fredag 2 november 2018

Julutbudet 2018 vs 2005

2018


I onsdags var jag på ICA Maxi och passade på att spana in deras julutbud. Nu kan det mycket väl vara så att inte allt är framplockat ännu och att det kommer mycket mer närmare advent, men det som fanns var inte mycket att jubla över. Väldigt stramt, enkelt, minimalistiskt, modernt, alltså raka motsatsen till min smak. Det kändes också som att mycket var väldigt billigt producerat. Enkla ljushållare med fastklistrat julmotiv. Själlöst krims krams med andra ord. Dock var det mycket som var rött i alla fall, så det är ju alltid något.

Värre var det med elljusstakeutbudet. Bara EN röd elljusstake, som dessutom var modern. Bara EN modell med klassiska former, den vita femarmade högst upp i mitten av bilden. Resten är moderna, minimalistiska eller trendiga modeller. Man kan bli deprimerad för mindre. Detta fick mig att minnas att jag hade tagit liknande kort på stormarknadernas julutbud för tretton år sedan, som jag tänkte dela med mig.

2005

Dagens julkontrast. Nästan på dagen tretton år sedan faktiskt då bilderna togs den 4:e november, 2005. Se så varmt, härligt smårörigt, inbjudande, klassiskt och framför allt juligt det såg ut, jämfört med årets sterila, strama julhörna. Placeringen i butiken är också natt och dag. 2005 var den dignande julmarknaden det första man möttes av innanför entrén. 2018 fick jag leta mig in i butikens ena bortre hörna. Visserligen är det inte samma ICA Maxi vid de här två besöken, men tyckte det var ack så talande ändå.

Något annat som är talande är prisskillnaden! 49:90 för den jättestora tomtefigurinen år 2005. I år hade den legat på minst det dubbla, om inte hundringen mer. 29:90 för några av de andra ganska stora figurinerna som garanterat hade gått för minst det dubbla idag. Och så mycket har inte penningvärdet förändrats på tretton år. 29:90 år 2005 är lika mycket som 34:92 år 2018

Det enda som är sig ganska likt jämfört med i år är julgranspyntet. Fortfarande mycket enfärgade kulor.

Adventsutbudet för tretton år sedan. De klassiska ljusstakarna dominerade fortfarande i traditionella färger, även om de hade en liten modern hylla som kan ses på den sista bilden. Alltså totala motsatsen från i år där i stort sett allt är modernt och trendigt. Varför kan de inte erbjuda båda stilarna, med lika stort utbud både bland de moderna och de klassiska modellerna, såsom det var för bara några år sedan? Alla vill faktiskt inte inreda som en Apple-butik. Det enda jag kan hoppas på är att den minimalistiska, moderna trenden så småningom vänder. Eller att min ICA Maxi bara råkar vara ett extremt exempel i år och att det ser bättre ut på annat håll.

Sedan har vi ÖoB (eller Överskottsbolaget som man fortfarande sa då), också den 4:e november, 2005. Jag köpte faktiskt en av de stora tomtarna då, som kan ses här. Så här i efterhand hade jag nog hellre valt en av tomtarna på den andra bilden, men den jag köpte är ju fin också.

ÖoB hade väldigt fina ljusstakar det året. En kul detalj är att jag kan se en nästan identisk ljusstake som den jag köpte på Rusta för två år sedan. Trenderna går men det klassiska består.

Allt var kanske inte bättre förr. Men julen var helt klart bättre förr.

7 kommentarer:

 1. Så kul att kunna jämföra så!
  Det ser verkligen mer varmt och mysigt ut på bilderna från 2005 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men eller hur! Ibland lönar det sig att vara jultokig och besatt av att dokumentera sådant vanliga människor aldrig skulle komma på tanken att göra, haha.

   Radera
 2. Visst har det hänt mycket på julutbudet och som du skriver många gånger till det sämre. Ibland kan det vara riktigt deprimerande utbud och som du skriver till dålig kvalité. Vi är nog många som inte satsar på den trendiga julen utan vill ha kvalité som håller att plockas fram år efter år och skapa traditioner med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, och jag tror precis som du att fler gärna hellre vill pynta mer traditionellt och klassiskt och sådant av hög kvalité, men affärerna kör på det motsatta.

   Radera
 3. Mycket som förändrats! Jag gillar inte heller att kvalitén blivit sämre. Ser en del saker som på långt håll ser frestande ut att köpa, men så kommer jag nära och det syns att det är "billiga" och ohållbara grejer. Vissa affärer är bättre än andra tycker jag men på många ställen är det så det ser ut..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, på håll kan det se fint ut men när man håller det i handen så ser man hur billigt och dålig kvalité det är. Väldigt tråkigt.

   Radera
 4. Vilka underbara julbilder från 2005...! En del affärer är verkligen extrema när det gäller minimalistiska och VITA och moderna julsakerna. Men det är kul att se att affärer som IKEA i år har gått åt det lite mera traditionella hållet. Rusta tycker jag också har haft en del fina ljusstakar i år.

  SvaraRadera