måndag 14 oktober 2019

Gottbordet Genom Åren

Vi har alltid haft julgodis och gottsaker på julen sedan jag var barn, men det är bara det senaste årtiondet som de fått en samlad framträdande plats i form av ett gottbord, där godsakerna får stå uppdukade hela julen. Förr om åren var julgodiset bara något som plockades fram och bjöds på när det var mysig fikastund eller julklappsöppning exempelvis, för att sedan åka tillbaka i skåpen igen.

Det tidigaste exemplet på det som skulle komma att bli vårt gottbord är bilden ovan från 2006. Då var det bara ett par chokladaskar som ställdes fram, men på något vis känns det ändå som att det var en tanke bakom det, eftersom de ligger så synligt och framträdande, och att det faktiskt ser inbjudande ut.

Året efter 2007, så står där en uppläggningsskål med Nonstop i all sin enkelhet, troligtvis resterna av det som inte fick plats på pepparkakshuset. Inte mycket att jubla åt direkt, men ändå ett steg närmare gottbordet som det ser ut idag, eftersom det för första gången användes en skål och inte bara en ditställd chokladask.


Först ser vi en bild från 2010 där det nu blivit en större uppläggningsskål med praliner, för att sedan gå till året efter 2011, där bordet inte bara bytt plats till andra sidan rummet, men också för första gången blivit ett gottbord i riktig bemärkelse. Inspirationen var givetvis Ernst Kirchsteiger och alla hans härliga program Jul med Ernst. Inte direkt vad som är gottbordet, han gör ju allt själv medans vi oftast köper det mesta av julgodiset, men tanken att man kan samla allt julgott på ett och samma ställe och göra lite som en installation eller ett stilleben av det hela som sedan får stå framme hela julen, kommer direkt från Ernst.

Sedan har det egentligen fortsatt på samma vis sedan dess, här ovan från 2012. Det enda som blivit olika varje år är vad som finns i skålarna, uppställningen av de olika skålarna och vilka ljusstakar som ställts dit. Det kan kanske verka hädande att köpa julgodiset som vi gör, men vi gör så mycket annat eget på julen i form av både julmat och julbak att det känns helt okej att låta andra stå för julgodiset.

Så slutligen en bild från 2017. Skålarna har blivit fler genom åren kan man säga, men jag tycker de är så fina allihop. Även om innehållet i dem varierar lite år efter år, så brukar det ofta vara godsaker såsom Nonstop, Juleskum, Twistpåse (och andra liknande typer av blandade praliner), After Eight, ofta Dumle, Daim eller Lindtkulor, och någon form av övrigt julgott såsom ischoklad, knäck eller tryfflar.

Har ni något gottbord på julen?

6 kommentarer:

  1. Vi hade alltid ett gottbord med godis, frukt och nötter som man fick gå och plocka när man blev sugen. Den traditionen har följt med mig sen dess så jag och sambon brukar välja ut en plats för vårat lilla egna gottbord till varje jul här hemma. :)

    SvaraRadera
  2. Åh så inbjudande det ser ut! Vi har inget gottebord där godsakerna står framme under hela julafton utan ett som vi plockar fram lagom till paketutdelningen oftast. Däremot har vi chokladaskar framme hela julen och såklart en skål med nötter att småäta från.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! <3 Vårt gottbord står inte bara framme hela julaftonen, utan hela julhelgerna, där det fylls på så fort något tar slut. :D Mysigt med chokladaskar och skål med nötter!

      Radera
  3. så mysigt med alla vackra skålar samlade så där! Vi har tidigare haft skålar på vardagsrumsbordet, men de senare åren har vi också gjort en 'godisinstallation'. Fast vi brukar använda alla möjliga plast/glas-skålar och fat så det ser inte så vackert ut som erat. Vi har mest hemmagjort julgodis eftersom jag tycker det är så roligt att göra julgodis...även om jag inte äter allt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack! <3 Så mysigt att ni också har som en installation. Spelar ju ingen roll vad man har för uppläggningsskålar egentligen, min mamma råkar bara samla på sådana i glas på fot, att det faller sig naturligt att använda dem för ändamålet. :)

      Radera