vit halmbock denna jul att placera under sovrumsgranen, har även min hemsydda julegris som kommer fram varje år :) Känns väldigt kul och nostalgiskt att ha kvar en del saker som är så gamla, en symbol att känslan av julen alltid fortsätter som den gjort oavsett hur långt fram vi går i tiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med en tomte som hängt med så länge! Håller med att det är fantastiskt hur en del saker får leva kvar så länge generation efter generation. Visst är det mysigt och gammaldags med julbock, en av anledningarna till att jag älskar dem så mycket! Det kanske går att måla en vanlig halmbock vit om du inte hittar någon i affären?

   Radera
 4. Hej!

  Tack för din fina kommentar! Jag älskade också sådana böcker som barn och gör det fortfarande. Läser mer än gärna Ingelin Angerborn och Kristina Olsson :)

  Det är så fint med bock! Jag har haft kanin nästan hela livet och har därför inte kunnat ha någon bock. Vi har försökt, men de har snabbt blivit mer eller mindre uppätna ;) Numera har vi dock katt och kan därmed ha en bock.

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja kaninerna tänkte säkert "wow, tack för efterrätten!". Visst är det fint med bock, och roligt att du äntligen kan ha en! :D

   Radera
 5. Min mamma sydde en tomte att ha under granen när jag var barn och numera har den fått flytta hem till mig vilket jag är jätteglad för! Den måste stå under granen!!! Jag har gärna en julbock också; jag brukar bara ha dåligt med plats ibland och då kan det bli knöligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så mysigt med en egensydd tomte. Härligt att få ha sådana nostalgiska saker kvar!

   Radera
 6. Min barndomstomte finns kvar på vinden hemma hos min pappa. Men jag har några andra under våra granar här hemma. En bock som jag köpte i tonåren, några olika tomtar, en gris och en snögubbe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, det låter så sött allt det där!

   Radera